De Grote Post
© Hans Lenvain

Mady & Fien zijn twee topvrijwilligers van De Grote Post. Ze gidsen al jarenlang op onnavolgbare wijze god en klein pierke doorheen ons weelderige gebouw , maar evengoed scheuren ze kaartjes of onthalen ze artiesten. Daarnaast zijn ze ook lid van de boekenclub van De Grote Post.  

Bij Radio VUURWERK leggen ze uit hoe de boekenclub te werk gaat en welke bekende mensen ze al hebben uitgenodigd voor een lezing.  

Als ervaren lezers delen ze ook hun tips voor de zomer!  

Mady:  

1. 'Het eiland van de verdwenen bomen' van Elif Shafak (Turkse schrijfster, 2021, 364 p)

"Wondermooi boek over de ethnische en politieke toestand in Cyprus (1974-2010) aan de hand van een liefdesverhaal tussen Kostas (Griek) en Defere (Turks). Een vijgeboom word ontwikkeld tot een volwaardig personage in het boek. Echt supermooi!"  

2. 'Als je het licht niet kunt zien' van Anthony Doerr ( Amerikaan, 2015, 512p)

"Doerr werkte 10j aan deze roman, het is dan ook een meesterwerk. Twee verhaallijnen, einde WOII: Marie-Laure is een blind meisje en woont met haar vader in het nat.-historisch museum in Parijs. Hij is slotenmaker in het museum. Werner groeit op in een weeshuis in een Duits mijnstadje met zijn jongere zus Jutta. Marie-Laure vlucht met haar vader uit bezet Parijs naar het Bretoense St-Malo. Werner ontpopt zicht tot een tech. wonder en herstelt alle radio's en ontvangers. Zo belandt hij bij de Hitler Jugend en wordt naar het front gestuurd via Rusland komt hij in St-Malo Hier komen de 2 verhalen samen." 

3. 'De recepten van mijn vader' van Jacky Durand (heel gekende culinair journalist en zeer populair in Frankrijk, 2020, 208p, verschenen in 20 landen)

"Gaat over de twee belangrijke zaken in ons leven: eten en familie. Chef Henri werkt al heel zijn leven in Bistro ' Le relais fleuri'. Zijn eten is zeer gewaardeerd. Zijn zoon Julien groeit op in het restaurant en helpt veel. Henry wil niet dat hij kok wordt. Hij moet studeren om een gemakkelijker leven te hebben. Henry wordt onverwachts ernstig ziek en Julien's zoektocht naar het receptenboek van zijn vader brengt onvermoede geheimen uit het verleden tot leven."

Fien:  

1. 'De Jaren' van Annie Ernaux

"Een plezierige, prachtige, rijke, geniale, ontroerende en indrukwekkende collage van het leven. Heel leuk. 
Humor (beeldspraak) vermengt zich met poëzie, politiek met individuele ervaring, literatuur met realiteit."

"Heel herkenbaar voor wie min of meer dezelfde periode heeft meegemaakt. Haar evocatie van de jaren 1970 en 1980 is zeker herkenbaar voor de generatie van mei ’68.  Annie Ernaux combineert geschiedenis, feminisme en popcultuur met fragmenten uit haar eigen ervaring sinds de jaren 1940." 

"Het is een plezierige onpersoonlijke autobiografie, die Ernaux' eigen levensverhaal combineert met een vorm van collectieve autobiografie die herinnert aan de gebeurtenissen van haar leven in Frankrijk en hoe ze breder werden waargenomen over haar generatie."

2. 'Zuivering' van Tom Lanoye

"Geweldig boek, eigenzinnig, spannend, literair, een boeiend en aangrijpend verhaal vol met onbegrijpelijke wendingen. Een boek tegen de achtergrond van het hedendaagse terrorisme en de massa-immigratie.
De achtergrond is heel actueel en realistisch."

"Tom Lanoye speelt meesterlijk met clichés en vooroordelen, en voert je in hoog tempo mee in een verhaal dat culmineert in een hallucinante apotheose. Een mix van wilde verbeelding, zwarte humor. Al blijven veel vragen onbeantwoord (zoals in het echte leven), de spanningsboog is perfect. Omdat de hoofdpersoon in het begin zegt dat alles slecht afloopt, blijf je vol spanning lezen. Nergens krijg je een exacte verklaring voor wat er allemaal gebeurt, wel ruimte om alles zelf in te vullen."

3.  'De kolibrie' van Sandro Veronesi

"De roman is een beklijvend, krachtig, moedig pleidooi voor echte vrijheid en waarheid, tegen populistische vrijheden, voor een waarachtige uiting van integere meningen, tegen leugen en demagogie en fake nieuws. Veronesi schrijft visueel sterk met talent voor observatie van menselijke gedragingen. Naast de treurnis is er ook taalplezier."