Scholen

De kinderen van vandaag, het publiek van morgen.

Elk seizoen zetten we in op schoolvoorstellingen die leerrijk, ontroerend, origineel of grappig kunnen zijn. Een aanbod voor zowel verwonderde kleuters, speelse kinderen als eigenwijze tieners. De Grote Post garandeert daarbij een aangepaste, veilige omgeving voor de leerlingen, in lijn met de geldende maatregelen. 

Bijpassende omkadering voorzien we in de vorm van lesmappen, inleidingen of nagesprekken, voorbereidende workshops en rondleidingen. Neem een kijkje in het aanbod hieronder en tot in De Grote Post! 

Je kunt ook buiten de school- of lesuren in groepsverband naar De Grote Post. Klik hier voor meer informatie over het avondcircuit. 

Heb je een vraag? Stuur een e-mail naar scholen@degrotepost.be. Op dit mailadres kan je ook terecht om je op de wachtlijst te laten zetten voor een uitverkochte voorstelling - misschien komen er nog wel wat plaatsen vrij.

Yvan Mahieu

Schoolvoorstellingen

 • De vrouw die zich verslikte in haar ondergoed (en andere onwaarschijnlijkheden) (5+)

  DE MAAN
  wo 15 feb

  Een speelse uitnodiging om samen te kijken naar hoe wij kijken.

  Ik zie…

  … een huis met een gat in de vloer en een waslijn.
  Wie woont er in dat gat?

  Ik zie een trap met een deur.
  Wat zit daarachter?

  Ik zie een propje plakband met een touwtje aan.
  Wat is dit?

  Een wolk?
  Een verfrommelde vlag?
  Een verloren poedel?

  Een verzameling van gevonden voorwerpen ontmoet een verzameling van absurde verhalen.

  Begeleid door een koor van kinderstemmen gaan we op ontdekking langs miniatuurwereldjes en ruimtes waarin niets is wat het lijkt. Het is een reis doorheen het hoofd van kinderen, doorheen hun verhalen en twijfels.

  Een poëtische en beeldende voorstelling die zichzelf als een compositie ziet. Een compositie over durven kijken en verbeelden zonder juist of fout.

 • Koper en vel (6+)

  Zonzo Compagnie & HOP FROG Fanfare
  wo 1 mrt

  Koper en vel is een ode aan de fanfare in klank en beeld.

  Nu eens een feestelijke uitnodiging om te dansen, dan weer een statig eerbetoon of een streepje troost in de rouwstoet: fanfaremuziek draagt ons door elk ritueel in het leven, is als het ware de klank van het leven zelf. Op de scène staan twee percussionisten en zeven koperblazers: negen muzikale klasbakken en karakterkoppen die het concept 'fanfare' oprekken in alle richtingen. Ze klinken grotesk en absurd, ingetogen en sober, of verdwalen in merkwaardige danspassen. Maar altijd écht: met adem, zweet en ritmes die doen bewegen.

  Regisseur/choreograaf Randi De Vlieghe en de Borgerhoutse HOP FROG Fanfare brengen een universeel muzikaal verhaal over de mens, zijn overmoed, zijn wreedheid, zijn zachtheid, zijn kwetsbaarheid, zijn veerkracht en zijn levenslust. Een opzwepend theaterconcert zonder woorden om tegelijkertijd stil van te worden en het uit te schreeuwen van plezier!

 • PRESS Play. (10+)

  KOPERGIETERY
  do 9 mrt

  Een interactieve voorstelling die speelt met de heerlijke/verraderlijke vrijheid van een virtuele wereld vol verborgen algoritmes.

  Beslis zelf wat je wil zien op scène, welke kant het verhaal op gaat en wat er gebeurt met de personages. Publiek wordt speler wordt publiek.

  Steeds meer regisseer je zelf je leefwereld. Op social media bepaal je wat je te zien krijgt en wat niet. Steeds meer lijken wij allen en de wereld rondom ons maakbaar. Dat brengt een vals gevoel van controle met zich mee en vooral een groot gevoel van verantwoordelijkheid: je kan toch zelf kiezen wie je bent? Of lijkt dat alleen maar zo? Manipuleer je zelf de dingen, of word je gemanipuleerd? En wat gebeurt er als blijkt dat je niet de enige bent met een afstandsbediening? Is er ook een pauzeknop?

