Bart Grietens

THERE THERE Company in residentie

THERE THERE Company dat zijn Toon Van Gramberen en Hanna Mampuys. Beiden autodidact wat betreft hun circuskunsten maar intussen vaste waarden in het Vlaamse circuslandschap, als makers van eigen werk en coaches voor andere producties. Na de creatie van een eerste succesvolle voorstelling TYPO met het collectief Deux sans Trois, wagen ze zich aan een avontuur met twee. Voor hun creatie As long as we strippen ze  hun circuskunsten van alle circus-preconcepties. Ze zoeken naar wat voor hen de essentie is in deze jonge kunstvorm. Het resultaat is een intens duet, een dialoog tussen twee lijven die vastbesloten zijn om samen te werken.

Hand op hand acrobatie vereist vertrouwen, kracht en overgave. Als een acrobatische figuur foutloos wordt uitgevoerd, zien we enkel perfectie. As long as we toont wat erachter ligt: eindeloos herhalen, het onvermogen om samen te werken, de soms lachwekkende zinloosheid van het proberen. En af en toe wel het perfecte samenspel. Naast twee artiesten staan honderd witte koffiekopjes op scène: net als de lijven, sterk en toch breekbaar.

Bekijk hier de trailer.

Q&A met Toon & Hanne

Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?
Iedereen die – soms tegen beter weten in – zijn eigen ding blijft doen.

Als je je creatie/project in een gevoel zou omschrijven, welk zou dat dan zijn?
Het gevoel nieuwe dingen te ontdekken die je eigenlijk al kende.

Wat waren jouw eerste stappen in de circuswereld?
We zijn wat je noemt 'laatbloeiers'. Pas na onze studies (resp. godsdienstwetenschappen en sociaal werk) ontdekten we circus, elkaar en een gedeelde passie voor creatie.

Welke clichés over circus wil je graag de wereld uit?
Clichés zijn vaak een bron van inspiratie, al is het maar om je er tegen af te zetten. Laat ze dus maar bestaan en geef circusmakers zo veel mogelijk kansen om ze voor een groot publiek tegen te spreken, om te buigen of te bevestigen... Aan ons de keuze.

Routine of elke dag iets anders?
Elke dag iets anders! Maar ook daar zit een zekere routine in eigenlijk.

Waar droom je van?
Onze eigen stukken maken en uitvoeren is een droom die werkelijkheid werd. Die mag wat ons betreft zo lang mogelijk duren.

Zijn er anekdotes van tijdens het repetitieproces die je wil delen?
Hanna viel tijdens een improvisatie op een stapel kopjes. Niets bijzonders. We merkten pas dat er iets mis was toen we bloedvlekken op Toons T-shirt ontdekten. Wie van ons was er gewond? Na even zoeken vonden we de snee in Hanna's rug: zeven hechtingen. Porselein is scherp!

Wat is jullie band met De Grote Post?
De Grote Post is één van de grote cultuurhuizen waar al lang en actief ingezet wordt op hedendaags circus. Logisch dat we er op een bepaald moment terecht kwamen.

Website There There Company.

-------------------------------------------

Word Kornuit

Naar het voorbeeld van onze Kortrijkse collega’s van het kunstencentrum BUDA en hun  ‘Compañeros’, zijn wij op zoek naar Kornuiten. Als Kornuit behoor je tot een soort testpubliek. Maandelijks nodigen we je uit om het werk van de artiest die op dat moment in residentie is, voor te proeven. Dat kan een  try-out  zijn, een tussentijds toonmoment maar net zo goed een workshop, een lezing, een enquête of de vraag om te figureren.
De toonmomenten zijn gratis, in ruil hiervoor, hengelen we naar jouw mening. Het is voor artiesten in een creatie-fase immers van belang dat zij hun werk kunnen aftoetsen en eventueel afhankelijk van jouw feedback kunnen bijsturen.

Iets voor jou?

  • Hou je van (vernieuwend) theater, dans, circus ...
  • Heb je een muzikaal oor?
  • Vind je het fijn om na een voorstelling van gedachten te wisselen?

Wat krijg je ervoor terug?

  • Een exclusieve sneak peek.
  • Ook al is de voorstelling nog niet klaar, je bent getuige van the making of.
  • Je hebt een klein aandeel in de voorstelling.
  • Je krijgt de kans interessante artiesten te ontmoeten en bovendien maak je deel uit van een select groepje fijnproevers.

Inschrijven is gratis, het enige dat we van je vragen is je engagement en je mening. Inschrijven kan via benieuwd@degrotepost.be

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info