Scholen

De kinderen van vandaag, het publiek van morgen.

Elk seizoen zetten we in op schoolvoorstellingen die leerrijk, ontroerend, origineel of grappig kunnen zijn. Een aanbod voor zowel verwonderde kleuters, speelse kinderen als eigenwijze tieners. De Grote Post garandeert daarbij een aangepaste, veilige omgeving voor de leerlingen, in lijn met de geldende maatregelen. 

Bijpassende omkadering voorzien we in de vorm van lesmappen, inleidingen of nagesprekken, voorbereidende workshops en rondleidingen. Neem een kijkje in het aanbod hieronder en tot in De Grote Post! 

Je kunt ook buiten de school- of lesuren in groepsverband naar De Grote Post. Klik hier voor meer informatie over het avondcircuit. 

Heb je een vraag? Stuur een e-mail naar scholen@degrotepost.be. 

Yvan Mahieu

Schoolvoorstellingen

 • Nachtdieren (10+)

  Gina Beuk, Iris Donders, Patricia Kargbo en Lucie Plasschaert
  ma 13 jun

  Welke verborgen verlangens ontpoppen in het felle licht van de nachtwinkel?

  Wanneer de nacht valt, ontluikt een andere wereld onder de verandering van het licht. Midden in de duisternis schiet een bordje met de neonletters ‘open’ aan. De nachtwinkel is klaar voor haar klanten. Ze is een mini-kosmos van onze samenleving. Telkens wanneer de deur opengaat, is het uitkijken naar wie binnenkomt. Naar die vele verborgen verlangens die ontpoppen in het felle licht van de nachtwinkel. Alles ligt in handbereik op deze plek, maar is dat ook werkelijk zo eenmaal terug buiten in de donkerte van de nacht?

  Deze eerste productie van een nieuw collectief komt tot stand dankzij Eigen Kweek, een initiatief dat jonge makers wil ondersteunen bij het begin van hun artistiek traject. Veertien West-Vlaamse cultuurcentra schaarden zich achter dit initiatief en selecteerden uit een reeks projecten met West-Vlaamse banden de productie Nachtdieren als eerste ‘proefstuk’.

 • Capricciosa (3+)

  Cie Paprika
  do 16 jun

  Een woordeloze voorstelling waarin niets is wat het lijkt, of niets lijkt wat het is.

  [kaprit’tsjo:za] =
  1. grillig, wispelturig, veranderlijk, zonderling, vreemd
  2. Italiaanse pizza met mozzarella, gekookte ham, champignon, artisjok en tomaat, soms ook met olijven, basilicum en ei.

  Mmmm, pizza… Heerlijk toch! Maar vooraleer je pizza op je bord belandt, leggen de ingrediënten een lange weg af. De weg van zaadje tot bloem tot deeg, de weg van koe tot mozzarella, de weg van pitje tot olijf…

  In Capricciosa brengt Compagnie Paprika deze lange weg tot leven. Op het podium staan tafeltjes waarop diverse scènes worden opgebouwd met rommel, afval en wegwerpmateriaal. Door instant camerawerk en rechtstreekse projecties worden deze scènes in beeld gebracht en verandert de rommel in een afgewerkt verhaal.

  Duur: 35'

  dromen – verbeelding – poëtische slaapliedjes

 • Rita (8+)

  Tuning People / BRONKS
  di 15 mrt

  Een bejaarde Alice in Wonderland voor iedereen vanaf 8 jaar.

  Rita is een alleenstaande vrouw op leeftijd met een groot gevoel voor drama. Met haar liefde voor opera probeert ze de dagelijks sleur en de ouderdom angstvallig te ontvluchten. Ze verdwaalt in een waanzinnig labyrint waar fictie en realiteit niet meer van elkaar te onderscheiden zijn.

  Randi De Vlieghe en Jef Van gestel maakten in 2015 voor Kopergietery het fel gesmaakte Voetbal op Hoge Hakken. Rita, één van de personages uit die voorstelling, krijgt nu een tweede leven. Ze zoekt opnieuw de dunne grens tussen dans, spel en performance op. Van het alledaagse maken Randi en Jef iets buitengewoons. Rita laat je verder kijken dan je neus lang is. Verwacht het onverwachte!

  dagelijkse sleur – compulsief gedrag – generatieverschillen

  • di 15 mrt 13:30
   Geweest
  • di 15 mrt 13:30
   Geweest
 • Kleine Held (12+)

  Ultima Thule
  di 8 mrt

  Een wervelende roadtrip met een pop, video en heel veel live muziek.

