VANISH BEACH

Hof van Eede
8 nov
20:30
  • wo 8 nov
    20:30
    zaal Grote Post
    Geweest

California, 1942. In Venice Beach, een soort Disneyland avant la lettre, ontmoeten we enkele grote Duitse cultuurdragers. Thomas Mann, Berthold Brecht, Alma Mahler en Arnold Schönberg zijn op de vlucht voor de naziterreur van hun thuisland. 

Terwijl ze hun best doen een intellectueel gesprek gaande te houden, worden ze elk verteerd door de heimwee naar het land dat hen wilde vernietigen. Vanish Beach gaat over heimwee en ballingschap, over het belang van herinneringen – al dan niet fictieve – als dat het enige nog is wat rest van je thuisland.

In de vorm van een meerstemmig gesprek – steekspel, opbod, jamsessie – schemert achter en tussen de woorden de waarheid door. Hendrik Lasure, de helft van het veelbelovende jazz-collectief SCHNTZL, zorgt live voor de muziek.

“Vanish Beach is zonder twijfel het meest ambitieuze theaterproject van Hof van Eede tot nog toe. De intellectuele bravoura en muzikale kennis van Wannes Gyselinck, sinds een tijdje lid van het gezelschap, heeft het literaire en filosofische theater van de zusjes Ans en Louise Van den Eede een stevige politieke upgrade gegeven. Zijn waanzinnig interessante onderwerpkeuze, gecombineerd met de frisse speelstijl van de acteurs, maakt Vanish Beach een van de meest indrukwekkende producties van het seizoen.” De Standaard

Hof van Eede werd in 2011 opgericht door de zussen Ans en Louise Van den Eede. Hun werk werd meermaals bekroond (o.a. TAZ-KBC Jongtheaterprijs, Circuit X 2015–2016). Het makerscollectief schrijft zijn eigen teksten, ensceneert en speelt in nauwe dialoog met de acteurs-makers met wie het werkt. Ze vinden inspiratie in de boeken die ze lezen en gebruiken de kronkelende omwegen van taal om het uiteindelijk te kunnen hebben over echte, menselijke emoties. Vanish Beach is hun vijfde voorstelling.

Ans en Louise Van den Eede werken trouwens mee aan de nieuwe voorstelling HelloGoodbye van de KOE waar vader Peter Van den Eede mee aan het roer staat. Op 17 november bij ons in première!

SCHNTZL dat is pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde. De duo zet zichzelf op overtuigende wijze op de kaart. In februari 2015 wonnen ze de STORM-contest in Vrijstaat O, wat hen een cd-release op het W.E.R.F.-label opleverde en een tournee met JazzLab Series. In de zomer van 2015 kaapten ze de prijzen voor beste compositie en beste instrumentalist weg op de Tremplin Jazz d’Avignon Contest.

Co-presentatie KAAP i.h.k.v. STORM!festival. 

Credits

TEKST WANNES GYSELINCK & ANS VAN DEN EEDE SPEL MARJAN DE SCHUTTER, FILIP JORDENS, GREG TIMMERMANS & ANS VAN DEN EEDE MUZIEK HENDRIK LASURE
COPRODUCTIE KLARAFESTIVAL & LOD MUZIEKTHEATER
MET DE STEUN VAN DE VLAAMSE OVERHEID, VFVL, STAD GENT & PROVINCIE OOST-VLAANDEREN

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info