Residentenfestival KIEM

28/09 - 08/10

Welkom op KIEM, het extra large-startschot van een jaar vol podiumpret! 

KIEM is een jaarlijks festival met werk van artiesten die als resident in De Grote Post hebben gewerkt. Dit jaar in een extra large-versie. Tien dagen lang kan je genieten van theater, performances, tekstlezingen, concerten, DJ-sets, artist talks en workshops. Van work in progress tot premières (er zijn er maar liefst vier!).

Koop je tickets per voorstelling of ga voor een weekendticket. Zo kan je voor € 60 alle voorstellingen van één van de twee festivalweekends bijwonen (van 29 september tot en met 1 oktober en van 6 tot en met 8 oktober).

Tijdens het tweede weekend kun je aansluiten bij de artiesten om te eten. Schuif mee aan tafel in zaal Panorama op zaterdag 7 oktober of zondag 8 oktober, telkens van 12u tot 15u. Inschrijven kan t.e.m. 3 oktober via deze link (zaterdag) of deze link (zondag)

Zoals voor alle voorstellingen van De Grote Post, kan je tijdens KIEM als -26 jarige ook genieten van 50% korting op jouw tickets.

 

  

Programma

  • Permit, oh permit my soul to rebel

    Aline Breucker & Quintijn Ketels / Side-Show
    wo 4 okt

    Door middel van een spel tussen aankondiging en uitvoering gaat Permit, oh permit my soul to rebel op zoek naar het spectaculaire in het alledaagse en het alledaagse in het spectaculaire.

    Permit, oh permit my soul to rebel is het derde deel van Side-Show’s Trilogie van de verbeelding. Na Wonders (2013) en Spiegel im Spiegel (2017) zet het gezelschap hier circus in als collectieve droommachine. Op scène vormen honderden kussens een cirkel waarin het publiek plaats kan nemen. Op, onder of in de kussens dromen we over de (on)mogelijkheid der dingen. Zo wordt de voorstelling een tijdelijke schuilplaats voor ontspannen rebellie.

    Er is een avondvoorstelling op dinsdag. De familievoorstelling op woensdagnamiddag is toegankelijk voor iedereen vanaf 6 jaar.

    Permit, oh permit my soul to rebel is een relaxed performance. Lees meer over wat dat precies betekent in een stuk van Evelyne Coussens (De Morgen), waarin ook Aline Breucker & Quintijn Ketels aan bod komen.

  • Bagger

    Compagnie Cecilia
    wo 4 okt

    Een voorstelling op het scherp van de snede.

    Hij is 46, zij is 25.

    Hij is cynisch geworden, zij zit nog vol idealen.

    Hij eet graag de américain préparé van Café Liégeois, terwijl zij zweert bij de hummus van de Panos.

    In Bagger volgen we het lief en leed van de personages Tom en Patricia. Ze dagen elkaar uit om samen een verbindend verhaal te vertellen. Een verhaal dat hen dichter bij elkaar brengt, en ook bij zichzelf. Maar daarvoor moeten ze zich eerst bevrijden van een hoop bagger…

    Met de energie van het betere hoorspel nemen Patricia Kargbo en Tom Vermeir je in Bagger mee op een kolkende trip vol absurdisme en onversneden spelplezier. Geflankeerd door een live-band.

  • Collab Coalition
    wo 4 okt

    Dansbare beats, samples, modular synths en elektronica, ondersteund door projecties van tekeningen en animaties van Ellen De Vos.

    Geïnspireerd door zowel traditionele als moderne elektronische muziek combineert het Gentse Collab Coalition elementen uit ambient techno, glitch, minimal en breakbeats. Tot hun invloeden behoren onder meer Boards Of Canada, Floating Points, Aphex Twin en Deadmau5. Ze gebruiken modulaire synths, desktop synths, grooveboxes en samplers om een eigen geluid te ontwikkelen.

    Collab Coalition bestaat uit sound designers Patrick Housen en Dries Geusens.

  • Double bill

    Hendrik Lasure + Woolvs
    do 5 okt

    Twee concerten voor één prijs. Van de neo-kleinkunst van Hendrik Lasure naar het lichtjes weirde popuniversum van Woolvs.

    Hendrik Lasure

    Hendrik Lasure is een talentvolle toetsenist uit de Belgische jazzscene. Hij bracht al albums uit als lid van ensembles als schntzl, Bombataz, An Pierlé Quartet en Thunderblender. Daarnaast is hij ook actief in het theater en als filmscorecomponist.

