Wat is er te zien vanaf

op
Theater
 • za 10 okt
  Work in progress

  A pair of socks

  Laura Vroom & Mira Bryssinck

  Een collagevoorstelling van personages, verhalen en bewegingen.

  Vertrekkend vanuit persoonlijke anekdotes gaan theatermakers Laura Vroom en Mira Bryssinck in gesprek met mensen die beroepsmatig geconfronteerd worden met de gevoelens van anderen. Een onderzoek naar de rekbaarheid van empathie.

 • za 10 okt
  tekstlezing

  Huize Papin

  Ilse de Koe, Tania Van der Sanden, Karlijn Sileghem & Nils De Caster

  Huize Papin is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van tussen de twee Wereldoorlogen in Frankrijk. De Franse bevolking was wekenlang in de ban van de gebeurtenissen.

  Een gewezen operazangeres woont samen met haar zoon. De tirannieke diva dwingt haar muzikale nageslacht in de ondergeschikte rol van begeleider van haar vocalises. Dit spel van dominantie en underdog wordt brutaal doorbroken door de aanwerving van nieuwe diensters in de villa. De zussen Papin doen hun intrede en verstoren meteen de delicate balans.

  Ilse, Tania, Karlijn en Nils werken aan deze voorstelling tijdens een residentie in De Grote post in september. Tijdens KIEM houden ze een tekstlezing van Huize Papin, work in progress dus. De afgewerkte voorstelling is te zien op zaterdag 7 november in De Grote Post.

 • za 10 okt
  -
  zo 11 okt

  installatie

  Erki Devries & Freija Van Esbroeck

  Beeldend kunstenaars Erki Devries en Freija Van Esbroeck van WIThWIT werkten bij ons aan hun familievoorstelling De Tijdtemmer.

  Voor KIEM maken ze een parcours langs op zichzelf staande beelden uit de voorstelling: stop motion animaties, een geluidsinstallatie en sculpturen die via bewegende lichtbronnen schaduwbeelden genereren.

 • za 10 okt
  Work in progress

  De Staat van Zijn (werktitel)

  Yinka Kuitenbrouwer

  Drie zoekende stemmen in een eenzame wereld.

  Na de integere voorstellingen "HonderdHuizen", "Kan dus niet" en "Morgen werd alles" anders schrijft theatermaker Yinka Kuitenbrouwer een nieuwe theatertekst over ‘ergens thuishoren’. 

  Tijdens een allereerste tekstlezing hoor je drie zoekende stemmen in een eenzame wereld: zijzelf als Nederlandse in België, een Syrische man die ze in Gent ontmoette en een fictief personage, een staatloos kind.

 • za 7 nov

  Huize Papin

  Ilse de Koe, Tania Van der Sanden, Karlijn Sileghem & Nils De Caster

  Bewerking van een waargebeurd verhaal, dat zich tussen de wereldoorlogen in Frankrijk afspeelde.

  Een gewezen operazangeres woont samen met haar zoon. In een spel van slaaf en meester dwingt de tirannieke diva haar muzikale nageslacht in de rol van begeleider. Tot de aanwerving van nieuwe diensters in de villa de balans brutaal verstoort. De bizarre zussen Papin doen hun intrede met een eigen verrassende agenda. Handelen ze uit angst om hun liefde en dromen te verliezen, of is het pure afgunst?

  Op scène weten topactrices Tania Van der Sanden, Ilse de Koe en Karlijn Sileghem het perfecte evenwicht tussen drama en humor te vinden. Nils De Caster zorgt voor de spannende soundtrack bij dit modern sprookje.

  Huize Papin komt mee tot stand tijdens een residentie van Tania, Ilse, Karlijn en Nils in De Grote Post in september. Op het residentenfestival KIEM in oktober is er een tekstlezing.

 • vr 20 nov

  Simon, Garfunkel, My Sister & Me

  Kristien De Proost & Bwanga Pilipili

  Simon, Garfunkel, My Sister & Me gaat over rivaliteit in al haar vormen. 

