De Grote Post
© Yto Vanfleteren

Stephan en de Zee

In aanloop naar Kinderen van de Zee deelt Stephan Vanfleteren een lijst met favoriete zeesongs: "La marrée, je l’ai dans le coeur… is een opener met de kracht van een vloedgolf."

Oostende heeft een grote aantrekkingskracht op kunstenaars, maar de zee is onmiskenbaar dé grootste inspirator en muze. Welkom bij Kinderen van de Zee op zaterdag 23 oktober.

Eén gast staat centraal: fotograaf Stephan Vanfleteren. Naast prachtig film- en fotomateriaal brengt hij in zijn kielzog bijzondere gasten mee: een strandjutter, een IJslandvaarder, een museumdirecteur en twee rootsmuzikanten. Stephan houdt van de zee, ook in muziek, en stelde voor ons een lijstje samen.

Stephan: “Er zijn natuurlijk certitudes zoals Les filles du bords de mer, This is this sea, The Ocean of C’est pas la mer à boire waar letterlijk de zee of oceaan als woord in voorkomt. Maar je hebt ook mythische wezens zoals Mermaids en Sirens."

"En de tekst natuurlijk. De eerste zin bij Léo Ferré: ‘La marrée, je l’ai dans le coeur…’ is een opener met de kracht van een vloedgolf. En Arno mocht niet ontbreken. Inderdaad, Oostende is de zee niet. Maar nergens komt de ziel van een stad dichter bij de zee dan de stad waar Le Plus Beau is opgegroeid. Als Oostende Bonsoir maar niet te snel Oostende Au Revoir wordt.”

Foto © Yto Vanfleteren