  In PRESS Play. gaan playField en KOPERGIETERY op zoek naar het land achter alle avatars, naar de verborgen algoritmes die jou stiekem een richting doen kiezen.

 • Murmur (4+)

  Grensgeval i.s.m. aifoon
  Coproductie
  di 14 mrt

  Een fantasierijke compositie voor iedereen die wel eens meer dan alleen mens wil zijn.

  Murmur is circus-geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Met ruisende rugzakken, een landschap van speakers en een acrobatische componist.

  Camiel bouwt een wereld vol geluid. Een purrende kat klinkt uit een jaszak, een zwerm bijen vliegt vlakbij door de lucht, twee armen maken het geluid van auto’s. Ver weg klinkt een vinger op een raam. Ruis wordt zee, wordt wind, wordt adem. Met het publiek rondom zich wringt Camiel zich in bochten, springt, valt, vliegt om de wereld te componeren. Plots beginnen ook de rugzakken van het publiek te zoemen. Alles en iedereen wordt deel van een wervelwind van geluid in een luidsprekerlandschap.

 • Klein epos (9+)

  Theater FroeFroe
  wo 22 mrt

  Word meegezogen in een ontdekkingstrip vol slijm, harige buitenbeentjes, bloedstollende zuigsnuiten en krimp met ons tot op je laatste larvehuid.

  Ik zal u iets vertellen. 
  Iets beters dan wat ze u op school wijsmaken.
  Het heeft veel van een sprookje, mijn verhaal,
  maar toch is het werkelijk zo gebeurd.
  Zodra ge het niet meer gelooft,
  moet ge niet verder luisteren.
  Want dan is dit verhaal niet voor u.

  Ik had een wens.
  Dat er toch eens een wonder mocht gebeuren.
  En eenmaal zou het gebeuren.
  Dat wist ik.

  Het leven van het kind staat compleet in het teken van de zorgvuldig uitgemeten doelstellingen. En in een tijd waarin de uitzondering zonderling is, kan de lat niet hoog genoeg liggen. In een avontuurlijke zoektocht om zich te verhouden tegenover deze prestatiegerichte wereld botst het kind op een nest gemuteerde insecten.

  Klein epos gaat over groeipijnen en is een herkenbaar gevecht met een wereld vol oordelen en verwachtingen. Een multi-instrumentalist en vier spelers sleuren je mee in een donkere, humoristische en monumentale trip. 

 • Garnalen Verhalen (14+)

  Hotel Modern & Arthur Sauer
  ma 27 mrt

  Garnalen Verhalen is een caleidoscopisch portret vol beduidende en onbeduidende momenten uit een mensenleven: geboorte, dood en het verwoede gescharrel ertussenin.

  Driehonderd garnalen spelen ploeterende mensjes in een komedie over de mensheid. Ze sporten, bedrijven wetenschap, streven, leven, beminnen en raken buiten zinnen.

 • Dimanche (9+)

  Collectif Focus & Chaliwaté
  vr 31 mrt

  Tussen droomachtige fictie en feitelijke werkelijkheid schildert Dimanche een geestig en teder portret van de mensheid, verrast door de oncontroleerbare krachten van de natuur. 

  Een gezin bereidt zich voor om een zondag thuis door te brengen. Ondanks trillende muren, een venijnige wind en een aanzwellende zondvloed buiten, gaat hun leven gewoon door. Intussen reist een team verslaggevers de wereld rond voor een documentaire over de laatste levende diersoort op aarde. Tussen droom en werkelijkheid zien we een mensheid die volledig naast de chaos van klimaatverandering leeft. Op het absurde af.

  Hun voorliefde voor gebaren, objecten, poppenspel, video en poëtisch theater bracht de gezelschappen Focus en ChaliWaté succesvol samen. Dimanche is niet alleen dolkomisch, het kan ook tellen als ecologisch statement. Laat je omverblazen door de beeldende, intieme scènes met een universele toets.