  In Kleine Held gaat Ultima Thule op zoek naar wat er nog overblijft als de grote heldendaden zijn verricht, de spots uitgedoofd zijn, en het applaus is gestopt. Een man, zonet nog een ster van formaat, plooit terug op zichzelf, zijn leven vóór het heldendom, herinneringen, oude en nieuwe verlangens. Wat is hij nog, in de coulissen van het leven? Misschien datgene wat hij altijd al was. En waar naartoe nu? Misschien naar huis?

  Na een paar woordeloze voorstellingen zoals De stroom en Saperlipopette brengt Ultima Thule dit keer weer de tekst op scène. Ritmisch, muzikaal en als een impressionistisch schilderij.

  Kleine Held is een voorstelling vrij gebaseerd en geïnspireerd op de Odyssee van Homerus. Waar Odysseus in de Ilias nog een gespierde held is, is hij in de Odyssee een man van vlees en bloed. Een kleine mens, zoals iedereen. Een wervelende roadtrip met video, een pop en livemuziek van The Antler King.

  zwerftocht – mythologie – muziektheater

  • di 8 mrt 13:30
   Geweest
  • di 8 mrt 13:30
   Geweest
 • Atelier Dieselnation

  Mardulier & Deprez
  wo 12 jan
  -
  wo 26 jan

  Workshop voor OKAN-klassen naar aanleiding van hun voorstelling over het truckersbestaan.

  Voor Dieselnation lieten circusartiesten Mardulier & Deprez zich inspireren door het truckersleven met zijn eigen subcultuur en stijlen, denk bijvoorbeeld aan de gedecoreerde vrachtwagencabines en de gepersonaliseerde nummerplaten.

  Mardulier & Deprez toerden met Dieselnation in mei 2021 op parkings langs snelwegen tussen Oostende en Warschau en speelde zo voor vrachtwagenchauffeurs en toevallige passanten. Filmmaker Marylka Börresen reisde mee en maakte er een documentaire van. 

  Tijdens Atelier Dieselnation gaan Mardulier & Deprez aan de slag met jongeren uit OKAN-klassen (allen nieuwkomers uit verschillende landen, allen met een eigen verhaal en achtergrond). Deze workshop loopt in het kader van Europalia Trains & Tracks, in samenwerking met mus-e Belgium.

  Dieselnation is een coproductie van De Grote Post en kwam mee tot stand tijdens een residentie.

  • wo 12 jan 08:00 - vr 14 jan 16:00
   Geweest
  • wo 19 jan 08:00 - vr 21 jan 16:00
   Geweest
  • wo 26 jan 08:00 - vr 28 jan 16:00
   Geweest
  • wo 12 jan 08:00 - vr 14 jan 16:00
   Geweest
  • wo 19 jan 08:00 - vr 21 jan 16:00
   Geweest
  • wo 26 jan 08:00 - vr 28 jan 16:00
   Geweest
 • Le Dîner (6+)

  KOPERGIETERY, KGbe & Doble Mandoble
  do 9 dec

  In Le Dîner schuiven vijf vreemde personages aan voor een uitzonderlijk diner.

  De personages lijken verdacht veel op wereldleiders, waarvan het ego, de ambitie en de honger naar macht groter lijkt te zijn dan hun oog voor een ander. Ondertussen tracht de enige ober van het zonderlinge gezelschap alles krampachtig in goede banen te leiden. Maar of dit de wereld zal kunnen redden van hun onstilbare honger naar meer…?

  Met Le Dîner serveren een crème aan internationale circusartiesten een heerlijke clowneske fabel met magie, fysiek theater en hedendaagse clownerie.

  Smakelijk!

  anarchie – macht – magie

  • do 9 dec 13:30
   geannuleerd
  • do 9 dec 13:30
   geannuleerd
 • PLOCK! (4+)

  Grensgeval
  di 7 dec

  Camiel probeert het schilderij van zijn grote voorbeeld Jackson Pollock na te maken. Maar hoe krijgt hij de juiste vlek op de juiste plek?

  Verf druipen, gieten, spatten, smijten. Met kwasten of stokken of potten. Zijn hele lichaam gooit hij in de strijd. Maar hoe hij ook draait, springt, rolt of zweeft, zijn schilderij lijkt niet op het origineel.

  Plock! is beeldend circus en geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Een voorstelling met brommende verfpotten, gekleurde geluiden, dansende verf en een acrobatische schilder. Voor iedereen die wel eens buiten de lijntjes zou willen kleuren en zelf niet vies is van een spatje verf!

  action painting – acrobatie – buiten de lijntjes kleuren

  • di 7 dec 11:00
   geannuleerd
  • di 7 dec 13:30
   geannuleerd
  • di 7 dec 11:00
   geannuleerd
  • di 7 dec 13:30
   geannuleerd
 • Missie 2021 (15+)

  Hetty Helsmoortel
  try-out
  wo 24 nov

  Wat moet je op wetenschappelijk vlak onthouden van 2021? Waarom is wetenschap het mooiste vak op aarde? En hoe werkt het precies? 

