De Grote Post

De paradox van Bertrand Russell

Thomas Janssens
vr 29 apr 20:00 - 21:05
29 apr
20:00 - 21:05
  • 29 apr
    20:00 - 21:05
    De Grote Post, Oostende
    zaal Grote Post

Doet de drang naar redelijkheid soms niet meer kwaad dan goed?

Op 13 april 1975 wandelt Lucy, kleindochter van de beroemde filosoof en Nobelprijswinnaar Bertrand Russell, een kerkhof binnen. Nadat ze haar hoofd en lijf met kerosine heeft overgoten, ontvlamt ze een lucifer en steekt ze zichzelf in brand. Als protest voor de wereldvrede. Niet veel later zal ze overlijden, amper 26 jaar jong.

Bertrand Russell wordt de Engelse Voltaire genoemd. Zijn leven stond in het teken van logica. Niemand leidde een rationeler leven dan hij en de maatstaven die hij zichzelf oplegde, eiste hij ook van de wereld én z’n gezin. Nadat haar ouders op bevel van opa Russell naar een instelling zijn afgevoerd, diagnose schizofrenie, komt Lucy onder geïsoleerde voogdij van haar wereldvermaarde grootvader te staan. Zij is Russells uitverkorene, ‘mijn stralende kant van de maan’ en hij wil haar koste wat kost redden van de waanzin in de wereld.

Wat dreef Lucy dat ze zo gruwelijk aan haar einde kwam en doet de drang naar redelijkheid soms niet meer kwaad dan goed?

www.deparadoxvanbertrandrussell.be

Combitarief

Deze voorstelling hoort bij ons weekendje filosofie. Dompel je onder in de wijsbegeerte en ga met korting naar twee voorstellingen. Naast De paradox van Bertrand Russell kan je naar Sartre en De Bauvoir van Stefaan Van Brabandt, Frank Focketyn & Sien Eggers / De Verwondering. Je kan naar deze twee voorstellingen voor de speciale combiprijs van €30, te bestellen via deze link.

Credits

concept, tekst, regie Thomas Janssens

tekst Thomas Janssens i.s.m. Peter De Graef

spel Bill Barberis, Peter De Graef en Tanya Zabarylo

coproductie Het Laatste Bedrijf

met steun van de Belgische Tax Shelter Maatregel