 • Voelgewoel Wonka

  ZandZand / De Grote Post
  di 18 apr
  -
  vr 21 apr

  Voelen, tikken, wrijven, vliegen, hangen, kruipen, rollen… De allerkleinsten zijn opnieuw welkom in ons wonderlijke voelparadijs.

  Rupsen om in te stoeien, zachte kussens om op neer te ploffen, kleurrijke blokken om over te rollen en hier en daar ook een artistieke tussenkomst. Uren potelplezier!

 • SOLO (12+)

  Vervloet & De Studio
  di 25 apr

  Wat wil jij later worden als je groot bent? Brandweerman? Voetballer? Boekhouder? Mama of papa? Goochelaar? Influencer? Of toch nog steeds piloot?

  Op de speelplaats kan alles. Kinderen laten hun verbeelding de vrije loop en bepalen zelf de spelregels. ‘Jij bent de roze Power Ranger en ik de appelblauwzeegroene. Die bestaan toch niet? Nu wel.’

  SOLO gaat over de zoektocht naar je eigen identiteit. Met de inzet van de superpowers van de speelplaats zoekt het hoofdpersonage uit wie hij wil zijn. Een dirigent? Of toch een dj? Een breakdancer? Of eerder een businessman? Een dokter of patiënt - of allebei? 

  Robbert Vervloet blijft trouw aan de gebricoleerde stijl van Terminator Too (denk kartonnen racewagens, Batmanpak uit cornflakesdozen en Decathlon-dino’s) en neemt je mee in zijn hyperfantastische wereld, waarin een personage grip probeert te krijgen op wie hij is - of althans denkt dat hij moet zijn. In al zijn kinderlijke fantasie mislukken de dingen al eens grandioos, maar wordt ook het onmogelijke mogelijk. Een zoektocht die pendelt tussen realiteit en fantasie.

 • wijtwee // nosotrosdos (6+)

  Nat Gras
  do 27 apr

  wijtwee // nosotrosdos is een dansvoorstelling die je meeneemt in een associatief universum vol dans, beeld en geluid.

  Twee is een hartslag,
  de beat van een popnummer. 
  Twee is een ritme, 
  een ruimtelijk patroon, 
  een alledaagse wandel. 
  Twee is een weg die zich opsplitst in mogelijke paden. 

  Twee is een vader en een zoon, 
  of een moeder en een zoon, 
  of een moeder en een moeder. 

  Het zijn twee vechtende stieren. 
  Twee bomen die traag maar gestaag samen naar het licht toegroeien. 

  In wijtwee // nosotrosdos creëren Hernán Mancebo Martínez en Samuel Baidoo een voorstelling waarin ze via beeld en beweging onderzoeken wat het getal twee allemaal kan inhouden. Hoe kan je in elkaars bij-zijn jezelf-zijn? Of wat betekent het om met twee te zijn, je niet alleen te voelen, samen te zingen, te zwijgen, te vechten, te dansen, te lachen of ruzie te maken? 

 • Zullen we samen (3+)

  tout petit
  di 9 mei
  -
  wo 10 mei

  Zullen we samen… lachen, kijken en spelen?

  Bij deze voorstelling staat de ontmoeting centraal. De ontmoeting tussen twee dansers die elkaar in balans houden, maar ook de ontmoeting tussen jonge kinderen en senioren. Ze genieten immers samen van een dansvoorstelling. Een voorstelling waarbij twee dansers elkaar uitdagen om grenzen te verleggen. De dansers brengen elkaar uit evenwicht, tillen elkaar in de lucht en vangen de ander weer op.

  Zullen we samen is een voorstelling die zal spelen in een woonzorgcentrum in Oostende. De kinderen nemen aan de ene kant van de scene plaats, de bewoners van het woonzorgcentrum aan de andere zijde. Na de voorstelling is er een gezamenlijk spelmoment, waarin beide groepen met elkaar in interactie gaan.

 • Realiteiten (14+)

  Rode Boom
  vr 12 mei

  Realiteiten is een voorstelling die je blik op de werkelijkheid voorgoed verandert.

