De Grote Post

Avondcircuit

Elk seizoen geven we leerkrachten en jongeren de kans om ook na de schooluren cultuur te beleven. We nodigen jullie uit om van het volledige programma te genieten - als naschoolse activiteit of in het kader van specifieke lessen uit het middelbaar onderwijs of het deeltijds kunstonderwijs- aan een voordelige prijs. We lichten hieronder enkele toppers uit het programma uit waar je in klasverband naartoe kan. Beleef cultuur vanop de eerste rij, ook na de schooluren!

Wil je reserveren voor het buitenschools aanbod of heb je een vraag? Stuur een e-mail naar scholen@degrotepost.be. We bieden graag het buitenschools tarief aan: €7 per leerling en begeleiders gratis. Neem een kijkje hieronder voor onze tips of duik in het volledige programma. Tot in De Grote Post!

Avondcircuit

 • Radio Sueño

  Anna Verkouteren Jansen / Podium Bloos
  KIEM
  do 3 okt
  -
  za 12 okt

  Radio Sueño is er voor iedereen die ‘s nachts wakker ligt, bang is voor het donker en piekert over de grote en kleine vragen des levens. 

  Anna Verkouteren Jansen verwelkomt alle nachtdieren, weirdo’s en plafondstaarders in een massagesalon dat aan een ufo doet denken. Daar geef je je compleet over aan nachtdokter DJ Marisol. Je laat de echte wereld even voor wat hij is terwijl Radio Sueño je onderbewustzijn twaalf minuten lang prikkelt. Softporno, buzzende neonlichten, Sovjetcinema en Italodisco masseren je hersenen. 

  Tijdens deze buitenaardse, muzikale, hyperkitscherige en tegelijk romantische ervaring voelen zelfs de grootste ongemakken comfortabel aan. Radio Sueño kust de blauwe plekken van je ziel en doet de grenzen tussen lichaam en geest vervagen. Je verlaat dit sexy surprise-ei als een geheel nieuw persoon … of misschien wel als je oprechte zelf. Maar onthoud: echt weggaan uit Radio Sueño doe je nooit.  

 • Het Ego

  Verona Verbakel & Anemone Valcke
  KIEM
  vr 11 okt

  Het Ego gaat over grenzen. Over die van de ander. Over die van jou. Over die van het theater. 

  Anemone Valcke en Verona Verbakel onderzoeken in hoeverre vrouwenhaat, grensoverschrijdend gedrag en #metoo deel uitmaken van hun professionele en persoonlijke leven. Zonder slachtoffers met de vinger te wijzen. Daarbij laat Het Ego zich van zijn meest schaamteloze, dramatische en kwetsbare kant zien. De voorstelling reflecteert over hoe we communiceren over grensoverschrijdend gedrag. En over het belang van geloofd worden. 

  Na elke scène geeft het publiek punten. Wat is echt? Wat geloof jij? En wat niet? Het Ego doet je constant twijfelen. Toch is het aan jou om te beslissen. Zo verandert dit interactieve theaterstuk in een grenzeloos spel over schaamteloosheid en intimiteit. 

 • SPAfrica

  Studio Julian Hetzel
  za 23 nov

  SPAfrica maakt pijnlijk duidelijk hoe empathie kapitalisme en racisme kan versterken. 

  Julian Hetzel en Ntando Cele verkennen de grenzen van empathie: het vermogen om je in te leven in wat een ander voelt en ervaart. Daarbij laten ze je de keerzijde van de medaille zien. Zo tonen ze aan dat empathie sommige privileges en machtsstructuren net versterkt. En dat er soms zelfs racisme in schuilt. 

  SPAfrica, ’s werelds eerste empathiedrank, maakt het pijnlijk duidelijk. Want enerzijds importeert Europa drinkwater uit de Sub-Sahara. Anderzijds wint empathie tranen in het hart van Europa, tranen die we overbrengen naar datzelfde Afrika. 

