Bloedtest

BILDNIS
15 dec
14:00
  • za 15 dec
    14:00
    zaal Klas
    Geweest

Sinds 2015 volgt Wit.h in de media de discussie omtrent de NIP Test (bloedtest). Dit is een niet-invasieve prenatale diagnostiek bij het onderzoek naar chromosoom-afwijkingen. NIP is een test naar de aanwezigheid van het downsyndroom bij de foetus.

Wit.h huivert bij de gedachte aan een ‘samenleving zonder Down’. Ze zijn ervan overtuigd dat de aanwezigheid van mensen met een beperking onontbeerlijk is in een competitieve samenleving. De gedachte dat deze techniek de poort opent voor andere selecties van zogenaamde beperkingen, zonder de samenleving hier inspraak krijgt, doet ernstig nadenken.

Een complexe problematiek, zoveel is duidelijk. Via onderzoek, experiment en een organisch werkproces wil Wit.h komen tot een unieke presentatie: “Op zoek naar een format om dit thema te vertalen kwamen we terecht bij ‘opera’. Deze kunstvorm is ervaren met het vertalen van geladen ethische thema’s. Bovendien komen in de opera diverse kunstdisciplines samen. In een opera is de zang van primordiaal belang terwijl dit project meer focust op de versmelting van disciplines.”

Voor BILDNIS komt Luc Vandierendonck speciaal naar Oostende om over de werking van Wit.h en hun toekomstplannen te vertellen. Nadien snuiven we de sfeer op in Mu.ZEE samen met Mieke Mels doorheen de tentoonstelling van Guy Mees en de ENTER-presentatie van Revital Cohen & Tuur Van Balen.

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info