  Hetty Helsmoortel doet het allemaal helder en entertainend uit de doeken tijdens een gloednieuwe theatershow. Een voorstelling op het scherpst van de snee die veel verder gaat dan de opsomming van een aantal feitjes. Want wetenschap is vooral wondermooi, ontroerend en zit tjokvol menselijkheid. Alleen is die binnenkant uiterst zelden zicht baar voor het grote publiek.

  Hetty Helsmoortel is een Oostendse wetenschapscommunicator. Ze werkt o.a. voor de VRT en heeft een populaire podcast samen met Lieven Scheire (Nerdland). Momenteel is ze in de running om astronaut te worden bij de ESA! Volg haar parcours via #HettyforSpace.


  wetenschap – humor – jaaroverzicht

  • wo 24 nov 10:30
   Geweest
  • wo 24 nov 10:30
   Geweest
 • De Stad (7+)

  WIThWIT
  di 23 nov

  Kan je een einde maken aan het Einde?

  Als je goed luistert, heel goed bedoel ik,
  Dan hoor je het, ergens… een geluid.
  Het is heel zachtjes. Het begint soms gewoon uit zichzelf.
  En dan plots is het weer weg..
  Een kraken,
  een licht, zacht kraken. 
  ‘Het is alsof de kamer met je spreekt’, zei jij altijd en je lachte, zoals alleen jij dat kan.

  Een kleurrijke sculptuur, opgebouwd uit houten constructies en roostertjes vormen de bouwsels van een stad. Delen draaien rond en in elkaar. Bewegende lampjes maken schaduwbeelden zichtbaar tegen de muren. Geluid neemt ons mee naar de binnen en buitenruimtes. De tocht houdt halt in een kamer.

  Een verteller vertelt. Het is een innerlijke gesprek. Een man verliest een vrouw. Hij doolt door straten vol van herinneringen. Hij wil haar vinden, maar wat als ze niet te vinden is?

  • di 23 nov 13:30
   Geweest
  • di 23 nov 13:30
   Geweest
 • Bonanza (15+)

  BERLIN
  do 18 nov

  Een filmisch portret van een verlaten mijnstad, de kleinste van Colorado (USA).

  Er was eens een kleine stad met vijf bewoonde huizen en de Rocky Mountains aan hun voeten. Een sneeuwlaag bedekte de straten in de winter. Een bergbeek stroomde dwars door het dorp heen. En als we lang genoeg keken zagen we de elfen.

  Bonanza is de wereld in het klein, zegt zowat iedere bewoner. Ooit verbleven er 6000 inwoners, omringd door 36 saloons, 7 danstenten en een immens aantal prostituees voor de mijnwerkers. Het motto was: kom aan, word rijk, ga weg. Nu blijven slechts 7 inwoners over, in een spirituele spookstad doordrongen van roddels, moorden, beschuldigingen en angsten.

  In de herneming van het bekroonde Bonanza (2006) portretteert Berlin een kleine, verlaten mijnstad in een maquette met vijf filmschermen en een soundtrack van Peter Van Laerhoven.

  • do 18 nov 13:30
   Geweest
  • do 18 nov 13:30
   Geweest
 • The time of our singing (10+)

  Janni van Goor
  try-out
  vr 29 okt

  Een voorstelling over het lichaam als landschap en de schoonheid van ouder worden.

  We zien drie generaties circusvrouwen: een oude dame, een jonge vrouw en een meisje. Het zouden een oma, moeder en kind kunnen zijn. Als een bijzondere erfenis geven ze hun passie, circus, door aan de volgende generatie.

  Choreografe Janni van Goor was een aantal jaar geleden al te gast met het mooie Family Trees. Vorig seizoen maakte ze, als resident in De Grote Post, The Time of our Singing. Ook Camille Paycha, die vanuit Parijs in Oostende kwam wonen en haar werk al vaker bij ons presenteerde, maakt deel uit van dit team vrouwen. 

  ouder worden – familieband – circus

  • vr 29 okt 13:30
   Geweest
  • vr 29 okt 13:30
   Geweest
 • Heel-Huids (2,5+)

  Nat Gras
  do 21 okt

  Heel-huids gaat over je binnen- en buitenkant en hoe deze in relatie staan tot elkaar.