  Naast water voor tranen en tranen voor water, wisselen Europa en Afrika nog heel wat andere natuurlijke en emotionele hulpbronnen uit. Daarom onderzoeken Julian Hetzel en Ntando Cele hoe immateriële goederen zoals identiteit en cultuur een rol spelen binnen onze kapitalistische maatschappij en zelfs binnen de internationale kunstwereld.

  Engels gesproken

 • Mystica

  Muziektheater Transparant/ MOVEDBYMATTER
  za 22 feb

  Mystica introduceert de verloren gegane mystieke vrouwelijke energie opnieuw in onze samenleving. 

  Je bent getuige van een heus ritueel, geïnspireerd op de 12de-eeuwse mystica Hildegard von Bingen en haar metgezellen. Beetje bij beetje transformeren deze mystici in vrouwen van vlees en bloed, vrouwen uit het hier en nu. 

  Onder leiding van Kasper Vandenberghe bouwen Muziektheater Transparant en MOVEDBYMATTER aan een spirituele microkosmos waarin alles en iedereen met elkaar in verbinding staan. Op nieuwe muziek van Timo Tembuyser en Jens Bouttery vloeien circus en muziektheater naadloos in elkaar over. Samen met enkele zwevende haarhangers brengt een koor meerstemmige gezangen. Hun liederen bevatten herwerkte teksten van verschillende vrouwelijke mystici. Want die kunnen ons tegenwoordig heel wat dingen bijbrengen.

  Mystica wordt ingeleid door Els Van Steenberghe (Knack) om 19:00 in zaal Klas. Gratis en vrij toegankelijk op vertoon van jouw ticket voor Mystica.

 • Wildbloei

  Valentina Tóth
  wo 26 feb

  Met haar eerste avondvullende solovoorstelling Wildbloei brengt Valentina Tóth een ode aan de hysterische vrouw. 

  Tijdens deze tragikomische, muzikale, over-the-top onewomanshow verkent ze de grenzen van en de clichés over ons hedendaagse beeld van de vrouw. Ze brengt een mix van opera, theater, musical, kleinkunst, klassieke muziek en comedy. Op het podium kruipt ze in de huid van verschillende hysterische personages. Verwacht je aan een moordlustig geworden slachtoffer van de toeslagenaffaire, een body positive K3-sterretje, de Koningin van de Nacht en aan… Valentina zelf. 

  Wildbloei houdt het publiek onder schot en brengt hopelijk een beetje sympathie – of bevreemding – te weeg. 

  Valentina Tóth won in 2022 de jury- en de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival. De Volkskrant riep haar uit tot Comedy Talent van 2023. Haar eerste avondvullende voorstelling Wildbloei werd door zowel NRC als de Volkskrant bekroond met een vijfsterrenrecensie.

  Er zijn beperkte reductietarieven van toepassing.

 • Jackie

  Theater Malpertuis/Lien Wildemeersch
  za 3 mei

  Actrice en theatermaker Lien Wildemeersch verraste vriend en vijand met haar eerste eigen theaterproject Jackie.  

  Veertien jaar lang verdiepte Lien Wildemeersch zich in het leven van Jacqueline du Pré. Al die tijd was ‘Jackie’ haar compagnon de route: de Britse celliste groeide uit tot haar muze, haar bron van inspiratie. Sindsdien navigeert ze door het leven met Jackie als kompas. 

  Eindelijk kan Lien de intense band die ze — over de grenzen van de dood heen — met de muzikante opbouwde delen met een publiek. Die band wordt gekenmerkt door troost en humor. Door een onmetelijke liefde voor muziek. En een onvoorwaardelijke lust for life. 

  Jackie is dan ook geen biografie van Jacqueline du Pré, maar een zoektocht naar wat mensen met elkaar verbindt. En naar wat je tijdens dit soms gruwelijk onvoorspelbare leven wel of niet kunt dragen.