    Op zijn precieuze nieuwe album Het Wiel breekt Hendrik uit zijn eigen voegen en legt hij zijn ziel op tafel. Na een tiental instrumentale albums speelt hij voor het eerst met taal, zijn eigen spreektaal. Niet opgekuist, niet mooier gemaakt. De muziek is zo intiem mogelijk en elke vorm van virtuositeit wordt uit de weg gegaan. Unieke liedjes voor fans van Jules De Corte, Boudewijn De Groot, Elliott Smith en PJ Harvey.

    Woolvs

    Woolvs is een edgy band uit Brussel met nummers die als rafelige dekentjes kunnen verwarmen, prikkelen en, af en toe, genadeloos scheuren. Tijdens een residentie in De Grote Post namen ze een album op in één week. Mature popsongs met het hoofd in de wolken en de voeten langs het kanaal Brussel-Schelde.

  • Ik ruik naar Oostende

    Piet De Praitere
    Première
    vr 6 okt

    Piet De Praitere verhuisde in coronatijd van Gent naar Oostende en brengt nu in première voor zijn nieuwe thuishaven een nieuwe comedyshow over new beginnings (en oude gewoontes).

    Ik ruik naar Oostende gaat over de drang naar verandering. Jezelf heruitvinden en toch dezelfde blijven. Over oud worden en jong blijven. Over verhuizen, garnalen, jodium, woke, inflatie, manipulatie, masturbatie, isolatie, premies, amfibistische transseksuelen, nog meer garnalen en nog meer woke.

    Nu is alles duidelijk, niks is nog duidelijk. Het zijn rare tijden, moeilijke tijden, woelige tijden. Het zijn gewoon maar tijden. Het leven begint als je er klaar voor bent.

    Piet De Praitere is schrijver, acteur en stand-up comedian. Een fabuleuze verteller met een absurde stijl vol gratie en vaardigheid. Onvoorspelbaar en gracieus. Een rasechte performer en oude zak die momenteel zijn tweede jeugd beleeft. Elke generatie heeft afwijkende performers die niet in een hokje te plaatsen zijn. Piet De Praitere is zo iemand.

    Na zijn theateropleiding stond hij mee aan de wieg van de Vlaamse comedy. Hierdoor komt hij terecht bij Studio Kafka, een humoristisch radioprogramma op Studio Brussel, waarin hij samenwerkte met onder meer Kamagurka. Uit dit programma ontstond zijn eerste typetje Etienne met het open verhemelte. Daarna volgen een tiental avondvullende soloshows. Als acteur vertolkte Piet verschillende rollen in films en TV-series zoals Bevergem, De Twaalf, Onder vuur, Nonkels, Chantal,...

    Deze voorstelling is geschikt voor iedereen vanaf 16 jaar. Gelieve er rekening mee te houden dat jongere kinderen geweigerd kunnen worden.

  • Double bill

    Phoenician Drive + M.CHUZI
    vr 6 okt

    Twee concerten voor één prijs. Een groovy avond met de spicy mengelmoes van M.Chuzi en het Arabisch stoofpotje van Phoenician Drive.

    Phoenician Drive

    Phoenician Drive is een Brusselse band rond de Chileense percussionist Diego Moscoso. Ze laten drums en fuzzy gitaren versmelten met oosterse percussie. Met vervormde oosterse grooves gaan ze op zoek naar een hypnotiserende trance. In de voetsporen van eerdere oost-westversmeltingen uit de seventies zoals Erkin Koray of Orient Express, Duitse krautrock van Neu!, Can en Faust en sixties soundtrackcomponisten.

    Phoenician Drive bracht in juni 2023 een fantastische nieuwe EP uit, Glow. Enjoy the trip.

    M.CHUZI

    SoundTrack-laureaat en voormalig De Grote Post-resident M.CHUZI maakt wereldwijze saus op basis van een Brusselse mengelmoes. Een spicy samensmelting van afrogrooves, funk, progjazz en de spacy soundscape van een grootstad. Groovemachine M.CHUZI overgiet het podium met dansbaar, aanstekelijk muzikaal experiment op authentieke wijze. De Brusselse Jungle By Night? Ze bestaan!

  • Fred Kramer (Souma Records) - DJ set
    vr 6 okt

    Fred Kramer draait deep sounds en dance tunes uit analoge tijden. Eclectische, onvoorspelbare en vooral unshazamable global music.

    De Gentse DJ Fred Kramer is de man achter het label Souma Records. Souma is afgeleid van de Arabische naam Kulthum. Voluit Umm Kulthum, een legendarische Egyptische zangeres die symbool staat voor een grootse periode uit de Arabische muziek.

  • Great Lunch // KIEMbuffet

    CultuurCafé
    za 7 okt
    en
    zo 8 okt

    Tijdens het tweede weekend van KIEM kun je aansluiten bij de artiesten om te eten. 

