De Grote Post

Residentenfestival KIEM

De Grote Post gooit de deuren van alle zalen en studio’s wagenwijd open voor het residentenfestival KIEM. Welkom op de vijfde editie van KIEM op 30 sept + 1 okt + 2 okt 2022. 

  

Meer dan 30 artiesten die hier vorig seizoen aan de slag gingen en door ons werden ondersteund, presenteren hun werk. Gespreid over drie dagen kun je genieten van work in progress, theatervoorstellingen, performances, concerten en rondleidingen.

Hou er rekening mee dat de plaatsen voor (sommige) voorstellingen beperkt zijn. Best snel reserveren dus. 

  

Timetable

Kom snuisteren in het laboratorium waar artiesten het jaar rond repeteren, repeteren, experimenteren, schrappen en opnieuw beginnen. Ervaar zelf eens wat dagelijks in onze studio's borrelt, knettert en uiteindelijk kiemt.

Binnenkort vind je hier de timetable. 

  

Programma

 • KIEM // I think we need to talk

  Collectief Elan(d)
  vr 30 sep
  -
  zo 2 okt

  Collectief Elan(d) doet tijdens het KIEM-festival theatrale en beeldende interventies die op een poëtische en soms absurdistische manier contact herstellen in de publieke ruimte. 

  Met De Grote Post als decor en als podium bewegen de interventies zich op de grens tussen architecturale sculptuur, sociaal experiment, theater en choreografie.

 • KIEM // Pitches en bekendmaking winnaar

  TAZ 'Creatiebeurs Jonge Makers' 2022
  vr 30 sep

  Ontdek de projecten van beloftevolle makers of collectieven!

  Om op een duurzame manier te investeren in het werk van jonge makers hebben Theater Aan Zee (TAZ), Sabam for Culture en De Grote Post een creatiebeurs ontwikkeld die laureaten van TAZ kunnen aanvragen. De beurs richt zich tot makers die aan het begin, in het midden of aan het eind van hun project staan. Ze kan de katalysator zijn van een project, of net de ruimte geven om het helemaal af te werken, of iets daartussenin. 

  Tot 20 september krijgen jonge makers de tijd om een aanvraag in te dienen. Na selectie krijgen enkelen onder hen tijdens KIEM de kans om hun project live te pitchen bij een jury, samengesteld uit externe experten en de programmator Jong Werk van TAZ. De winnaar ontvangt 10.000 euro (voorzien door SABAM for Culture en TAZ) en mag rekenen op een residentie van twee weken in De Grote Post. Het geselecteerde project wordt ook getoond op TAZ 2023 en weet zich verzekerd van ondersteuning door de artistieke kern van TAZ en De Grote Post.

  Welk jong talent haalt de prijs binnen? Kom kijken naar de pitches op KIEM op vrijdag 30 september tussen 15:00-17:00 en daarna naar de bekendmaking om 18:30.

 • KIEM // Het Lilianeum

  Maaike Leyn
  Erotische kamer / podcast
  vr 30 sep
  -
  zo 2 okt

  Zou het kunnen dat je licht voyeuristisch bent? 

  Zo ja, dan nodigen we je graag uit in het Lilianeum, een erotische kamer uit de jaren tachtig. Een privé-kabinetje, dat kunstenares Liliane Vertessen installeerde in het achterafkamertje van de schoonouders van Maaike Leyn. Een intieme ruimte die nooit het daglicht zag, maar nu veertig jaar later een plekje krijgt in De Grote Post.

  We maken je vast met riemen, blinddoeken je en vertellen het verhaal achter een bijzonder kunstwerk. Ontdek het mysterie van het Lilianeum.

 • KIEM // TWO.

  Lisa Verbelen & Hendrik Lasure
  Belgische première
  vr 30 sep

  Iets tussen een concert en voorstelling in!