  Voor jonge kinderen behoren huid en haar tot de dagelijkse ontdekkingen rond ik en jij. Mijn arm is bruin, en die van jou? Ik heb blonde staartjes, en jij? Eenmaal ouder wordt het haar een deel van onze identiteit, en leeft er ook al heel wat onder ons vel. In deze voorstelling vloeien beide werelden moeiteloos in elkaar over.

  Laat je heel-huids meevoeren in een wereld van verrassende dans en sterke beelden! 

  Nat Gras (De SteltenloperPommeliere, Koeiemorgen, MuurtjeMuurtje) laat alle glitters achterwege en pakt iedereen in met verrassende dans en sterke beelden.

  jezelf ontdekken – het lichaam – identiteit

  • do 21 okt 10:30
   Geweest
  • do 21 okt 13:30
   Geweest
  • do 21 okt 10:30
   Geweest
  • do 21 okt 13:30
   Geweest
 • Diva (12+)

  FroeFroe
  wo 20 okt

  Figurentheater in combinatie met hemelse stemmen.

  De broers Carlo en Riccardo Broschi staan in de jaarlijkse talentenwedstrijd tegenover elkaar. Carlo wint. Hij krijgt een beurs voor het conservatorium en Riccardo gaat mee. Samen delen de broers lief, liefjes en leed op school, tot ze uit elkaar worden getrokken door gedrevenheid en ambitie.

  Diva is een heerlijk verhaal vol broederliefde, happy end inbegrepen. Het speelt tegen de achtergrond van het 18e-eeuwse Italië. De kerk was lange tijd de enige werkgever van musici, componisten en zangers. Ze maakte van koorknapen de castraten voor de hoge stemmen. En toen kwam de opera, het muzikaal festijn van de bourgeoisie, de rijken en de koning. Zij hadden ook hun diva’s, vrouwen met de juiste vormen, voor de hoogste noten.

  Farinelli werd geboren als Carlo Broschi in 1705 in Andria, in het toenmalige koninkrijk Napels. Hij nam de naam aan van zijn weldoeners, de broers Farina. Het leven van Farinelli is verfilmd in Farinelli (1994), een Belgische film van Gérard Corbiau. De film kreeg een Golden Globe voor beste buitenlandse film in 1995 en werd ook genomineerd voor een Oscar. 

  • wo 20 okt 10:30
   Geweest
  • wo 20 okt 10:30
   Geweest
 • Island of slow (9+)

  Lize Pede
  di 12 okt

  Lize Pede maakt een plastic-performance, beeldend en bloedmooi.

  Island of slow is een surreële, visuele performance. Alleen is de performer hier een gigantische prop plastic. Een abstract geheel dat langzaam transformeert tot een audiovisuele sculptuur. Plastic wordt een kunstwerk en inspireert om schoonheid te creëren tussen mens, materie en object.

  Tijdens een residentie in Indonesië ontmoette Lize Pede de Filipijnse kunstenaar Roberth Fuentes, die net als Lize bezig was met een kunstproject rond plastic. Terwijl Lize de esthetische waarde van het materiaal onderzocht, kwam de interesse van Roberth voort uit het vervuilingsprobleem. Samen creëerden ze, deels tijdens een residentie in De Grote Post, Island of slow.

  Met ontroering, humor, verwondering en speelsheid laten ze de beelden vrijuit spreken. Een inspiratie om schoonheid te ontdekken tussen mens, materie en object.

  milieu – plasticsoep – objectentheater

  • di 12 okt 13:30
   Geweest
  • di 12 okt 13:30
   Geweest
 • À 2 mètres (14+)

  Jesse Huygh
  di 10 mei

  Twee acrobaten, een Chinese paal en een zuurstoftank.

  Adem in, adem uit, adem in, adem uit…
  Adem om te leven, adem om te dromen.
  Aanvaard het om te vertragen, maar nooit tot stoppen te komen.
  Zacht en poëtisch zoeken we onze vergeten grenzen.
  Samen ademend, kijkend naar de wereld door roze lenzen.
  Om hoop te geven, en ervoor kiezen om door te gaan.

  Jesse Huygh uit Edegem is circusacrobaat én mucopatiënt. Met een zuurstoftank op de rug van zijn tegenspeelster, Riocco Garote uit Argentinië, showt hij zijn kunsten. "Ik probeer ondanks mijn beperkingen te doen wat ik wil doen." Mucoviscidose tast vooral de longen aan en in deze tijden van Covid is dat een extra risico.

  Laat een mens een mens zijn maar een mens op zijn eentje is snel opgebrand. Laat ons aldus de tijd nemen samen even mens te zijn.

