De Grote Post
© Koen Broos

DE HOE onderbreekt Arnon Grunberg

DE HOE
FAAR
zo 12 mrt 11:00 - 12:30
12 mrt
11:00 - 12:30
  • 12 mrt
    11:00 - 12:30
    Opgelet: wegens overmacht wordt deze activiteit verplaatst naar het Kursaal. Jouw ticket blijft gewoon geldig.
    Kursaal, Oostende
    Op locatie - Delvaux-zaal in het Kursaal (Kursaal-Westhelling 12, 8400 Oostende)

Bij DE HOE geloven ze dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

Bij DE HOE geloven ze dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst. De leden van DE HOE (fusie van het voormalige compagnie de KOE en Hof van Eede) onderbreken een gast die een verhelderend perspectief biedt op thema’s en onderwerpen die in De Grote Post aan bod komen.

De gast tijdens FAAR is verrekijker Arnon Grunberg. Drie dingen staan vast: de onderbreking zal uitmonden in een scène, de monoloog van de gast wordt een dialoog – tussen DE HOE en Grunberg en tussen de acteurs onderling – en de onderbreking wordt een nagesprek. Maar dan één dat van a tot z uitgeschreven en ingestudeerd is. Al zullen de acteurs dat ten stelligste ontkennen (maar ook dat staat op hun briefje).

Onderdeel van FAAR non-fictie boekenfestival
www.faar-oostende.be

Biografie Arnon Grunberg

Een kwarteeuw geleden debuteerde de Nederlandse schrijver en columnist Arnon Grunberg met zijn Blauwe Maandagen. Het was een instant bestseller en vond snel zijn weg naar een internationaal lezerspubliek in maar liefst 13 talen.

Later volgden columns voor De Volkskrant, NRC Handelsblad, Humo, The New York Times, Die Zeit, L’Espresso … en romans Onze oom, De joodse messias, Figuranten, Fantoompijn, Moedervlekken, Huid en haar, Brieven aan Esther, Goede mannen, De asielzoeker … En uiteraard Tirza, waarmee hij de Libiris én de Gouden Boekenuil won en zo de felbegeerde dubbel pakte.

Grunberg is gebeten om de essentie van menselijk gedrag in al zijn gedaantes te ontrafelen. En dat doet hij niet door zich op te sluiten in zijn werkkamer, maar door letterlijk onder de mensen te komen. Als embedded journalist in Irak, als kamerjongen in Beieren. Of in Gent. Waar hij in de zomer van 2018 10 dagen lang een kamer betrok in Zuiderlicht, de OCMW-zorgsite in Mariakerke. Elke dag liep hij er mee met fysiotherapeuten, verpleegkundigen, dokters ... en ging er het gesprek aan met de bewoners. Het resultaat was een 11-delige reeks in De Standaard waar hij de menselijkheid in een grote zorgfabriek naar boven haalde. Hij liet er dankbaarheid, rust en bewondering toe. “Als je blackjack speelt, zeg je ook niet: ‘Ik heb récht op een koning en een aas’. Je aanvaardt de kaarten die je krijgt en maakt er het beste van. Zo moet je ook leven. Als een blackjackspeler.”

Credits

tekst Willem de Wolf & Wannes Gyselinck