  In 1981 spelen Paul Simon en Art Garfunkel een legendarisch benefietconcert in Central Park New York. De avond gaat de geschiedenisboeken in als een muzikaal feest van vriendschap en solidariteit.

  Een jaar later lokt het live album ten huize De Proost hevige ruzies uit tussen twee zussen. Wie was ook alweer de rechtmatige eigenaar van de plaat? Nog later ontdekt actrice en resident Kristien De Proost dat Simon & Garfunkel ten tijde van het concert eigenlijk al gesplit waren. Maar de show moest doorgaan.

  Anno 2020 nodigt De Proost (zie ook Mount Average) theatermaakster Bwanga Pilipili naast haar op de planken uit voor een heropvoering van dat befaamde Central Park-concert. Simon, Garfunkel, My Sister & Me – mee tot stand gekomen tijdens een residentie in De Grote Post afgelopen seizoen – gaat over rivaliteit in al haar vormen.

  Live vs opgenomen, vrouw vs man, zwart vs wit, Europa vs Amerika. Maar vooral over het recht om te blijven zingen wat je wil.

 • wo 25 nov
  -
  do 26 nov
  Première

  Missie 2020

  Hetty Helsmoortel

  2020 zal in ons collectief geheugen gegrift worden als het jaar van virussen en virologen. Een tijd waarin wetenschap regeert.

  Moleculair bioloog Hetty Helsmoortel brengt voor het eerst een gloednieuwe, geanimeerde eindejaarsconference. Allemaal in het teken van de wetenschap.

  In gepassioneerd vertellen over haar vak blinkt Hetty Helsmoortel uit als geen ander. Nerdland, dat ze samen met Lieven Scheire presenteert, wordt getipt tussen de beste Nederlandstalige podcasts. Ze is regelmatig te horen in de media én richtte Sound of Science op, het eerste wetenschapsfestival van ons land.

  Wat minder mensen weten: Helsmoortel is ook een begenadigde actrice die in Oostende woont. Als resident in De Grote Post voegt ze al die talenten samen. Genoeg elementen voor een chemische reactie van theatraal topniveau!

  Deze voorstelling wordt gespeeld binnen een sfeervolle clubsetting, met mogelijkheid tot een drankje.

  Aftershow met Mohsin Abbas

  Plaatselijke held en stand-upcomedian Mohsin Abbas blikt in een Ostendsche conference terug op hoe het zijn thuisstad verging in 2020. Deze gratis aftershow start na het optreden van Hetty Helsmoortel op 26 november om 20u30, in het Cultuurcafé.

 • vr 11 dec

  Every Word Was Once an Animal

  Ontroerend Goed

  Ontroerend Goed danst op het dunne koord tussen de waarheid en een andere waarheid.

  De voorstelling begint wanneer iemand op scène komt, naar de microfoon stapt, de hoogte aanpast en begint te spreken. De persoon die dit gaat doen, is goed in beginnen. Iedereen wou die scène graag spelen, maar het lot heeft beslist wie het werd.

  Als je begint, zet je de toon voor de hele voorstelling. Het is een zware verantwoordelijkheid. Als de eerste zinnen goed landen, is dat pure magie. Daarna moet uiteraard ook de rest van de voorstelling gebeuren en, neen, we gaan niets verklappen. Maar vertrouw ons, we vertellen je verhalen.

  Het Gentse gezelschap Ontroerend Goed (centrale gast TAZ 2014) is een vertrouwde waarde op het podium van De Grote Post. Met hun performances waarmee ze de grenzen van het theater opzoeken, zijn ze graag geziene gasten op tal van internationale festivals.

  In Every word was once an animal danst Ontroerend Goed op het dunne koord tussen de waarheid en een andere waarheid. Vergeet dus wat je net las. Onthoud gewoon dat een halve waarheid vaak een grote leugen is.

   

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info