De Grote Post
© Quintijn Ketels

Permit, oh permit my soul to rebel van Aline Breucker, Quintijn Ketels & Side-Show is de allereerste relaxed performance in Vlaanderen. Dat betekent dat de voorstelling vanaf het begin gecreëerd werd met als doel toegankelijk te zijn voor publieken die een meer ontspannen omgeving nodig hebben om naar theater of circus te gaan. De codes van theater, zoals stil blijven zitten en niet verbaal of fysiek reageren op wat er zich afspeelt, worden in een relaxed performance aangepast.

De voorstelling vermijdt ook sterke en plotse prikkels zoals stroboscopen en luide geluiden. Permit, oh permit my soul to rebel kan van nabij of veraf bekeken worden en de deuren van de zaal blijven steeds open. Het publiek kan en mag vrij bewegen.

Quintijn “Antoine (zoon van Quintijn Ketels en Aline Breucker, red.), die nu elf jaar is, heeft een complexe vorm van Gilles de la Tourette. Tot nu toe was het voor hem niet mogelijk om onze voorstellingen te zien. Ik wil graag dat onze zoon deel kan uitmaken van een publiek zoals iedereen. We hebben dus besloten om zelf aan de slag te gaan. Hier in Vlaanderen is er nog ongelooflijk veel werk op het vlak van inclusie.”

Aline “Natuurlijk willen we als kunstenaars iets maken dat betekenis heeft, maar we willen ook iets betekenen voor de samenleving. Die twee verlangens spreken elkaar niet tegen. Permit, oh permit my soul to rebel is een artistieke creatie die meer dan andere creaties rekening houdt met zijn publiek. Dat rekening houden is geen bijkomstigheid, het is de kern van onze artistieke taal.”

Quintijn “Of het allemaal wel de moeite waard is, dit lange traject, dit hele arbeidsintensieve proces? Voor die ‘paar personen’ met een beperking? Ja. Want die paar personen vandaag zijn de moedige mensen die het gedurfd hebben, die hun angsten hebben overwonnen en naar de zaal zijn gekomen. Daarachter verschuilen zich talloze mensen voor wie de opgave gewoon te zwaar was.”

Belangrijk is om te benadrukken dat Permit, oh permit my soul to rebel er niet enkel voor mensen met een psychosociale uitdaging is. De voorstelling is toegankelijk voor iedereen, maar met bijzondere aandacht voor toeschouwers met een prikkelstoornis. We hopen dan ook op een mooie mix in de zaal.

(op basis van een artikel van Evelyne Coussens in De Morgen op 14.11.2022)

Permit, oh permit my soul to rebel speelt op 3 en 4 oktober in De Grote Post.