  Realiteiten is een artistieke zoektocht die vertrekt vanuit het magische gevoel bij wetenschappelijke denkers, in een vormentaal die openstaat voor verschillende dimensies en multiversa in mentalisme, muziek en scenografie. Werkelijkheden die elkaar voorbijschieten bezorgen de kijker een geheel unieke podiumervaring.

 • Rommelpaard (3+)

  4Hoog
  do 25 mei

  Een poëtische voorstelling over orde in de wanorde en over het proberen begrijpen van de complexe, steeds groter wordende wereld.

  Rommelpaard is een verzamelaar. Hij verzamelt kiezels, kevers, bloemen, brievenbussen, bomen, mensen,… In een ontzettend grote schuur sorteert hij alles wat hij vindt.

  Rommelpaard begrijpt de wereld niet goed. Hij vindt alles overrompelend en chaotisch. Hij heeft de dingen liever op een rijtje, da’s beter te begrijpen.

  Dus Rommelpaard vergaart, ontleedt en sorteert. Het nat van de wereld gaat in bokalen, van zout naar zoet. De dieren plaatst hij van zacht naar hard. De mensen stapelt hij van groot naar klein.

  Maar hij raakt in de knoop wanneer hij ook zichzelf probeert op te ruimen. Hoe krijgt hij weer vat op de dingen? Hoe blijft hij boven water in die veelheid? Kan hij de schoonheid ontdekken van de chaos?

 • Testerep

  TG Vagevuur
  do 1 dec

  Ooit lag er voor de Belgische kust het eiland Testerep. Van Oostende aan de ene kant tot Westende aan de andere.

  Tot de mensen kwamen, het eiland bebouwden, de bomen kapten en het onvermijdelijk ten prooi gaven aan de golven. Testerep is nu een fantoom, inclusief fantoompijn. Een metafoor voor hoe wij omgaan met de kwetsbare plek waarop wij moeten leven en het water dat altijd in beweging is. De voorstelling Testerep is een reeks liederen en verhalen van een vergane tijd.

  • do 1 dec 13:30
  • do 1 dec 13:30
 • Missie 2022 (16+)

  Hetty Helsmoortel
  wo 16 nov

  Opnieuw een scherpe analyse van het voorbije wetenschapsjaar.

  In de kenmerkende stijl van Hetty Helsmoortel: helder, humoristisch en hoopvol. Als het maar met de letter H begint. Hetty heeft dan ook de gave om ingewikkelde dingen begrijpelijk uit te leggen aan een groot publiek. Welke impact heeft de oorlog in Oekraïne op de voortgang van de wetenschap? En waarom is het geen goed idee om juwelen te dragen die 5G-stralen blokkeren? Dat en veel meer in Missie 2022.

  • wo 16 nov 10:00
  • wo 16 nov 10:00
 • Carnaval des animaux (op zoek naar het varkentje) (3+)

  DE MAAN
  di 15 nov

  Met deze voorstelling verbeeldt Gorges Ocloo de schoonheid van klassieke muziek voor de allerkleinsten.

  Met een reuzerugzak vol dieren gaan een alleenstaande vader en zijn kind op zoek naar het varkentje: het enige dier dat niet mag meedoen in de dierenmars van Camille Saint-Saëns. Tijdens hun muzikale reis ontdekken ze de schone en lelijke kanten van de wereld. De kippen nemen ons mee naar de sweatshops, de schildpad naar de zenmeditaties. Via figuren, animatie en muziek worden jong en oud meegezogen in de beeldende kracht van deze 19de-eeuwse klassieker.

  • di 15 nov 10:30 en 01:00
  • di 15 nov 13:30 en 01:00
  • di 15 nov 10:30 en 01:00
  • di 15 nov 13:30 en 01:00
 • 60% Banaan, een blijde boodschap voor de boze burger (12+)

  Monki Business / Tent
  Coproductie
  di 8 nov

  60% Banaan is een energieke acrobatische lezing waarbij circus wordt ingezet als middel om een verhaal te vertellen. 

