Greet Jacobs & Julie Delrue in residentie

Hun plan is om in twee jaar tijd zoveel mogelijk Belgen te interviewen: wie ze zijn, wat hun band met België is ... Waar kunnen ze beter beginnen dan in Oostende, koningin der badsteden en een plek waar mensen aanspoelden om van daaruit verder landinwaarts te trekken.


Julie Delrue (°Izegem, 1989) speelde onder meer mee in Lizzie Borden van Abattoir Fermé Zoutloos en Chasse Patate van Studio ORKA, De man, de vrouw en de beer van BRONKS. Bij Villanella maakte en speelde ze ook Mieren Slapen Nooit (2015-2017). Samen met Frederika Del Nero maakte Julie de locatievoorstelling Vreemde Vogels: een parkspektakel (2014).

Greet Jacobs (° Antwerpen, 1988) is als theatermaker niet te vatten in één hokje. Ze schrijft theaterteksten, debuteerde als romanschrijver, maakt eigen voorstellingen en speelt in voorstellingen van zeer uiteenlopende gezelschappen (Zuidpool, Abattoir Fermé, Tuning People, De Maan ...). De monoloog Dora G herwerkte ze tot de ontroerende debuutroman Dora G., een weggegooid leven, (Lannoo, 2015). Greet Jacobs won met de voorstelling Metamorphosen de Debuutprijs op het ITS-festival (2014) in Amsterdam.

Q&A met Greet en Julie

Wie of wat is jouw grote inspiratiebron?

Een grote inspiratiebron voor dit project is het werk van Yann Arthus Bertrand en meer bepaald zijn straffe documentairereeks HUMAN. Hij heeft 3 jaar lang meer dan 2000 mensen geïnterviewd uit 60 verschillende landen. “Wat maakt ons menselijk” was zijn hoofdvraag. Er komen vele grote thema’s aan bod zoals liefde, familie, oorlog, dood, geweld, gelukkig zijn ... Eerst dachten we: “Je kan toch geen documentaire maken over alle mensen, over heel de wereld?” Maar net door al die verschillende, hyperpersoonlijke verhalen te verzamelen, krijg je toch een indrukwekkend - en vooral ontroerend - beeld van ‘de mens’. Wij kunnen echt niet stoppen met kijken naar de HUMANreeks (staat allemaal op Youtube trouwens)!

Noem iets typisch Belgisch.

Charmante chaos.

Wat is jouw lievelingsgerecht uit de Belgische keuken?

Greet: Mosselen met room en witte wijn van de Kombuis.
Julie: Stoofvlees, gemaakt met een Belgisch bruine biertje, met frietjes en zelfgemaakte mayonaise

Wat is jouw band met De Grote Post?
 
Greet: Ik zag hier ooit op een vroege versie van Theater Aan Zee een voorstelling van de nomaden in één of andere duistere kelder toen het hele gebouw nog een bouwwerf was en ik dacht: amai, hier kan je echt een boeiende plek van maken! De Grote Post is daar tot nu toe zeker in geslaagd!
Julie: De Grote Post is een heerlijk toevluchtsoord tijdens Theater Aan Zee, als het even te druk wordt op de Koer. Afgelopen zomer mocht ik ook gebruik maken van de fantastische douches, na het spelen in het familiepark! Echt goede douches!

Privacy en cookies
Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Meer info