Live Others in residentie

Lucy Rose Coren en Phéline Thierens ontmoetten elkaar als studenten dramaturgie en regie, en delen een intense nieuwsgierigheid naar het absurde en breekbare kantje van mensen. In de herfst van 2015 richtten ze het theatergezelschap Live Others. Sinds het begin van hun samenwerking onderzoeken ze de ontmoeting tussen mensen die nooit eerder voor een publiek stonden en de professionele podiumkunstenwereld.

Fatherhood, de voorstelling waar ze tijdens hun verblijf aan werken, gaat over vaders en de vooroordelen die hieraan verbonden zijn.

Q&A met Lucy Rose & Phéline

Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?

Lucy: Het Duitse collectief Rimini Protokoll heeft me als theatermaker absoluut het meest beïnvloed. Maar eigenlijk wil ik 'Phéline' zeggen. Ze daagt me voortdurend uit om verder te denken en harder te werken. Wat we ook gemeenschappelijk hebben, is onze drang om te weten hoe anderen leven en denken. We gaan er vanuit dat je altijd iets van iemand anders kunt opsteken.

Phéline: Mijn eerste antwoord zou ook Lucy zijn! Niet om haar te paaien natuurlijk, maar eerlijk gezegd om exact dezelfde redenen als zij aanhaalt. Daarnaast kan vooral beeldend werk, zoals dat van de Griekse regisseur en choreograaf Dimitris Papaioannou, mij echt aan het denken zetten.

Als je je creatie/project in een gevoel zou omschrijven, welk zou dat dan zijn?

Phéline: Voor mij is dat in één woord: verwondering. De verwondering over elkaars ervaringen en ideeën van vaders onderling, maar even goed onze eigen verwondering: Lucy en ik, twee vrouwen die nooit zullen weten hoe het voelt om vader te zijn.

Lucy: Daarvoor wil ik het Engelse woord 'enlightenment' gebruiken. Hoe andermans verhalen je volledig kunnen wegblazen of je manier van denken verruimen.

Welke clichés over ‘vader’ wil je graag de wereld uit?

Phéline: Daarover hebben we het onderling al meer dan eens gehad natuurlijk. Eigenlijk willen we niets aan die clichés veranderen, die zullen wel een reden tot bestaan hebben. Maar we zouden wel graag de vaderfiguur als de ultieme, afstandelijke voorziener nuanceren. Aan dat onderzoek hangen trouwens veel vragen rond man versus vrouw en generaties vast, merkten we van bij het begin van onze samenwerking.

Lucy: Inderdaad. Als we dan echt van iets af willen, is het misschien wel de idee dat er volgens sommigen slechts één manier bestaat om een (goede) vader te zijn.

Welk boek/film/muzieknummer leunt nauw bij het thema van jullie residentie aan?

Phéline: De film Ladri di biciclette van Vittorio De Sica. Die hebben we in een eerdere workshop samen met een aantal vaders bekeken en lokte hevige discussies uit over de vader als voorziener.

Lucy: Of een film die misschien nog dichter bij ons onderzoek aanleunt: Graduation van Cristian Mungiu. Graduation stelt de vele manieren om een (goede) vader te zijn sterk in vraag.

Waar droom je van?

Lucy: Wel gisteren droomde ik nog over dino's, maar dat is naast de kwestie waarschijnlijk ... Als theatergezelschap dromen we soms luidop van ons eigen theaterhuis, waar we allerlei voorstellingen, concerten, tentoonstellingen, performances, lezingen of nog zoveel andere zaken zouden kunnen organiseren. Een soort permanent festival.

Phéline: En als het om Fatherhood gaat, zouden we het fantastisch vinden om het project in een aantal steden ter wereld te herhalen. Om met de deelnemers een soort wereldwijde 'community' van vaders te creëren.

Wat is jouw band met De Grote Post?

Phéline: Als Oostendenaar kan ik alleen maar trots zijn op het aanbod van het cc. Ze brengen alles waar ik zo van geniet tot vlakbij de deur van mijn ouderlijk huis! Het team erachter was ook een tijdje mijn groep collega's, mensen bij wie ik nog steeds thuis kom wanneer ik De Grote Post binnenstap.

Lucy: Het zal de eerste keer zijn dat ik in aanraking kom met De Grote Post, maar ik kijk ernaar uit om deze vraag aan het eind van onze residentie opnieuw te beantwoorden!

Bezoek hier de website van Live Others.

-------------------------------------------

Word Kornuit

Naar het voorbeeld van onze Kortrijkse collega’s van het kunstencentrum BUDA en hun  ‘Compañeros’, zijn wij op zoek naar Kornuiten. Als Kornuit behoor je tot een soort testpubliek. Maandelijks nodigen we je uit om het werk van de artiest die op dat moment in residentie is, voor te proeven. Dat kan een  try-out  zijn, een tussentijds toonmoment maar net zo goed een workshop, een lezing, een enquête of de vraag om te figureren.
De toonmomenten zijn gratis, in ruil hiervoor, hengelen we naar jouw mening. Het is voor artiesten in een creatie-fase immers van belang dat zij hun werk kunnen aftoetsen en eventueel afhankelijk van jouw feedback kunnen bijsturen.

Iets voor jou?

  • Hou je van (vernieuwend) theater, dans, circus ...
  • Heb je een muzikaal oor?
  • Vind je het fijn om na een voorstelling van gedachten te wisselen?

Wat krijg je ervoor terug?

  • Een exclusieve sneak peek.
  • Ook al is de voorstelling nog niet klaar, je bent getuige van the making of.
  • Je hebt een klein aandeel in de voorstelling.
  • Je krijgt de kans interessante artiesten te ontmoeten en bovendien maak je deel uit van een select groepje fijnproevers.

Inschrijven is gratis, het enige dat we van je vragen is je engagement en je mening. Inschrijven kan via benieuwd@degrotepost.be

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info