De Grote Post
Lonneke van der Palen

Freaky Friday Face Off

De Warme Winkel
do 28 mrt 20:00 - 21:45
28 mrt
20:00 - 21:45
  • 28 mrt
    20:00 - 21:45
    De Grote Post, Oostende
    zaal Grote Post

De bliksem slaat in en plots wordt er van lichaam gewisseld. Je kent het principe uit ordinaire Hollywoodfilms: bodyswappen staat garant voor spektakel. 

Het wordt je als kind al aangeleerd, je oefent het je hele leven, maar het blijft één van de moeilijkste dingen om te doen: jezelf in de ander verplaatsen.

In Freaky Friday Face Off nemen de acteurs dit wel heel letterlijk: zij wórden de ander. De bliksem slaat in of een avondje magie loopt uit de hand en plots wordt er van lichaam gewisseld. Man wordt vrouw, hetero wordt homo, oud wordt jong. Je kent het principe uit ordinaire Hollywoodfilms: bodyswappen staat garant voor spektakel. Of hadden deze popcornknallers altijd al een stiekem-filosofische ondertoon?

De Warme Winkel neemt door middel van een vernuftig rollenspel onze fascinatie met identiteit onder de loep. Kan je iemands verhaal vertellen als je diens geschiedenis niet aan den lijve hebt ondervonden? Is dat super-empathisch of juist een gênante vorm van toe-eigening? Kan een acteur überhaupt nog iemand anders spelen of is toneelspelen een kunstvorm die tot het verleden behoort, zoals het fresco?

Verwacht een spectaculair spirituele voorstelling met confronterend zelfonderzoek, dramatische strijkers en perverse familierelaties. Een caleidoscopisch spiegelpaleis waarin niet alleen kogels maar ook het geestelijk geschut je om de oren vliegt.

Na hun weergaloze passage vorig seizoen in De Grote Post, met Lady Chatterly’s Lover, neemt De Warme Winkel opnieuw identiteit en gender onder de loep én op de korrel.

De voornaamste vraag van de voorstelling lijkt uiteindelijk: kunnen we proberen de ander te begrijpen, en tegelijk de mogelijkheid tot verrassing openhouden? Die vraag wordt in de onverwachte slotscène schitterend beantwoord.

De Volkskrant

Credits

concept Florian Myjer, Ward Weemhoff, Marieke de Zwaan

tekst Florian Myjer, Marieke de Zwaan

regie Ward Weemhoff

medemakers Yassine Chigri, Wine Dierickx, Tessa Jonge Poerink

spel Abatutu, Yassine Chigri, Wine Dierickx, Tessa Jonge Poerink, Florian Myjer

decorontwerp Theun Mosk | Ruimtetijd

assistent decorontwerp Rients Dijkstra l Ruimtetijd

compositie en geluidsontwerp Marijn Brussaard

assistent compositie Boudewijn Scholten

lichtontwerp Scott Robin Jun

kostuumontwerp Valérie Pos

assistent kostuums Gina van Os

cat handling Sabine van der Helm

casting De Warme Winkel en Emilie Pos

campagnebeeld Lonneke van der Palen

coproductie Wunderbaum, Internationaal Theater Amsterdam

met dank aan Ammodo, Fonds 21, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds Podiumkunsten en Rebecca van Unen (Oi Mundo Casting)