Residentenfestival KIEM

De Grote Post gooit de deuren van alle zalen en studio’s wagenwijd open voor het residentenfestival KIEM. Welkom op de vijfde editie van KIEM op 30 sept + 1 okt + 2 okt 2022. 

  

Meer dan 30 artiesten die hier vorig seizoen aan de slag gingen en door ons werden ondersteund, presenteren hun werk. Gespreid over drie dagen kun je genieten van work in progress, theatervoorstellingen, performances, concerten, artist talks, podcasts en afterparties.

Hou er rekening mee dat de plaatsen voor (sommige) voorstellingen beperkt zijn. Best snel reserveren dus. 

Krijg je graag een tip bij het maken van je keuze? Klik op deze link en ontdek waar Michiel Soete, Mitch Van Landeghem en Stef Heeren naar uitkijken.

 

  

Timetable

Kom snuisteren in het laboratorium waar artiesten het jaar rond repeteren, repeteren, experimenteren, schrappen en opnieuw beginnen. Ervaar zelf eens wat dagelijks in onze studio's borrelt, knettert en uiteindelijk kiemt.

Niet goed leesbaar? Ontdek de timetable ook via deze link.

 

  

Programma

 • KIEM // Le Voyageur Immobile

  Michiel Soete & Farbod Fathinejadfard
  Work in progress
  zo 2 okt

  Een visueel en auditief laboratorium waarbij kleurpigment en geluidsgolven primeren en voor de ogen van de toeschouwer samenvloeien.

  In Le Voyageur Immobile gaan Farbod Fathinejadfard en Michiel Soete op zoek naar een scharnier tussen muziek en tekeningen. Michiel musiceert en Farbod tekent. Een ontmoeting met theater als gemeenschappelijke bodem. De wrijving die hierdoor ontstaat wordt naar de oppervlakte getild. Farbod en Michiel gaan op zoek naar wat er is en wat er niet meer is, via live muziek en live tekenen.

  • zo 2 okt 16:00 - 16:45
  • zo 2 okt 16:00 - 16:45
 • KIEM // Ways of being ready (8+)

  Hendrik Van Maele & Elliot Dehaspe / TENT
  zo 2 okt

  Ways of being ready is een live ontmoeting tussen twee levenslange vrienden.

  Eén van hen is getraind als acrobaat, de ander als mime-acteur. Eén van hen komt vaak te laat, de ander te vroeg. Eén van hen trekt zijn nagels eraf, de ander bijt ze. Beiden zoeken naar manieren om klaar te zijn voor het onontkoombare.

  Ways of being ready is een multimediale performance met videowerk. Wie ze waren, wat ze proberen, hoe ze werken is integraal onderdeel van de voorstelling. 

 • KIEM // Mascotte (6+)

  Jusqu’ici tout va bien
  zo 2 okt

  Welkom in de wereld van de mascottes, de grote teddyberen die dansen in stadions, pretparken en reclameboodschappen.

  Ze zijn graag gezien en strooien kwistig knuffels, high fives en selfies rond. Maar soms, heel soms, wil de persoon in het pak ook gewoon eens ontsnappen uit die wereld.

  In deze voorstelling wordt het mascottepak langzaam maar zeker uit elkaar gehaald, tot er een unieke ontmoeting plaatsvindt: die tussen het publiek en de persoon in vermomming. In Mascotte wordt met een kwinkslag nagedacht over identiteit, beweging en maatschappij, op een toon die voor kinderen én volwassenen bevatbaar is.

 • KIEM // Naomi Sijmons
  zo 2 okt

  Naomi Sijmons zat dit voorjaar in onze studio om samen met haar band de kiempjes te leggen voor een nieuw album van Reena Riot.

  Pre-productie, ideeën toetsen, inspiratie opdoen, spelen, proberen, schrappen, plezier maken. Het album is voorzien voor 2023, maar Naomi test al enkele gloednieuwe songs.

