Lucas Lenchant

Post uit Hessdalen & Zwerm in residentie

ma 8 jan

Ze leggen hierbij parallellen naar het internet en de virtuele wereld waarbij elke stap die we zetten als een binaire code wordt opgeslagen op een server en online resoneert op sociale netwerken en in browsegeschiedenis zodat ons verleden herroepbaar is geworden in duizenden beelden.

Tijdens hun residentie in De Grote Post werken ze in de eerste plaats aan de video en de scenografie. Ze zullen experimenteren met een speciaal omgebouwde camera die lichtgolven kan opvangen die zich buiten het zichtbare spectrum bevinden, zoals infrarood of warmte.

Post uit Hessdalen is een jong video/theater collectief bestaande uit circusartiest en cinematograaf Stijn Grupping & theatermaker en scenarist Ine Van Baelen. Het gezelschap realiseert audiovisuele podiumkunstencreaties in samenwerking met verschillende artiesten, op zoek naar een vernieuwende hybride scènetaal.

Het elektrisch gitaarkwartet Zwerm bestaat uit Kobe Van Cauwenberghe, Johannes Westendorp, Bruno Nelissen en Toon Callier.

Q&A met Stijn Grupping en Ine Van Baelen (Post uit Hessdalen)

Wie of wat is jullie grote inspiratiebron?

Een eeuwenoud verhaal van twee geliefden - de Griekse mythe van Echo en Narcissus – en een recent arrest van het Europese Hof van justitie over ‘het recht om vergeten te worden’. Als straf voor haar liederlijkheid wordt de Griekse Echo in stukken uiteen gereten en als pitten uitgestrooid over de gehele aardbol, om vanuit grotten en tussen bergen voor eeuwig antwoord te moeten geven. Onze tegenwoordige virtuele identiteit, die we onnadenkend online hebben gegooid, heeft gelijkaardige consequenties: ook wij blijven willens nillens bestaan, opgeslagen als enen en nullen op één van de miljoenen servers ergens wereldwijd. Onze eigen digitale pitten zullen we nooit meer het zwijgen op kunnen leggen, we kunnen ze niet vernietigen, hooguit verdwijnen ze uit de onmiddellijke zoekresultaten van Google.

Als je jullie creatie/project in een gevoel zou omschrijven, welk zou dat dan zijn?

Zintuiglijke verwondering.

Welk boek/film/muzieknummer leunt nauw bij het thema van jullie residentie aan?

De Ierse fotograaf Richard Mosse maakt in The Infra series prachtig gebruik van infrarood licht. Met een analoge infraroodcamera laat hij het chlorofyl in vegetatie oplichten. Hij volgt met deze camera een groep militairen door het Congolese regenwoud. Alles wat groen is, baadt in een roze-rode gloed. De kleuren contrasteren fel met de conflictueuze situatie die het portretteert.

Ook heel inspirerend is de graphic novel Here van Richard McGuire. Het boek toont op elke bladzijde dezelfde hoek van een kamer met een collage van de gebeurtenissen die er plaatsvinden in een tijdspanne van honderdduizenden jaren, van de tijd van de dinosauriërs tot ver na het einde van de mens. Nergens respecteert McGuire de chronologie van het gebeurde en op die manier schept hij een ontluisterende beeld van hoe verleden, heden en toekomst alleen maar hier en nu bestaan.
Een muzikale theorie die onze fantasie prikkelt is dat de grootte van grotschilderingen in verhouding zou staan met de omvang van de echo in de respectievelijke grot. O.a. in de muziek die Fred Frith componeerde voor de prachtige documentaire Rivers & Tides van Andy Goldsworthy en bij de dub-georiënteerde plaat World Of Echo van Arthur Russel vinden we inspiratie voor hoe we, door het gebruik van reverb en echo effecten, de toeschouwer een erg rijk en soms misleidend ruimtegevoel kunnen geven.

Wat is jullie band met De Grote Post?

We komen niet zo vaak in De Grote Post, vooral tijdens Theater aan Zee, want het is nogal ver van huis. Maar net daarom komen we er zo graag werken: ver weg van de dagelijkse beslommeringen vinden we een intensiteit, concentratie en focus die je niet bereikt als je ’s avonds gewoon naar huis gaat. Liv Laveyne kent het parcours van Post uit Hessdalen een beetje. We vinden het interessant om tijdens de residentie een gesprekspartner te hebben die het werk waar we nu mee bezig zijn, in een groter plaatje kan passen.

Lees meer over Post uit Hessdalen en Zwerm op De Grote Blog.