Residentenfestival KIEM

De Grote Post gooit de deuren van alle zalen en studio’s wagenwijd open voor het residentenfestival KIEM. Welkom op de vijfde editie van KIEM op 30 sept + 1 okt + 2 okt 2022. 

  

Meer dan 30 artiesten die hier vorig seizoen aan de slag gingen en door ons werden ondersteund, presenteren hun werk. Gespreid over drie dagen kun je genieten van work in progress, theatervoorstellingen, performances, concerten en rondleidingen.

Hou er rekening mee dat de plaatsen voor (sommige) voorstellingen beperkt zijn. Best snel reserveren dus. 

  

Timetable

Kom snuisteren in het laboratorium waar artiesten het jaar rond repeteren, repeteren, experimenteren, schrappen en opnieuw beginnen. Ervaar zelf eens wat dagelijks in onze studio's borrelt, knettert en uiteindelijk kiemt.

Binnenkort vind je hier de timetable. 

  

Programma

 • I think we need to talk

  Collectief Elan(d)
  vr 30 sep

  Collectief Elan(d) doet tijdens het KIEM-festival theatrale en beeldende interventies die op een poëtische en soms absurdistische manier contact herstellen in de publieke ruimte. 

  Met De Grote Post als decor en als podium bewegen de interventies zich op de grens tussen architecturale sculptuur, sociaal experiment, theater en choreografie.

 • Pitches en bekendmaking winnaar

  TAZ 'Creatiebeurs Jonge Makers' 2022
  vr 30 sep

  Ontdek de projecten van vijf beloftevolle makers of collectieven!

  Na vele jaren met een prijsuitreiking en prijzen Jong Werk stapte Theater Aan Zee begin 2020 over naar de ‘Creatiebeurs Jonge Makers’. Het traject zet in op een duurzame relatie tussen de jonge makers, partners, investeerders en publiek. Duurzaam in tijd, ondersteuning en groei, met het oog op de verdere ontwikkeling en het maken van een nieuwe creatie door de laureaten. Met deze creatiebeurs gaat TAZ, samen met partners en investeerders, een vervolgtraject aan met een startende kunstenaar. De kunstenaar engageert zich om binnen de twee jaar een nieuwe creatie te presenteren op TAZ.

 • Het Lilianeum

  Maaike Leyn
  Erotische kamer / podcast
  vr 30 sep
  -
  zo 2 okt

  Zou het kunnen dat je licht voyeuristisch bent? 

  Zo ja, dan nodigen we je graag uit in het Lilianeum, een erotische kamer uit de jaren tachtig. Een privé-kabinetje, dat kunstenares Liliane Vertessen installeerde in het achterafkamertje van de schoonouders van Maaike Leyn. Een intieme ruimte die nooit het daglicht zag, maar nu veertig jaar later een plekje krijgt in De Grote Post. We maken je vast met riemen, blinddoeken je en vertellen het verhaal achter een bijzonder kunstwerk. Ontdek het mysterie van het Lilianeum.  

 • TWO.

  Lisa Verbelen & Hendrik Lasure
  Vlaamse première
  vr 30 sep

  Iets tussen een concert en voorstelling in!

  TWO., de derde solo van Lisa Verbelen na ONE. en ALL., gaat over tegenstellingen en wordt daarom geen solo maar een duet. Samen met jazzwonder Hendrik Lasure maakt ze een album en een muzikale performance.

 • Rooms to Dark Boats in the Night and Views in the Light

  Peenoise
  Première
  vr 30 sep

  Buckle up voor een 48 minuten durende luisterervaring in quadrofonie, een reis door audio-architecturale kamers. 

  Van vreugde en hoop beland je plots in duisternis en mysterie. Na stormen met donkere boten en epische verhalen, heersen dan weer zachtheid en troost. Meeslepende trip.

 • Love Songs for a Shooting Star

  ARIAH LESTER
  Vlaamse première
  vr 30 sep

  Wat is de liefdesrelatie tussen mensen en planeten?