  • zo 2 okt 13:00 - 13:50
  • zo 2 okt 13:00 - 13:50
 • KIEM // DE HOE onderbreekt Jaap Tielbeke

  DE HOE
  zo 2 okt

  Bij DE HOE (Willem de Wolf, Wannes Gyselinck, Carine van Bruggen, Ans Van den Eede en Peter Van den Eede) geloven ze dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

  Schrijver en journalist Jaap Tielbeke (NL) geeft een lezing over hoe we met de klimaatkwestie omgaan sinds de jaren 1970. Na verloop van tijd zullen de leden van DE HOE (fusie van het voormalige compagnie de KOE en Hof van Eede) Jaap onderbreken. Een ding staat vast: de onderbreking zal uitmonden in een scène, de monoloog van de gast wordt een dialoog – tussen DE HOE en de spreker, tussen de acteurs onderling – de onderbreking wordt een nagesprek. Maar dan één dat van a tot z uitschreven en ingestudeerd is. Al zullen de acteurs dat ten stelligste ontkennen (maar ook dat staat op hun briefje). Omdat DE HOE gelooft dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook, omdat DE HOE gelooft dat je spontaan niet op je echtst bent.

   

 • KIEM // Noa Lee
  za 1 okt

  Wie denkt met Noa Lee zomaar een indiepopbandje te treffen, zal zich na het horen van de titelloze debuut-EP toch achter de gespitste oren krabben.

  Het ene moment zoetgevooisd en melodieus à la Feist en Grizzly Bear, daarna ogenschijnlijk stuurloos en onstuimig à la Atoms For Peace.

  • za 1 okt 22:00 - 23:00
  • za 1 okt 22:00 - 23:00
 • KIEM // In the Middle of Nowhere

  Kristien de Proost & Frederico Araujo / CAMPO
  za 1 okt

  In een wereld die steeds meer door data, normen en gemiddelden wordt beheerst, is het thema van het midden actueler dan ooit.

  In In the Middle of Nowhere focussen Kristien De Proost en de Braziliaanse acteur Frederico Araujo zich op de paradox van het midden: hoe de mens tegelijk bij anderen wil horen en zich ervan wil onderscheiden.

 • KIEM // Ravensbrück

  Stefanie Claes
  Work in progress
  za 1 okt

  Hoe komt het dat trauma’s worden doorgegeven over generaties heen?

  Aline Eugenie Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een jaar in Ravensbrück, een vrouwenconcentratiekamp in Duitsland. Een trauma tijdens haar verdere leven. Ook voor haar dochter, de moeder van Stefanie.

  • za 1 okt 19:00 - 19:30
  • za 1 okt 19:00 - 19:30
 • KIEM // Moddertong

  Sébastien Hendrickx
  za 1 okt

  Moddertong probeert woorden en dingen, publiek en spreker, mensen en de grond waarop ze staan, met elkaar in verband te brengen.

  Moddertong is verteltheater dat zich losjes tot de begrippendriehoek ‘moeder’, ‘taal’ en ‘aarde’ verhoudt. Langs welke routes kunnen we het vaderland ontvluchten richting moeder aarde? Moeten we onszelf daar nieuwe talen aanleren? Wat moeten we er afleren? Hoe zou het alledaagse leven er in de nabije toekomst uit kunnen zien?

  Sébastien Hendrickx werkt onder dezelfde titel meerdere jaren door aan deze voorstelling, die onder invloed van een doorlopend onderzoek en voortdurend wijzigende omstandigheden steeds andere gedaanten zal aannemen. Moddertong gaat dus niet in ‘première’ en daarna op ‘tournee’; elk nieuw toonmoment is een volwaardige voorstelling. 

 • KIEM // The Travelling Doll (10+)

  Woodman
  Première
  za 1 okt

  The Travelling Doll is poppentheater over opgroeien en afscheid nemen en over de onvergelijkbare band tussen ouder en kind.

  Een jaar voor zijn dood ontmoet Franz Kafka tijdens een wandeling door Berlijn een klein meisje met een gebroken hart. Ze is haar pop kwijt. Om haar te kalmeren stelt Kafka zich voor als de postbode van de poppen en vertelt hij dat de pop op reis vertrokken is. Drie weken lang wijdt Kafka zich uitsluitend aan de poppenbrieven die hij elke dag aan het meisje voorleest. Tot uiteindelijk beide zielsgenoten getroost hun eigen weg uitgaan.

