De Grote Post
Stephan Vanfleteren

Double bill

Jacob David + Philippe Thuriot
do 15 feb 20:00 - 22:05
15 feb
20:00 - 22:05
  • 15 feb
    20:00 - 22:05
    zittend concert
    De Grote Post, Oostende
    zaal Kleine Post

Van het zachte pianospel van Jacob David naar de speelse accordeontoetsen van Philippe Thuriot. Met tussenin een hapje en een drankje.

Jacob David

“Mijn grootvader vond het niet leuk dat ik op zijn vleugel speelde. Hij zei dat zijn oren eraf vielen”, zegt Jacob David. In de kerk kloegen mensen dan weer dat Jacob te snel, te ritmisch of gewoon te veel jazz speelde. Misschien dat hij dankzij hen zachter leerde spelen en stille muziek begon te schrijven.

Als hij componeert aan de piano en zijn vingers de toetsen nauwelijks beroeren, stelt hij zich nog steeds voor dat ze achter hem meezingen. Kom mee die rustige plek opzoeken en voel je vrij om een tijdje te blijven. “Ik hoop dat je oren er niet af vallen.”

De Scarlattitovergangen - Philippe Thuriot 

Domenico Scarlatti (1685- 1757) schreef 560 sonates voor zijn geliefkoosde instrument, het klavecimbel. De bundel Essercize per gravicembalo bevat één voor één pareltjes in velociteit en schoonheid. Verrassend is dat Scarlatti’s muziek heel wat verwantschap vertoont met Spaanse volksmuziek. Doordrongen van weemoed en verwikkeld in speelsheid.

Meesteraccordeonist Philippe Thuriot neemt je mee op een trip. Vanuit dansende en abstracte improvisaties ontspruiten plotsklaps de Sonates van Scarlatti. Als bijzondere ingreep vloeien einde en begin soms in elkaar over. De overgangen worden ‘Tovergangen’ die op magische wijze de brug weten te slaan tussen de barok en vandaag.