A Night of One-Act Ballet

Arts-Michel Ballet company, St.-Petersburg
za 30
juni
  • za 30 jun
    20:00
    zaal Grote Post
    Geweest

Klassiek Russisch ballet is onsterfelijk. Meer dan honderd jaar na de eerste uitvoering brengt het Arts-Michel Ballet company uit Sint-Petersburg de beste one-act scènes naar het podium van De Grote Post.

Les Sylphides breng een chorgrafie van Mikhail Fokin (1908) op muziek van Frederic Chopin. Fokin creëerde het stuk voor Anna Pavlova, een danseres met een uniek lyrisch talent en werd voor het eerst gepresenteerd op de planken van het Mariinsky Theater in St. Petersburg in 1908. Snel daarna selecteerde Sergei Diaghilev het stuk voor zijn Ballet Russes-project. Na een voorstelling in Parijs vonden Les Sylphides een plek in het repertoire van menig balletcompagnies over de hele wereld.

De fantasierijke voorstelling doet denken aan de vroeg 19e eeuwse romantische balletten en voert het publiek mee naar een dromerige wereld waarin een jonge, betoverde poeet de sylphides ontmoet en hun dans hem de wereldse problemen en zorgen doet vergeten.

Aurora's Wedding verenigt de muziek van Pyotr Tchaikovsky met de choreografie Marius Petipa. Geïnspireerd op het sprookje van Charles Perrault vinden we een charmante prinses in de hoofdrol die na een 100-jarige slaap wordt wakker gekust door een dappere prins. Deze Schone Slaapster veroverde meteen na haar debuut in 1890 de harten van balletliefhebbers. De elfen en andere sprookjesachtige figuren brengen kinderlijke herinneringen terug en laten het publiek baden in een betoverende en mysterieuze sfeer.

Drie decennia later besliste Serge Diaghilev om het ballet naar Europa te brengen. De beste episodes werden verzameld in een one-act show en toegevoegd aan het repertoire van Les Ballets Russes.
 

Met dank aan onze partners:

Beelden © VIRAAL - multimedialab De Grote Post     © De Grote Post     POWERED BY Peppered

Privacy en cookies

Deze website maakt gebruik van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.

Meer info Meer info