  Met deze mogelijks waargebeurde parabel onder de arm, maakt Thomas Janssens een voorstelling over opgroeien en afscheid nemen. Over de onvergelijkbare band tussen ouder en kind. Poppentheater waar de achterkant belangrijker is dan de voorzijde!

 • KIEM // Kramp

  Kim Snauwaert & Mira Bryssinck
  Work in progress
  za 1 okt

  Kim en Mira onderzoeken situaties waarin een lichaam bevriest ter bescherming van zichzelf.

  Life overtakes me is een documentaire over kinderen in Zweden die lijden aan een comagerelateerde ziekte genaamd ’Sneeuwwitjesyndroom’, veroorzaakt door de onzekerheid van hun legale status. Kim Snauwaert en Mira Bryssinck onderzoeken situaties waarin een lichaam bevriest ter bescherming van zichzelf, of waarin een lichaam het op andere manieren overneemt.

  KRAMP is een 'work in progress' lezing door Kim Snauwaert en Mira Bryssinck. 

 • KIEM // Artist Talks

  Stefanie Claes & Maaike Leyn & Sébastien Hendrickx & Sabam
  za 1 okt

  Mats Van Herreweghe gaat in gesprek met Stefanie Claes, Maaike Leyn en Sébastien Hendrickx.

  Stefanie toont work in progress van Ravensbrück, een verhaal over connectie en context, over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben op je leven. Maaike nodigt je uit in het Lilian-eum, een erotische kamer uit de jaren tachtig. Een privé-kabinetje dat kunstenares Liliane Vertessen installeerde in een achterafkamertje bij haar schoonouders. Sébastien toont Moddertong, verteltheater in het Vlaams, doorspekt met andere talen, dat zich losjes verhoudt tot de begrippendriehoek: moeder, taal en aarde.

  We zoomen in op de kiem van hun werk, waar ze nu staan en wat het kan/zal worden.

  Sabam for Culture schuift ook mee aan om het te hebben over hun brede ondersteuning door middel van beurzen voor makers: de beurs voor creatie van podcasts en audioverhalen, de residentiebeurs, creatiebeurzen en de ontwikkelingsbeurs Jonge Makers.

  Hapjes en drank zijn van het huis, dus noteer alvast met stip zaterdag 1 oktober om 12:30.

  • za 1 okt 12:30 - 13:30
  • za 1 okt 12:30 - 13:30
 • KIEMPARTY
  vr 30 sep
  -
  za 1 okt

  Sluit jouw KIEM-bezoek af op de dansvloer tijdens de gratis afterparty's!

  Vrijdagavond gooien we de benen los op een dj-set van Deejay Pasquale. Zaterdagavond maakt Ronnie van de Radio het mooie weer. Een swingend einde van de eerste twee KIEM-festivaldagen!

  • vr 30 sep - za 1 okt
  • za 1 okt - zo 2 okt
  • vr 30 sep - za 1 okt
  • za 1 okt - zo 2 okt
 • KIEM // Love Songs for a Shooting Star

  ARIAH LESTER / THEATER ROTTERDAM
  Belgische première
  vr 30 sep

  Wat is de liefdesrelatie tussen mensen en planeten?

  ARIAH LESTER gaat samen met Marta Gonzalez en S’Yo Fang op zoek en baant zich een weg langs pop, jazz, Venezolaanse folk en opera. Zijn liedjes brengen je in een sensuele vingerknip van het brandende vuur van de hel naar de poorten van de kosmische liefde.

 • KIEM // Rooms to Dark Boats in the Night and Views in the Light

  Peenoise
  Première
  vr 30 sep

  Buckle up voor een fascinerende luisterervaring in quadrofonie, een reis door audio-architecturale kamers. 

  Van vreugde en hoop beland je plots in duisternis en mysterie. Na stormen met donkere boten en epische verhalen, heersen dan weer zachtheid en troost. Meeslepende trip.