  Voor haar nieuwe theatersolo TWO. klopte Lisa Verbelen aan bij muzikant Hendrik Lasure. Want de solo wordt een duet. Op muziek. "Taohop, zo hebben we ons nieuwe genre gedoopt," zegt Lisa. De teksten zijn een flow van beelden en ervaringen gebaseerd op het thema 'tegenstellingen'. Lisa kijkt daarvoor onder meer naar het taoïsme, een oude religie uit China, en hoe zij omgingen met tegenstellingen.

 • KIEM // Rooms to Dark Boats in the Night and Views in the Light

  Peenoise
  Première
  vr 30 sep

  Buckle up voor een 48 minuten durende luisterervaring in quadrofonie, een reis door audio-architecturale kamers. 

  Van vreugde en hoop beland je plots in duisternis en mysterie. Na stormen met donkere boten en epische verhalen, heersen dan weer zachtheid en troost. Meeslepende trip.

 • KIEM // Love Songs for a Shooting Star

  ARIAH LESTER
  Belgische première
  vr 30 sep

  Wat is de liefdesrelatie tussen mensen en planeten?

  ARIAH LESTER gaat op zoek en baant zich een weg langs pop, jazz, Venezolaanse folk en opera. Zijn liedjes brengen je in een sensuele vingerknip van het brandende vuur van de hel naar de poorten van de kosmische liefde.

 • KIEMPARTY
  vr 30 sep
  -
  za 1 okt

  Sluit jouw KIEM-bezoek af op de dansvloer tijdens de gratis afterparty's!

  Vrijdagavond gooien we de benen los op een dj-set van Deejay Pasquale. Zaterdagavond maakt Ronnie van de Radio het mooie weer. Een swingend einde van de eerste twee KIEM-festivaldagen!

 • KIEM // Artist Talks

  Stefanie Claes & Maaike Leyn & Sébastien Hendrickx & Sabam
  za 1 okt

  Mats Van Herreweghe gaat in gesprek met Stefanie Claes, Maaike Leyn en Sébastien Hendrickx.

  Stefanie toont work in progress van Ravensbrück, een verhaal over connectie en context, over hoe bepaalde gebeurtenissen een levenslang effect hebben op je leven. Maaike nodigt je uit in het Lilian-eum, een erotische kamer uit de jaren tachtig. Een privé-kabinetje dat kunstenares Liliane Vertessen installeerde in een achterafkamertje bij haar schoonouders. Sébastien toont Moddertong, verteltheater in het Vlaams, doorspekt met andere talen, dat zich losjes verhoudt tot de begrippendriehoek: moeder, taal en aarde.

  We zoomen in op de kiem van hun werk, waar ze nu staan en wat het kan/zal worden.

  Sabam for Culture schuift ook mee aan om het te hebben over hun brede ondersteuning door middel van beurzen voor makers: de beurs voor creatie van podcasts en audioverhalen, de residentiebeurs, creatiebeurzen en de ontwikkelingsbeurs Jonge Makers.

  Hapjes en drank zijn van het huis, dus noteer alvast met stip zaterdag 1 oktober om 12:30.

 • KIEM // Kramp

  Kim Snauwaert & Mira Bryssinck
  Work in progress
  za 1 okt

  Kim en Mira onderzoeken situaties waarin een lichaam bevriest ter bescherming van zichzelf.

  Life overtakes me is een documentaire over kinderen in Zweden die lijden aan een comagerelateerde ziekte genaamd ’Sneeuwwitjesyndroom’, veroorzaakt door de onzekerheid van hun legale status. Kim Snauwaert en Mira Bryssinck onderzoeken situaties waarin een lichaam bevriest ter bescherming van zichzelf, of waarin een lichaam het op andere manieren overneemt.

 • KIEM // The Travelling Doll (10+)

  Woodman
  Première
  za 1 okt

  The Travelling Doll is poppentheater over opgroeien en afscheid nemen en over de onvergelijkbare band tussen ouder en kind.

