De Grote Post
Koen Broos

DE HOE onderbreekt Brigitte Herremans

DE HOE
zo 4 dec 11:00 - 12:30
4 dec
11:00 - 12:30
  • 4 dec
    11:00 - 12:30
    Prijs inclusief ontbijt
    De Grote Post, Oostende
    Foyer Grote Post

Bij DE HOE geloven ze dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook. Spontaan ben je nu eenmaal niet op je echtst.

Brigitte Herremans maakte naam als Midden-Oosten expert bij Broederlijk Delen en Pax Christi. Vandaag werkt deze Ambassadeur voor de vrede en pleitbezorger voor meerstemmigheid volop aan een doctoraat aan het Mensenrechteninstituut (UGent). Ze onderzoekt er de kruisbestuivingen tussen kunst en rechtvaardigheid, specifiek voor de Syrische context. Herremans betoogt dat kunst ons iets kan leren over de waarheid. Of liever, iets kan onthullen over de verschillende waarheden waarlangs we naar de wereld kijken. Haar onderzoek gaat na hoe kunst vergeten of uitgewiste waarheden onthult en nabij brengt. Haar werk en engagement leest wel vaker als een moedig pleidooi om in dialoog te gaan. Met mensen die anders denken en met visies die voelen als een bedreiging. “Men zegt vaak: ‘Literatuur geeft een stem aan de stemlozen.’ Dat is natuurlijk niet genoeg. Je moet ook de stemlozen een plaats geven in het debat.”

We kijken uit naar hoe zij die plek zal invullen en die dialoog zal vormgeven. Zeker in een lezing waarin ze op gezette tijden zal onderbroken worden door de leden van DE HOE. Want ook hierin staat één ding vast: de onderbreking zal uitmonden in een scène, de monoloog van de gast wordt een dialoog – tussen DE HOE en de spreker, tussen de acteurs onderling – de onderbreking wordt een nagesprek. Maar dan één dat van a tot z uitschreven en ingestudeerd is. Al zullen de acteurs dat ten stelligste ontkennen (maar ook dat staat op hun briefje). Omdat DE HOE gelooft dat het geschreven woord levendiger is, nauwkeuriger ook, omdat DE HOE gelooft dat je spontaan niet op je echtst bent.

Credits

tekst Willem de Wolf en Wannes Gyselinck

spel Greg Timmermans, Carine van Bruggen, Mitch Van Landeghem, Ans Van den Eede