De Grote Post
Tim Lahan

KING LEAR (er waart een spook door het Rijk)

Simon De Vos, Het Zuidelijk Toneel, hetpaleis
za 17 feb 20:00
17 feb
20:00
  • 17 feb
    20:00
    Gratis inleiding door Michaël Pas om 19 u. in zaal Klas
    De Grote Post, Oostende
    zaal Grote Post

Met liefde voor Shakespeare, tien acteurs op scène, een krachtige beeldtaal en een grenzeloze stuwende energie haalt regisseur Simon De Vos het magistrale 'King Lear' naar nu, met de huidige politieke situatie in de Europese Unie als achtergrond.

Ge kunt niet aan de zijlijn roepen dat ge verandering wilt.
Als ge iets wilt doen, moet ge het mijnenveld in.


King Lear stichtte samen met zijn kompanen Gloucester en Kent het Rijk, over de oude grenzen heen. Maar de geest is uit de fles. Het zijn verwarrende tijden. Het Rijk kreunt onder het beleid van een oude mannen-generatie die hardnekkig de eenheid wil bewaren. Een jonge generatie stelt de idealen van het Rijk in vraag: het is buigen of barsten. Wanneer zelfs zijn drie dochters zich tegen de idealen van het Rijk keren, kan de zieke Lear dit ultieme verraad alleen maar persoonlijk nemen. Hij barst. En met hem het Rijk.

Na zijn succesvolle bewerking van Romeo en Julia onderzoekt Simon De Vos de huidige malaise van de Europese Unie aan de hand van King Lear. Hij maakt er een hedendaags, politiek steekspel van over ijdele machthebbers, grote idealen, persoonlijk belang, trouw en verraad.

"Dit is een urgente, heldere King Lear die jong én oud aanspreekt en wil aansporen tot politiek bewustzijn." Els Van Steenberghe in Knack Focus

Simon De Vos (1981) studeerde Germaanse Talen aan de Universiteit van Gent en volgde de regieopleiding aan de toneelacademie in Maastricht. Sinds 2017 is hij één van de vaste makers bij Het Zuidelijk Toneel en is hij als regisseur verbonden aan HETPALEIS in Antwerpen.

Piet Menu: “In mijn zoektocht naar het toegankelijk maken van klassiek repertoire voor zowel een jong als volwassen publiek, ontmoette ik Simon De Vos. Met zijn grote verbeeldingskracht en de enorme energie die van het toneel afspat, houdt regisseur Simon je tot het laatst toe op het puntje van je stoel.”

Om 19 u. is er een gratis inleiding door hetpaleis in zaal Klas.

Kinglear.spot

Credits

tekstbewerking en regie: Simon De Vos naar Shakespeare
spel: Simon Boer, Evgenia Brendes, Nona Buhrs, Bram De Win, Jan Hammenecker, Michaël Pas, Scarlet Tummers, Krisjan Schellingerhout, Kaspar Schellingerhout en Jobst Schnibbe
vormgeving: Mark Van Denesse
kostuumontwerp: Lies Van Assche i.s.m. Marie Dries
dramaturgie: Bart Van den Eynde
compositie: Stijn Cole
bewegingsadvies: Karolien Verlinden
productie en technische realisatie: hetpaleis en Het Zuidelijk Toneel