De Grote Post

Diva (12+)

FroeFroe
wo 20 okt 10:30
20 okt
10:30
  • 20 okt
    10:30
    zaal Grote Post
    school

Figurentheater in combinatie met hemelse stemmen.

De broers Carlo en Riccardo Broschi staan in de jaarlijkse talentenwedstrijd tegenover elkaar. Carlo wint. Hij krijgt een beurs voor het conservatorium en Riccardo gaat mee. Samen delen de broers lief, liefjes en leed op school, tot ze uit elkaar worden getrokken door gedrevenheid en ambitie.

Diva is een heerlijk verhaal vol broederliefde, happy end inbegrepen. Het speelt tegen de achtergrond van het 18e-eeuwse Italië. De kerk was lange tijd de enige werkgever van musici, componisten en zangers. Ze maakte van koorknapen de castraten voor de hoge stemmen. En toen kwam de opera, het muzikaal festijn van de bourgeoisie, de rijken en de koning. Zij hadden ook hun diva’s, vrouwen met de juiste vormen, voor de hoogste noten.

Farinelli werd geboren als Carlo Broschi in 1705 in Andria, in het toenmalige koninkrijk Napels. Hij nam de naam aan van zijn weldoeners, de broers Farina. Het leven van Farinelli is verfilmd in Farinelli (1994), een Belgische film van Gérard Corbiau. De film kreeg een Golden Globe voor beste buitenlandse film in 1995 en werd ook genomineerd voor een Oscar. 

Hoe kun je het aardse leven beter rechtvaardigen dan met het scheppen van schoonheid.

Credits

barokensemble (theorbespelers en viola de gamba) Floris De Rycker, Pieter Theuns, Pieter Vandeveire

zang Serge Kakudji, Abigail Abraham en Thais Scholiers

spel Filip Peeters, Dimitri Duquennoy, Thais Scholiers, Dries De Win, Heleen Haest, Fien Van Der Aa

regie Marc Maillard

in coproductie met B.O.X Baroque Orchestration X