De Grote Post

"Ik zal het maar zeggen: Phil Collins is één van de beste drummers aller tijden"

Otto-Jan Ham toert met '2021, het allerbeste jaar uit de muziekgeschiedenis'. Maar wat zijn de vijf beste songs uit de jaren daarvoor?

Op maandag 20 december zorgt Otto-Jan Ham met zijn band voor het allerbeste begin van je kerstvakantie met 2021, het allerbeste jaar uit de muziekgeschiedenis. Een vrolijke, muzikale voorstelling waarin hij en zijn band met hulp van het publiek op zoek gaan naar de twaalf nummers die van 2021 het allerbeste jaar uit de muziekgeschiedenis hebben gemaakt.

Wij vroegen Otto-Jan wat - naast die van 2021 - de vijf allerbeste songs zijn uit die muziekgeschiedenis.

1. The Carpet Crawlers - Genesis

Otto-Jan: “Beste nummer uit een verschrikkelijk goeie plaat (The Lamb Lies Down on Broadway). Ik begrijp niets van de tekst, maar vind hem wel heel intrigerend. En het is zo prachtig gezongen. Wat een stem heeft Peter Gabriel. En ik zal het maar zeggen: Phil Collins is één van de beste drummers aller tijden.”

2. Goodbye To Love - Carpenters

Otto-Jan: “Ik heb ooit gedroomd dat ik een band had en dat Karen Carpenter mijn drummer was. Dat kan niet - vooral niet omdat ze al jaren dood is, maar het zou wel heel erg mooi zijn. Net als dit nummer. Al is het vooral ook dieptragisch en hartverscheurend. En de fuzzy gitaarsolo is de kers op de taart.”

3. Instant Street - dEUS

Otto-Jan: “Fascinerend nummer, fascinerende videoclip, fascinerende band. Groots en tijdloos.”

4. God Only Knows - Beach Boys

Otto-Jan: “Beetje voor de hand liggende keuze, maar niets aan te doen: dit is een volmaakte song.”

5. Under Pressure - Queen en David Bowie

Otto-Jan: “Twee grandioze zangers door elkaar. Hartverwarmende tekst. Ik heb gehoord dat Bowie en Mercury heel veel drugs gebruikten toen ze dit opnamen. Ik keur dat uiteraard af, maar er is wél iets moois uitgekomen. Overigens is dé stiekeme ster van dit nummer (zoals wel vaker bij Queen) de bassist, John Deacon.”