JR

Toneelhuis, FC Bergman
za 9
juni
  • za 9 jun
    16:45
    Op locatie - Floraliënhal Citadelpark Gent
    Geweest

Toneelhuis en FC Bergman slaan de handen in elkaar voor een bewerking van 'JR', een cultroman uit 1975 van de Amerikaanse schrijver William Gaddis (1922-1998). Met 'JR' schrijft hij een complexe en bijwijlen hilarische satire op het kapitalisme.

Medio jaren zeventig wordt het New Yorkse beurswezen brutaal ontwricht of toch minstens stevig door mekaar geschud, wanneer uit het niets een nieuwe speler de markt bestormt: JR Vansandt is gehaaid, meedogenloos en ... amper elf jaar oud. Verstoken van enig moreel besef en verstopt achter een bescheiden legertje stromannen, advocaten en spindoctors legt de snotneus zijn onzichtbare klauw op Wall Street en richt zo een ware ravage aan onder de concurrentie, de aandelenmarkt in het algemeen, het Amerikaanse en mondiale politieke bestel, maar evengoed onder mensen die op het eerste en laatste gezicht niks met de zaak te maken hebben. Hij zou Warren Buffets ergste nachtmerrie geweest zijn, mocht hij echt bestaan hebben.

Deze roman is spek naar de bek van FC Bergman. Dit gezelschap met onder andere Marie Vinck, Matteo Simoni en Stef Aerts in de gelederen, won in 2009 tijdens TAZ de KBC Jongtheaterprijs. Sindsdien scoren ze vaak met grote locatievoorstellingen, ook in het buitenland.

In de voorstellingen van dit anarchistische gezelschap staat vaak de spartelende en immer trachtende mens centraal. Ook nu gaat het over mensen die te broos zijn voor de omgeving waarin ze zich bevinden. Mensen die vruchteloos trachten hun leven vorm te geven, daarbij de hoofd- en bijzaken niet meer van elkaar kunnen onderscheiden en zich vergalopperen in hun wedloop tegen de eeuwigheid.

Voor JR verplaatsen we ons naar de Floraliënhal in het Gentse Citadelpark. Een mysterieuze plek op maat van de spectaculaire scenografie die deze voorstelling belooft. Het publiek zit rond een ‘doorkijkbuilding’ met verschillende verdiepingen die de amorele grootstedelijke wereld van JR moet vertegenwoordigen.

 Bij de buren

Opgelet: deze voorstelling vindt plaats op locatie. Met ‘Bij de buren’ nemen we je mee naar een aantal voorstellingen buiten Oostende. Vervoer tussen De Grote Post en de Floraliënhal, Citaldelpark in Gent, een broodje onderweg en een inleiding zijn inbegrepen in de prijs. Vertrek vanuit Oostende om 16:45.

Credits

TEKST WILLIAM GADDIS TEKSTBEWERKING BART VAN DEN EYNDE, FC BERGMAN REGIE STEF AERTS, JOÉ AGEMANS, THOMAS VERSTRAETEN, MARIE VINCK MET MARIE VINCK, THOMAS VERSTRAETEN, JOÉ AGEMANS, BART HOLLANDERS, STIJN VAN OPSTAL, GEERT VAN RAMPELBERG, OSCAR VAN ROMPAY, FRANK FOCKETYN, MICHAEL DE COCK, RASHIF EL KAOUI, JUNIOR MTHOMBENI E.A. PRODUCTIE TONEELHUIS, FC BERGMAN COPRODUCTIE OLYMPIQUE DRAMATIQUE, NTGENT, KVS

Met dank aan onze partners:

Beelden © VIRAAL - multimedialab De Grote Post     © De Grote Post     POWERED BY Peppered

Privacy en cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.

Meer info Meer info