  Een jaar voor zijn dood ontmoet Franz Kafka tijdens een wandeling door Berlijn een klein meisje met een gebroken hart. Ze is haar pop kwijt. Om haar te kalmeren stelt Kafka zich voor als de postbode van de poppen en vertelt hij dat de pop op reis vertrokken is. Drie weken lang wijdt Kafka zich uitsluitend aan de poppenbrieven die hij elke dag aan het meisje voorleest. Tot uiteindelijk beide zielsgenoten getroost hun eigen weg uitgaan.

  Met deze mogelijks waargebeurde parabel onder de arm, maakt Thomas Janssens een voorstelling over opgroeien en afscheid nemen. Over de onvergelijkbare band tussen ouder en kind. Poppentheater waar de achterkant belangrijker is dan de voorzijde!

 • KIEM // Moddertong

  Sébastien Hendrickx
  za 1 okt

  Moddertong probeert woorden en dingen, publiek en spreker, mensen en de grond waarop ze staan, met elkaar in verband te brengen.

  Moddertong is verteltheater dat zich losjes tot de begrippendriehoek ‘moeder’, ‘taal’ en ‘aarde’ verhoudt. Langs welke routes kunnen we het vaderland ontvluchten richting moeder aarde? Moeten we onszelf daar nieuwe talen aanleren? Wat moeten we er afleren? Hoe zou het alledaagse leven er in de nabije toekomst uit kunnen zien?

  Sébastien Hendrickx werkt onder dezelfde titel meerdere jaren door aan deze voorstelling, die onder invloed van een doorlopend onderzoek en voortdurend wijzigende omstandigheden steeds andere gedaanten zal aannemen. Moddertong gaat dus niet in ‘première’ en daarna op ‘tournee’; elk nieuw toonmoment is een volwaardige voorstelling. 

 • KIEM // Instead of Doing Nothing

  Dries Gijsels
  Work in progress
  za 1 okt

  Dries Gijsels toont work in progress tijdens residentenfestival KIEM!

 • KIEM // Ravensbrück

  Stefanie Claes
  Work in progress
  za 1 okt

  Hoe komt het dat trauma’s worden doorgegeven over generaties heen?

  Aline Eugenie Vervoort, de grootmoeder van Stefanie Claes, verbleef tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan een jaar in Ravensbrück, een vrouwenconcentratiekamp in Duitsland. Een trauma tijdens haar verdere leven. Ook voor haar dochter, de moeder van Stefanie.

 • KIEM // In the Middle of Nowhere

  Kristien De Proost/CAMPO
  za 1 okt

  In een wereld die steeds meer door data, normen en gemiddelden wordt beheerst, is het thema van het midden actueler dan ooit.

  In In the Middle of Nowhere focussen Kristien De Proost en de Braziliaanse acteur Frederico Araujo zich op de paradox van het midden: hoe de mens tegelijk bij anderen wil horen en zich ervan wil onderscheiden.

 • KIEM // Noa Lee
  za 1 okt

  Wie denkt met Noa Lee zomaar een indiepopbandje te treffen, zal zich na het horen van de titelloze debuut-EP toch achter de gespitste oren krabben.

  Het ene moment zoetgevooisd en melodieus à la Feist en Grizzly Bear, daarna ogenschijnlijk stuurloos en onstuimig à la Atoms For Peace.

 • KIEM // DE HOE onderbreekt Jaap Tielbeke

  DE HOE
  zo 2 okt

  Bij de HOE geloven ze dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

  Schrijver en journalist Jaap Tielbeke (NL) geeft een lezing over hoe we met de klimaatkwestie omgaan sinds de jaren 1970. Daarna speelt DE HOE (fusie van het voormalige compagnie de KOE en Hof van Eede) een op voorhand uitgeschreven nagesprek. Ze geloven dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

 • KIEM // Naomi Sijmons
  zo 2 okt

  Naomi Sijmons zat dit voorjaar in onze studio om samen met haar band de kiempjes te leggen voor een nieuw album van Reena Riot.