  ARIAH LESTER gaat op zoek en baant zich een weg langs pop, jazz, Venezolaanse folk en opera. Zijn liedjes brengen je in een sensuele vingerknip van het brandende vuur van de hel naar de poorten van de kosmische liefde.

 • KIEMPARTY
  vr 30 sep
  -
  za 1 okt

  Sluit jouw KIEM-bezoek af op de dansvloer tijdens de gratis afterparty's!

  Vrijdagavond gooien we de benen los op een dj-set van Pascal Lervant himself. Zaterdagavond maakt Ronald Verhaegen het mooie weer. Een swingend einde van de eerste twee KIEM-festivaldagen!

 • Artist Talks

  Stefanie Claes & Maaike Leyn & Sébastien Hendrickx & Sabam
  za 1 okt

  Tijdens het KIEM-festival gaan we met enkele residenten in gesprek over hun werk. Schuif bij en geniet van een gratis hapje en drankje!

 • Kramp

  Kim Snauwaert & Mira Bryssinck
  Work in progress
  za 1 okt

  Kim en Mira onderzoeken situaties waarin een lichaam bevriest ter bescherming van zichzelf.

  Life overtakes me is een documentaire over kinderen in Zweden die lijden aan een comagerelateerde ziekte genaamd ’Sneeuwwitjesyndroom’, veroorzaakt door de onzekerheid van hun legale status. Kim Snauwaert en Mira Bryssinck onderzoeken situaties waarin een lichaam bevriest ter bescherming van zichzelf, of waarin een lichaam het op andere manieren overneemt.

 • The Travelling Doll (10+)

  Woodman
  Première
  za 1 okt

  The Travelling Doll is poppentheater over opgroeien en afscheid nemen en over de onvergelijkbare band tussen ouder en kind.

  Tijdens een wandeling ontmoet Franz Kafka een klein meisje dat haar pop kwijt is. Drie weken lang schrijft hij poppenbrieven die hij aan het meisje voorleest, tot ze allebei hun eigen weg gaan.

 • Moddertong

  Sébastien Hendrickx
  za 1 okt

  Moddertong probeert woorden en dingen, publiek en spreker, mensen en de grond waarop ze staan, met elkaar in verband te brengen.

  Een verteller zit samen met het publiek rond een hoop spullen. Het licht zal veranderen; sommige dingen zullen bewegen; woorden zullen in lange zinnen uit kartonnen dozen komen; voetnoten zullen weglopen uit de tekst.

 • Instead of Doing Nothing

  Dries Gijsels
  Work in progress
  za 1 okt

  Dries Gijsels toont work in progress tijdens residentenfestival KIEM!

 • Ravensbrück

  Stefanie Claes
  Work in progress
  za 1 okt

  Hoe komt het dat trauma’s worden doorgegeven over generaties heen?

  Aline Eugenie Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, verblijft tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een jaar in Ravensbrück, een vrouwenconcentratiekamp in Duitsland. Een trauma tijdens haar verdere leven. Ook voor haar dochter, de moeder van Stefanie.

 • In the Middle of Nowhere

  Kristien De Proost/CAMPO
  za 1 okt

  In een wereld die steeds meer door data, normen en gemiddelden wordt beheerst, is het thema van het midden actueler dan ooit.

  In In the Middle of Nowhere focussen Kristien De Proost en de Braziliaanse acteur Frederico Araujo zich op de paradox van het midden: hoe de mens tegelijk bij anderen wil horen en zich ervan wil onderscheiden.

 • Noa Lee
  za 1 okt

  Wie denkt met Noa Lee zomaar een indiepopbandje te treffen, zal zich na het horen van de titelloze debuut-EP toch achter de gespitste oren krabben.

  Het ene moment zoetgevooisd en melodieus à la Feist en Grizzly Bear, daarna ogenschijnlijk stuurloos en onstuimig à la Atoms For Peace.

