De Grote Post

Cultuur is ons geld waard 

 

De geplande besparingen op cultuur door de regering van Jan Jambon zullen jullie niet ontgaan zijn.

De Kunstinstellingen moeten 3% inleveren, organisaties die via het Kunstendecreet gesteund worden in hun werkingsmiddelen moeten 6% schrappen, maar vooral de hakbijl in de projectsubsidies met -60% doet pijn. Doet ook De Grote Post pijn. Want hoewel we niet behoren tot het Kunstendecreet en dus voorlopig niet rechtstreeks bedreigd worden door de beslissingen maken wij ons grote zorgen over de toekomst van ons cultuurlandschap.

In het korte leven van ons cultuurhuis hebben we zeer snel de artistieke missie uitgesproken om aanstormend podiumtalent en individuele kunstenaars te ondersteunen. Via onze residentiewerking kunnen we kunstenaars waarin we geloven een duwtje in de rug geven bij het ontwikkelen van hun artistieke project. In onze programmatie vallen we op omwille van onze keuze om nieuw werk een podium te bieden. Werk dat alleen mogelijk is dankzij de projectmatige investeringen vanuit Vlaanderen, aangevuld met steun en goodwill vanuit kunst- en cultuurhuizen die in die makers geloven.

Dit seizoen staan twintig kunstenaars en artiesten in onze kalender die hun productie gedeeltelijk via projectaanvragen moeten zien te financieren. Twintig voorstellingen die met deze beleidskeuze uit ons programma dreigen te verdwijnen. Hof van Eede, Yinka Kuitenbrouwer, Lola Bogaert, There There Company, … om er maar enkele te noemen.

We willen graag ons publiek in de toekomst blijven verrassen, boeien en ontroeren met nieuw werk. Daarom zijn de projectmiddelen ook voor de werking van De Grote Post van fundamenteel belang. En daarom bedekken wij 60% van ons gebouw met een geel vlak.

Ook jij kan de kunsten steunen door de petitie 'investeer meer in kunst en cultuur, niet minder' te ondertekenen

 

- Team De Grote Post
 

 

Op het vlak van de kunsten is Vlaanderen het gidsland voor Nederland, op het vlak van de kunsten spreekt men over het Vlaamse model in Scandinavië, op het vlak van de kunsten druppelt het in Parijs, wanneer het in Brussel regent. 
- 13 directeurs en curatoren van internationale podia en festivals in de Standaard op 12 november.