  • vr 30 sep 20:30 - 21:45
  • vr 30 sep 20:30 - 21:45
 • KIEM // TWO. is not a solo

  Lisa Verbelen & Hendrik Lasure
  Belgische première
  vr 30 sep

  Iets tussen een concert en voorstelling in!

  “Two is not a solo is ontwapenend theater én een knettergoed concert”★★★★☆ Volkskrant 

  Voor haar nieuwe theatersolo TWO. Is not a solo. klopte Lisa Verbelen aan bij muzikant Hendrik Lasure. Want de solo wordt een duet. Op muziek. "Taohop, zo hebben we ons nieuwe genre gedoopt," zegt Lisa. De teksten zijn een flow van beelden en ervaringen gebaseerd op het thema 'tegenstellingen'. Lisa kijkt daarvoor onder meer naar het taoïsme, een oude religie uit China, en hoe zij omgingen met tegenstellingen.

  Engels gesproken

 • KIEM // Het Lilian-eum

  Maaike Leyn
  Erotische kamer / podcast
  vr 30 sep
  -
  zo 2 okt

  Zou het kunnen dat je licht voyeuristisch bent? 

  Zo ja, dan nodigen we je graag uit in het Lilian-eum, een erotische kamer uit de jaren tachtig. Een privé-kabinetje, dat kunstenares Liliane Vertessen installeerde in het achterafkamertje van de schoonouders van Maaike Leyn. Een intieme ruimte die nooit het daglicht zag, maar nu veertig jaar later een plekje krijgt in De Grote Post.

  We maken je vast met riemen, blinddoeken je en vertellen het verhaal achter een bijzonder kunstwerk. Ontdek het mysterie van het Lilian-eum.

  • vr 30 sep 18:00 - 23:00
  • za 1 okt 12:00 - 17:00
  • za 1 okt 20:00 - 00:00
  • zo 2 okt 15:00 - 17:00
  • vr 30 sep 18:00 - 23:00
  • za 1 okt 12:00 - 17:00
  • za 1 okt 20:00 - 00:00
  • zo 2 okt 15:00 - 17:00
 • KIEM // Collectief Elan(d)

  vr 30 sep
  -
  zo 2 okt

  Collectief Elan(d) doet tijdens het KIEM-festival theatrale en beeldende interventies die op een poëtische en soms absurdistische manier contact herstellen in de publieke ruimte. 

  Met De Grote Post als decor en als podium bewegen de interventies zich op de grens tussen architecturale sculptuur, sociaal experiment, theater en choreografie.

  • vr 30 sep 15:00 - zo 2 okt 17:00
  • vr 30 sep 15:00 - zo 2 okt 17:00
 • KIEM // Pitches en bekendmaking winnaar

  TAZ 'Creatiebeurs Jonge Makers' 2022
  vr 30 sep

  Ontdek de projecten van beloftevolle makers of collectieven!

  Om op een duurzame manier te investeren in het werk van jonge makers, ontwikkelden Theater Aan Zee, Sabam for Culture en De Grote Post een creatiebeurs gericht op laureaten van TAZ. Jonge makers krijgen de kans om tijdens KIEM hun project live te pitchen bij een jury en publiek. De winnaar ontvangt 10.000 euro (voorzien door Sabam for Culture en TAZ) en mag rekenen op een residentie van 2 weken in De Grote Post. Het geselecteerde project wordt ook getoond op TAZ 2023 of 2024 en wordt ondersteund door de artistieke kern van TAZ en De Grote Post. Ontdek in primeur de nieuwe projecten van beloftevolle makers en collectieven. 


  Welk jong talent haalt de prijs binnen? Kom kijken naar de pitches op KIEM op vrijdag 30 september tussen 15:00-17:00 en daarna naar de bekendmaking om 18:30.

  • vr 30 sep 15:00 en 17:00
  • vr 30 sep 18:30 en 19:00
  • vr 30 sep 15:00 en 17:00
  • vr 30 sep 18:30 en 19:00

  

Graaf dieper in de voorstellingen