    Schuif mee aan tafel in zaal Panorama op zaterdag 7 oktober of zondag 8 oktober, telkens van 12u tot 15u. Het CultuurCafé voor ziet een rijkelijk en lekker buffet: koud en warm, vlees en veggie/vegan. 

     

  • Thé Dansant

    za 7 okt

    In aanloop naar de voorstelling Boze Bejaarden alleen maar blije bejaarden op de dansvloer van de Grote Foyer.

    Een walsje hier, een Hucklebuck daar en Rock around the clock om het feestje compleet te maken. Dromerige tegelplakkers afgewisseld met funky dansschijven en heupwiegende chansons.

    We verwelkomen mensen uit de ontmoetingscentra van Oostende, maar iedereen is vrij om aan te sluiten en een danske te placeren.

    Sluit vervolgens aan op de voorstelling Boze Bejaarden van Volksopera, Wunderbaum & HERMESensemble. Tickets en info via deze link.

  • Boze Bejaarden

    Volksopera, Wunderbaum & HERMESensemble
    za 7 okt

    Boze Bejaarden is een tragikomische operette van en over onze tijd. 

    Emilienne heeft een relatie met haar masseur Nestor. Het is dik aan, ze zijn smoorverliefd en genieten van hun hereniging na een lange periode waarin ze elkaar niet mochten ontmoeten. Enkele buren zien het met lede ogen aan. Het geluk van het prille koppel confronteert hen met oude wonden. Ze bedenken een plan met onvoorziene gevolgen: iedereen in de omgeving wordt erin meegesleurd.

    Boze Bejaarden is een comedy of errors, een deurenkomedie met veel misverstanden en nog meer romantische, suikerige, warme momenten. Maar ook met kritiek op onze omgang met ouderen. Het is een live luisterspel: de acteurs, zangers en musici nemen verschillende rollen aan om het verhaal tot leven te wekken.

    Op de scène staat een spelersploeg om u tegen te zeggen met onder meer Aus Greidanus, Frieda Pittoors (ITA), de toppers van Wunderbaum en Bert Luppes.

    Vóór de voorstelling kan je de benen losgooien op onze Thé Dansant.

  • Eiland (8+)

    Hanafubuki
    zo 8 okt

    Vanop de golven kijkt het publiek naar een eiland in verandering.

    Het eiland vertelt een verhaal. Hier verdwijnen de dingen en wat verdwijnt, laat geen sporen na. Een palmboom en een steen kijken naar de golven. Een paar dagen geleden verdwenen in één adem alle vissen. Ze denken na. Het lijkt alsof er op het eiland meer dingen verdwijnen dan dat er nieuwe ontstaan.

    Het multidisciplinair gezelschap Hanafubuki geeft een stem aan elementen in de natuur en filosofeert in deze voorstelling over rust en eenzaamheid en de invloed van mensen op hun omgeving. Eiland is een intieme object- en figurentheatervoorstelling tussen beeldende kunst en theater in.

  • Les Nièces de Diderot

    Frank Nuyts
    zo 8 okt

    Is een gedicht muziek met woorden? Een componist een toondichter? Lopen beiden elkaar niet mateloos voor de voeten?

    Bij Les Nièces de Diderot componeert de dichter en schrijft de musicus. Twee muzikanten én een dichteres vullen alle regels op. Ja, ook de witregels. De inherente zangerigheid van poëzie wordt ondersteund door marimba en piano. De stem krijgt het hoogste woord. Ze klinkt na in opdringerige rusten.

    De in Oostende geboren componist en marimbaspeler Frank Nuyts en zijn eega pianiste Iris De Blaere zijn onvermoeibare pleitbezorgers van nieuwe muziek. Dichteres Jana Arns vormt dan weer een koppel met Joris Vanvinckenroye. Twee paar geliefden, twee generaties, over dezelfde raakvlakken.

van 3

  

Timetable

Kom snuisteren in het laboratorium waar artiesten het jaar rond creëren, repeteren, experimenteren, schrappen en opnieuw beginnen. Ervaar zelf wat dagelijks in onze studio’s borrelt, knettert en uiteindelijk kiemt.

  

Oorsprong 

In De Grote Post ontvangen we het hele jaar door artiesten die in onze ateliers en studio's werken aan nieuwe projecten. Vaak komen ze bij ons langs bij de start van hun creatieproces. In deze podcast zoomen we in op die belangrijke beginfase. Wat zijn de kiemen van hun voorstelling of album en hoe gaan ze ermee aan de slag?

Stories - graaf dieper in de voorstellingen