 • De HOE onderbreekt Jaap Tielbeke

  De HOE
  zo 2 okt

  Bij de HOE geloven ze dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

  Schrijver en journalist Jaap Tielbeke (NL) geeft een lezing over hoe we met de klimaatkwestie omgaan sinds de jaren 1970. Daarna gaan de leden van DE HOE (fusie van het voormalige compagnie de KOE en Hof van Eede) een op voorhand uitgeschreven nagesprek ‘spelen’. DE HOE speelt een op voorhand uitgeschreven nagesprek. Ze geloven dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

 • Naomi Sijmons
  zo 2 okt

  Naomi Sijmons zat dit voorjaar in onze studio om samen met haar band de kiempjes te leggen voor een nieuw album van Reena Riot.

  Pre-productie, ideeën toetsen, inspiratie opdoen, spelen, proberen, schrappen, plezier maken. Het album is voorzien voor 2023, maar Naomi test al enkele gloednieuwe songs.

 • Mascotte (6+)

  Jusqu’ici tout va bien
  zo 2 okt

  Welkom in de wereld van de mascottes!

  Welkom in de wereld van de mascottes, de grote teddyberen die kwistig knuffels, high fives en selfies rondstrooien. Maar een mascottepak werpt ook vragen op over identiteit en de relatie met ons lichaam. In Mascotte wordt met een kwinkslag nagedacht over beweging en maatschappij, op een toon die voor kinderen én volwassenen bevattelijk is.

 • Ways of being ready (8+)

  Hendrik Van Maele & Elliot Dehaspe
  zo 2 okt

  Ways of being ready is een live ontmoeting tussen twee levenslange vrienden.

  Eén van hen is getraind als acrobaat, de ander als mime-acteur. Eén van hen komt vaak te laat, de ander te vroeg. Eén van hen trekt zijn nagels eraf, de ander bijt ze. Beiden zoeken naar manieren om klaar te zijn voor het onontkoombare.

 • Le Voyageur Immobile

  Michiel Soete & Farbod Fathinejadfard
  Work in progress
  zo 2 okt

  Een visueel en auditief laboratorium waarbij kleurpigment en geluidsgolven primeren en voor de ogen van de toeschouwer samenvloeien.

  In Le Voyageur Immobille gaan Farbod Fathinejadfard en Michiel Soete op zoek naar een scharnier tussen muziek en tekeningen. Michiel musiceert en Farbod tekent. Een ontmoeting met theater als gemeenschappelijke bodem. De wrijving die hierdoor ontstaat wordt naar de oppervlakte getild. Farbod en Michiel gaan op zoek naar wat er is en wat er niet meer is, via live muziek en live tekenen.

  

Graaf dieper in de voorstellingen

Lisa Verbelen & Hendrik Lasure, uitvinders van de taohop.

Voor haar nieuwe theatersolo TWO. klopte Lisa Verbelen aan bij muzikant Hendrik Lasure. Want de solo wordt een duet. Op muziek. "Taohop, zo hebben we ons nieuwe genre gedoopt," zegt Lisa. De teksten z…

Kim, Mira en het Sneeuwwitje-syndroom

Life overtakes me is een documentaire over kinderen van asielzoekers in Zweden die lijden aan een comagerelateerde ziekte, het Sneeuwwitje-syndroom, veroorzaakt door de onzekerheid over hun legale sta…

Hendrik van Maele: "Het moment net voor de actie"

Hendrik Van Maele is jonge een circusartiest uit Leuven. Hij werkt tijdens zijn verblijf in De Grote Post aan twee voorstellingen die later dit voorjaar in première gaan: Ways of being ready en 13 Har…

Noa Lee covert Balthazar voor de Week van de Belgische muziek

De jonge indiepop-band Noa Lee werkt in de studio van De Grote Post aan een nieuwe EP. Voor de Week van de Belgische muziek legt zangeres en songwriter Nina Kortekaas haar eigen songs even naast zich …

Reena Riot: "Durven kiezen voor een sound"

Voor de tweede aflevering van Oorsprong hebben we een kanjer aan de haak, Reena Riot. De getalenteerde Gentse Naomi Sijmons en haar band zitten in onze studio om de kiempjes te leggen voor een nieuw a…