  Monki presenteert het publiek met een optimistisch beeld over de mens. In deze lezing gebruikt hij zijn acrobatische vaardigheden om het publiek te onderwijzen over de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld. Met behulp van gekleurde elastieken vormt hij grafieken tussen een aantal meters hoge palen waar hij als acrobaat in klimt. Met data over extreme armoede, kindersterfte en de ozonlaag zwaait Professor Monki tussen zijn palen heen en weer om zijn punt duidelijk te maken.

  Na deze voorstelling zal Monki een workshop geven aan de leerlingen.

  • di 8 nov 10:30 en 01:00
  • di 8 nov 13:30 en 01:00
  • di 8 nov 10:30 en 01:00
  • di 8 nov 13:30 en 01:00
 • Op een bedje van troost (7+)

  Hanneke Paauwe
  ma 7 nov
  -
  do 10 nov

  Op een bedje van troost is een poëtische installatie over verdriet, afscheid en troost. Een intieme wandeling langs vragen, taferelen en rituelen. Maar ook een uitnodiging om een beetje troost te mogen vinden.

  Kunnen dieren troosten? Hebben grote mensen een groter verdriet dan kleine mensen? Bestaat het Tranendal? Wat is moeilijker: ruzie maken of huilen? Bestaan er echte en onechte tranen? Is huilen gezond? Is er een verschil tussen pijn en verdriet? Huilen meisjes meer dan jongens, of hebben jongens beter geleerd hun tranen te verstoppen? Heeft verdriet een eigen agenda? Zijn verdriet en geluk als broer en zus? Bestaan er ergens op de wereld mensen zonder verdriet ? Als je slaapt, slapen je tranen dan ook? Kan je verdriet begraven? Kan verdriet jou begraven? Waarom is afscheid nemen moeilijk?

  • ma 7 nov 10:30
  • ma 7 nov 13:30
  • di 8 nov 10:30
  • di 8 nov 13:30
  • wo 9 nov 10:30
  • do 10 nov 10:30
  • do 10 nov 13:30
  • ma 7 nov 10:30
  • ma 7 nov 13:30
  • di 8 nov 10:30
  • di 8 nov 13:30
  • wo 9 nov 10:30
  • do 10 nov 10:30
  • do 10 nov 13:30
 • The memeing of life (14+)

  dinsdag.org
  do 20 okt

  Mocht Marcel Duchamp nu leven, dan zou hij zich waarschijnlijk bezighouden met memes maken, zou Hugo Ball een YouTube-kanaal hebben en zou Paul van Ostaijen shitposten op Twitter.

  Bas Vanderschoot en Jeff Aendenboom duiken in the rabbithole van het internet om zo the memeing of life te vinden, te bevragen, door elkaar te halen, om te draaien, weer in elkaar te steken en dan opnieuw af te breken. Waanzin bestrijden met waanzin. Is er echt kunst te vinden op de bodem van het net of is het enkel trash?

  The Memeing of Life is een swipe-cabaret waarin verschillende acts elkaar in lichtsnelheid opvolgen. Via schattige kittens over goedkope TikTok-challenges tot de bijtende ironie op 9GAG, gaan ze op zoek naar de schoonheid en de troost van dit digitale tijdperk.

  • do 20 okt 10:30 en 01:00
  • do 20 okt 13:30 en 01:00
  • do 20 okt 10:30 en 01:00
  • do 20 okt 13:30 en 01:00
 • Lucht (4+)

  Laika
  di 18 okt

  Woordeloze voorstelling over alles en niets.

  Wat is lucht? Twee wezentjes zoeken het uit. Van ademen, fluiten tot een scheetje. Maar tot wie behoort de lucht eigenlijk? En is die te vangen? Dan komt de eerder onzichtbare lucht plots heel tastbaar tussen hen in te staan, en is het ieder voor zich.

  Lucht gaat over van niets iets maken en de wereld laten geloven dat het waarde heeft.

  • di 18 okt 10:30 en 01:00
  • di 18 okt 13:30 en 01:00
  • di 18 okt 10:30 en 01:00
  • di 18 okt 13:30 en 01:00