  Pre-productie, ideeën toetsen, inspiratie opdoen, spelen, proberen, schrappen, plezier maken. Het album is voorzien voor 2023, maar Naomi test al enkele gloednieuwe songs.

 • KIEM // Mascotte (6+)

  Jusqu’ici tout va bien
  zo 2 okt

  Welkom in de wereld van de mascottes, de grote teddyberen die dansen in stadions, pretparken en reclameboodschappen.

  Ze zijn graag gezien en strooien kwistig knuffels, high fives en selfies rond. Maar soms, heel soms, wil de persoon in het pak ook gewoon eens ontsnappen uit die wereld.

  In deze voorstelling wordt het mascottepak langzaam maar zeker uit elkaar gehaald, tot er een unieke ontmoeting plaatsvindt: die tussen het publiek en de persoon in vermomming. In Mascotte wordt met een kwinkslag nagedacht over identiteit, beweging en maatschappij, op een toon die voor kinderen én volwassenen bevatbaar is.

 • KIEM // Ways of being ready (8+)

  Hendrik Van Maele & Elliot Dehaspe
  zo 2 okt

  Ways of being ready is een live ontmoeting tussen twee levenslange vrienden.

  Eén van hen is getraind als acrobaat, de ander als mime-acteur. Eén van hen komt vaak te laat, de ander te vroeg. Eén van hen trekt zijn nagels eraf, de ander bijt ze. Beiden zoeken naar manieren om klaar te zijn voor het onontkoombare.

  Ways of being ready is een multimediale performance met videowerk. Wie ze waren, wat ze proberen, hoe ze werken is integraal onderdeel van de voorstelling. 

 • KIEM // Le Voyageur Immobile

  Michiel Soete & Farbod Fathinejadfard
  Work in progress
  zo 2 okt

  Een visueel en auditief laboratorium waarbij kleurpigment en geluidsgolven primeren en voor de ogen van de toeschouwer samenvloeien.

  In Le Voyageur Immobile gaan Farbod Fathinejadfard en Michiel Soete op zoek naar een scharnier tussen muziek en tekeningen. Michiel musiceert en Farbod tekent. Een ontmoeting met theater als gemeenschappelijke bodem. De wrijving die hierdoor ontstaat wordt naar de oppervlakte getild. Farbod en Michiel gaan op zoek naar wat er is en wat er niet meer is, via live muziek en live tekenen.

  

Graaf dieper in de voorstellingen

Lisa Verbelen & Hendrik Lasure, uitvinders van de taohop.

Voor haar nieuwe theatersolo TWO. klopte Lisa Verbelen aan bij muzikant Hendrik Lasure. Want de solo wordt een duet. Op muziek. "Taohop, zo hebben we ons nieuwe genre gedoopt," zegt Lisa. De teksten z…

Kim, Mira en het Sneeuwwitje-syndroom

Life overtakes me is een documentaire over kinderen van asielzoekers in Zweden die lijden aan een comagerelateerde ziekte, het Sneeuwwitje-syndroom, veroorzaakt door de onzekerheid over hun legale sta…

Hendrik van Maele: "Het moment net voor de actie"

Hendrik Van Maele is jonge een circusartiest uit Leuven. Hij werkt tijdens zijn verblijf in De Grote Post aan twee voorstellingen die later dit voorjaar in première gaan: Ways of being ready en 13 Har…

Noa Lee covert Balthazar voor de Week van de Belgische muziek

De jonge indiepop-band Noa Lee werkt in de studio van De Grote Post aan een nieuwe EP. Voor de Week van de Belgische muziek legt zangeres en songwriter Nina Kortekaas haar eigen songs even naast zich …

Reena Riot: "Durven kiezen voor een sound"

Voor de tweede aflevering van Oorsprong hebben we een kanjer aan de haak, Reena Riot. De getalenteerde Gentse Naomi Sijmons en haar band zitten in onze studio om de kiempjes te leggen voor een nieuw a…