De klas van Tine

Tine Van Aerschot en Gosie Vervloessem
do 13 dec 20:00
13 dec
20:00
  • 13 dec
    20:00
    zaal Klas
    Geweest

Ben jij een documentairefreak, podcastverslinder, wikipedia-uitpluizer? Dan is 'De Klas van Tine' de plek waar jij naartoe moet. In het mooiste en meest intieme zaaltje van De Grote Post nodigt kunstenares Tine Van Aerschot mensen uit die uiterst gepassioneerd met hun beroep bezig zijn. Vandaag is dat kunstenares Gosie Vervloessem.

In de Klas van Tine spreekt Tine met haar gasten over leven en dood, over nieuw leven en het in stand houden van bestaand leven, over het wereldlijke en het kleinmenselijke. Het gaat over het kolosale en over het microscopische.
De sprekers hebben allemaal een verrassende en verfrissende kijk.

De geheime kracht van planten die altijd overleven

De Brusselse kunstenares Gosie Vervloessem doet onderzoek naar invasieve soorten en meer specifiek naar de Japanse duizendknoop. Tijdens haar onderzoek ontmoette ze boeiende mensen en bezocht ze fascinerende plekken. Die veranderden keer op keer haar kijk op deze hardnekkige exoot – maar ook haar visie op invasieve soorten in het algemeen. Wat wordt bestempeld als natuur en wat niet? De heftige reacties die de Japanse duizendknoop losweekt, roepen vragen op over categorisering, mobiliteit, migratie, kolonialisme, horror en de geheime kracht van planten.

Voor de Klas van Tine stelt Gosie een ‘investigative workshop’ voor over de relatie tussen mensen en planten, hiervoor doet ze beroep op een aantal horrorfilms waarin planten ons de stuipen op het lijf jagen. Soms vallen ze ons frontaal aan, maar dikwijls schuilt de horror in onheilspellend wuivende takken en ritselend struikgewas. Kolonisatie loopt als een rode draad doorheen de workshop: kolonisatie van territorium door mensen en planten, kolonisatie van organismen, lichamen en geesten …

Deze lezing is in het Engels.

Tine Van Aerschot

Tine Van Aerschot (1961) ontwikkelde zich van grafisch vormgever tot dramaturg, schrijver en theatermaker. Ze debuteert in 2006 als toneelauteur en -regisseur met het kleinood I have no thoughts, and this is one of them. Met weldoordachte middelen maakt ze heel intieme en intense voorstellingen. De grote sterkte van haar stukken ligt in de rake teksten en de acteurs die ze vertolken.

In 2017 verhuisde ze naar Oostende. Met De Klas van Tine wil ze een bijdrage leveren aan het culturele gebeuren van De Grote Post en de stad. Vorig seizoen was ze nog in residentie in De Grote Post.

Elke tweede donderdag van de maand

  • 14.02, 14.03, 11.04 en 09.05 > De namen van de volgende gasten worden hier binnenkort bekendgemaakt.

 

Praktisch: Het klaslokaal waar deze sessies zullen plaatsvinden, is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers.