De Grote Post
© Michiel Devijver

Double Bill: Tears of a Clown

Bram De Laere & Geert Belpaeme
za 27 mei 19:00 - 21:10
27 mei
19:00 - 21:10
  • 27 mei
    19:00 - 21:10
    De Grote Post, Oostende
    zaal Dactylo

Now they’re some sad things known to man
But ain’t too much sadder than
The tears of a clown when there’s no one around, uh
Oh yeah, baby 

Smokey Robinson wist het goed te vatten. Niets zo triest als de tranen van een clown in z’n eentje. Met deze double bill kijken we achter de tranen, met een lezing van clownkenner Bram De Laere en met de nieuwe voorstelling van Geert Belpaeme die het potentieel van de clownerie verkent. Met tussenin een hapje en een drankje.

Serieus? - Bram De Laere

Geïnspireerd door oude verhalen over een ontsnapte leeuw in Blankenberge, John Massis en Jean Gebreurs maakte Bram De Laere op zijn zestiende zijn intrede in de piste van circus Rose-Marie Malter. Hij werd een gediplomeerd koorddanser en reisde rond met klassieke circussen als Circus Pipo, Wiener Circus en Circus Tik Tak.

Gaandeweg ging hij zich focussen op clownerie. Samen met Marquis Pauwels, de oudste circusdirecteur van het land, onderzocht Bram 250 jaar geschiedenis van de circusclown (zie ook zijn website www.gadjodilo. be). Want een clown is van alle tijden en blijft niet stilstaan.

Please (don’t) let me be (mis)understood - Geert Belpaeme

In Please (don’t) let me be (mis)understood performen drie spelers de intrinsieke razernij van het mens-zijn en grijpen daarvoor terug naar een oude, bijna uitgestorven, traditie: clownerie. Met de nonsensicale taal en het wankele lichaam van de clown, met een vrolijke roekeloosheid en een lichtzinnige pretentie, slaan ze zich een weg door de menselijke geschiedenis en daar voorbij.

Please (don’t) let me be (mis)understood is een fysieke voorstelling waarin menselijke lichamen buiten hun oevers treden om ook niet-menselijke verhoudingen te spelen. Alles met de knipoog van de clown.

concept & regie Geert Belpaeme 
spel & creatie Estefanía Álvarez Ramírez, Geert Belpaeme en Stanley Ollivier 
slagwerk Wim Segers/Arno Grootaers
co-regie Bosse Provoost
dramaturgisch advies Mats Van Herreweghe 
lichtontwerp Geert Vanoorlé 
kostuumontwerp & scenografie Carly Rae Heathcote 
productionele steun Famke Dhont
techniek Jameson Van Den Driessche
productie l’hommmm 
coproductie C-TAKT, STUK en VIERNULVIER 
spreiding Vincent Company
in samenwerking met CC Blankenberge, CC Strombeek, Cultuurhuis de Warande, De Grote Post, Dommelhof, La Geste, Kaaitheater, Nona en Miramiro
met de steun van de Vlaamse overheid & Cultuur Gent

"Eigenlijk is het project vertrokken vanuit de vaststelling dat al het werk dat ik tot nu toe gemaakt heb veel linken heeft met clownerie"

Geert Belpaeme