De Grote Post
© Eric De Mildt

De Boomcast van Zaki

Afgelopen najaar vroegen we Zaki om in Oostendse ontmoetingscentra enkele lezingen te geven over ondeugend ouder worden. Een onderwerp waarover hij eerder al boeken had gepubliceerd. Dat traject krijgt nu een vervolg met de podcastreeks De Boomcast.

Zaki: "De Boomcast is een reeks van tien podcasts voor baby boomers, late boomers en aspirant boomers, waarin ik telkens over een aspect van de zilveren jaren praat met een gast."

De Boomcast verschijnt wekelijks op vrijdag en is te beluisteren via Apple Podcasts, Google Podcasts of Spotify (klik om te luisteren op je favoriete kanaal, of luister via de speler van Spotify hieronder. Je kan je ook gratis abonneren via de apps op je telefoon: Apple Podcasts (standaard app) voor iPhone en Google Podcasts - moet je downloaden - voor Android).

# 10 Ria Vandervelde

Uit een onderzoek uit 2017 (door Bral & Pauwels) blijkt dat vrijwilligerswerk vooral wordt gedaan door ouderen. Hoe komt dat? Waarom willen ouderen graag geven en wat halen ze er zelf uit?

Zaki praat met Ria Vandervelde, een aangespoelde Oostendenaar, die al jaren vrijwilligerswerk doet in Oostende. Eerst bij de Politie later bij De Grote Post.

#9 Filip Hamerlinck

Filip Hamerlinck had een jongensdroom die werkelijkheid werd. En later in het leven had hij een tweede droom.  Hij praat met Zaki over de kans om het leven tot het uiterste te beleven, en het belang van het artistiek verlangen dat nooit oud wordt.

#8 Ann Peuteman

Als je in de zilveren jaren komt heb je dikwijls de indruk dat men je negeert. Je hebt nog zoveel te vertellen, maar niemand luistert. Zaki was dan ook blij met “Rebels”, het project van journaliste Ann Peuteman. Een boek en film met getuigenissen van senioren. En ja, die hebben veel te vertellen.

#7 Jurn Verschraegen

Als de zilveren generatie ergens schrik voor heeft, dan is het wel dementie. Jurn Verschraegen is directeur van Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. Hij wil dat we eens kijken naar de mens met dementie. De taboes even opzijzetten, en dat er nog een mooi leven kan zijn na de diagnose.

Een gesprek over de menselijkheid in dementie.

#6 Kurt Defrancq

Kurt Defrancq is een bekende acteur die de ouderdom van alle kanten bekeken heeft. Hij buigt zich over het bestaan als ouder wordende artiest, vraagt in zijn werk aandacht voor de mantelzorger, en pleit voor ontmoetingscentra voor iedereen – waar generaties elkaar kunnen ontmoeten. En hij pleit voor een tehuis voor oudere artiesten.

#5 Hadewijch Pecceu

Een heldere kijk op het seksleven van de babyboomers en hun oudere medemensen. Een hoopvol verhaal waaruit blijkt dat seks net zo gezond, maar veel plezieriger is dan joggen.

Hadewijch Pecceu is een seksuologe met een kamerbreed hart.

#4 Dirk Chauvaux

Dirk Chauvaux was een belangrijke Vlaamse televisiemaker en auteur. Hij leeft nu in Marseille waar hij zich samen met zijn levenspartner inzet voor een betere maatschappij. En als het daar te warm wordt, komt hij overzomeren in Oostende.

Zaki praat met Dirk Chauvaux over de belangrijke stap voorwaarts op de ”pensioenleeftijd”.

#3 Axelle Red

Axelle Red, een intense onderzoeker van onze plaats in het universum.

Was het symbolisch dat ik Axelle ontmoette terwijl ze met haar familie het huis aan het opruimen was? Ze stelt existentiële vragen over het bestaan en wat daarna komt. En hoe belangrijk “Sensualité” is. 

#2 Stefan Tanghe

De bezieler van Theater aan Zee en De Grote Post laat in zijn kaarten kijken. Als jonge zestiger laat hij Oostende achter en trekt hij de kaart van Midden-Amerika. Een interessante kijk op het latere leven en op zijn onverwoestbare idealen.

Stefan Tanghe, een nieuw begin na een succesvolle carrière.

#1 Jean Paul Van Bendegem

Voor de eerste aflevering praat Zaki met filosoof Jean Paul Van Bendegem. In zijn boek Wijs Grijs & Puber breekt Jean Paul een lans voor de mondigheid van senioren. Hij zou ze liever wat rebelser zien. Een openhartig gesprek over de burgerlijk ongehoorzame senior.