De Grote Post
Fred Debrock

EUROPA IN DE HERFST

Theater Malpertuis
za 24 feb 20:30
24 feb
20:30
  • 24 feb
    20:30
    Gratis inleiding door Els Van Steenberghe (KnackFocus) om 19.30 u. in zaal Dactylo
    De Grote Post, Oostende
    zaal Kleine Post

Met 'Europa In De Herfst' maakt regisseur Piet Arfeuille voor Theater Malpertuis een derde voorstelling met een politiek thema (na 'Recht Zal Zijn Wat Ik Zeg!' en 'GAZ. Pleidooi Van Een Gedoemde Moeder'). Dit keer zijn de grondvesten van de democratie zelf het onderwerp van de voorstelling.

Sinds begin november 2017 buigen 8 jonge acteurs met een diverse achtergrond zich onder leiding van regisseur Piet Arfeuille over twee oertragedies uit de Thebaanse cyclus: Oedipus in Kolonos en Antigone.

Athene is de plek waar Oedipus na zijn verbanning uit Thebe wil landen. Maar is Athene zo gastvrij als beweerd wordt? En welke agenda heeft Oedipus? In Thebe staan zijn zonen inmiddels met getrokken wapens tegenover elkaar. Diplomatieke antwoorden falen. Na hun dood wil Kreoon, die het leiderschap overneemt, een voorbeeld stellen en z’n stad zo snel mogelijk in veilige wateren brengen. Nationalisme en protectionisme steken de kop op.

Met Europa in de herfst verdiept de jonge ploeg zich in de actualiteit van het oude continent en zoekt naar parallellen en antwoorden in het Klassiek Grieks repertorium. Op de leestafel liggen ook kranten van de afgelopen maanden, boeken van journalist Geert Mak, Luuk Van Middelaar en zelfs songteksten van Nadia Tolokonikova – frontvrouw van de Russische punkband Pussy Riot.

Lees hier het artikel van Ciska Hoet over de zoektocht de cast naar gelijkenissen tussen het nu en het Klassiek Grieks repertoire (Antigone, Oedipus, Oedipus in Kolonos).

Met een inleiding door Els Van Steenberghe (KnackFocus).

Theater Malpertuis viert dit seizoen haar 50ste verjaardag. Op 9 december 2017 was het exact vijftig jaar geleden dat de eerste voorstelling in première ging. Artistiek directeur en regisseur Piet Arfeuille greep deze voorstelling aan als een scharniermoment naar de toekomst door bewust te kiezen voor acht jonge pasafgestudeerde en zelfs nog stagelopende acteurs. Ze kregen een verschillende opleiding (KASK Gent, RITCS Brussel, Koninklijk Conservatorium Antwerpen, East 15 Acting School Londen) en hebben diverse roots (Gent, Antwerpen, Genk, Brussel, Ghana, Marokko).

Europa in de herfst Malpertuis
Frederique Vansteenwegen

Credits

tekst en regie Piet Arfeuille naar Sophocles │cast Soufiane Chilah, Dries De Sutter, Elien Hanselaer, Gorges Ocloo, Lauranne Paulissen, Joren Seldeslachts, Timo Sterckx en Loes Swaenepoel │ dramaturgie Klaas Tindemans │ scenografie Amber Vandenhoeck │ licht Mark Van Denesse │ kostuums Lieve Pynoo │ productieleiding Rik Teunis │ fotocredit Fréderique Vansteenwegen