  • di 10 mei 13:30
   Geweest
  • di 10 mei 13:30
   Geweest
 • ANDERS IS EEN HELE NORMALE ZWEEDSE VOORNAAM (6+)

  Theater Artemis
  do 28 apr

  ANDERS IS EEN HELE NORMALE ZWEEDSE VOORNAAM gaat over de vraag waarom we de dingen eigenlijk doen zoals we ze doen.

  Op hoeveel manieren kan je op een fiets stappen?
  Hoe kan je ondersteboven aan tafel eten?
  Moet je schoenen alleen maar aan je voeten dragen?
  Waarom verzinnen we zelf geen woorden voor alle dingen?
  Kan je zelf je naam veranderen en elke dag anders heten?
  Als iedereen denkt dat jij een kat bent, hoef je dan niet naar school?

  Drie figuren onderzoeken op het toneel alternatieve mogelijkheden voor dagelijkse handelingen, voor de regels die we met elkaar hebben afgesproken en voor onze omgang met mensen en spullen. Alles proberen ze omgekeerd of anders te doen, met als gevolg grappige taferelen en vreemde beelden, zelfbedachte uitvindingen en slapstick-ongelukken.

  Ze ontdekken leukere manieren om de dingen te doen maar komen er gaandeweg ook achter dat het soms best handig is om je te houden aan wat we nou eenmaal hebben afgesproken.

  ANDERS IS EEN HELE NORMALE ZWEEDSE VOORNAAM wordt een beeldende, absurdistische en filosofische voorstelling waarin fysiek gedrag centraal. Mimetheatergroep Bambie maakt in deze samenwerking met Theater Artemis voor het eerst een voorstelling voor kinderen.

  • do 28 apr 13:30
   Geweest
  • do 28 apr 13:30
   Geweest
 • Familie Grrr (4+)

  hetpaleis & De Nwe Tijd / Suzanne Grotenhuis & Suze Milius
  di 19 apr

   Een echtscheiding-thriller voor kinderen.

  Familie Grrr is een oersaai en doodgewoon gezin. Meneer Grrr is gewoon. Mevrouw Grrr is gewoon. Hun kind is gewoon. En zelfs de schimmelplek in de hoek van de kamer, die is doodgewoon. Of lijkt dat maar zo? Waarom begint het net voor bedtijd te donderen en te spoken? Waarom vliegen er ontbijtborden en gemene woorden door de lucht? En waarom roepen meneer en mevrouw Grrr altijd zo hard? Zo hard, dat het huis begint te trillen en er vreemde figuren op bezoek komen...

  Suzanne Grotenhuis (Zwarte Woud Forever, On Ice) maakt samen met Suze Milius een heldhaftig, grappig en beeldend verhaal, soms zo spannend dat je even je adem moet inhouden.

  • di 19 apr 13:30
   Geweest
  • di 19 apr 13:30
   Geweest
 • FUN LOVING HUMANS (14+)

  KOPERGIETERY & KGbe
  di 29 mrt

  Kom terecht in een wereld waar sprekende beelden en flarden Engels één absurd geheel worden.

  The first human is pretty lost.
  The second is a girl, she’s smiling.
  The third is bungee jumping.
  The fourth is not masturbating.
  The fifth is watching scary shit.
  The sixth is refusing to eat.
  The seventh is proud of his body.
  The eight is tearing up old pictures.
  The ninth is an old guy tap dancing.
  The tenth wants to kill the third.
  The eleventh would like to have at least one friend.
  The twelfth is crying softly.
  The thirteenth almost died but is ok now.
  The fourteenth really hates babies.
  The fifteenth has started a blog about emotions.
  The sixteenth is spitting on all the dead corpses.
  The seventeenth is looking at the twelfth one.
  The eighteenth can’t believe this is happening.
  The nineteenth is hugging a small lion in her dream.

  In FUN LOVING HUMANS wordt op een liefdevolle manier onderzocht hoe ziek normaal alles en iedereen is. Dit gebeurt op uiterst gedetailleerde en totaal willekeurige wijze. Elke gelijkenis met bestaande personen of gebeurtenissen is treffend. Grappig, donker en vol van de pot gerukte fantasie!

  Voor deze voorstelling werkte theatermaker-om-in-de-gaten-te-houden Simon D'Huyvetter met drie dramastudenten (KASK) en tien jongeren uit de theaterateliers van KOPERGIETERY.

  absurde humor – identiteit – David Lynch

  • di 29 mrt 13:30
   Geweest
  • di 29 mrt 13:30
   Geweest
 • HOM(M)E (2,5+)

  FroeFroe
  ma 28 mrt

  HOM(M)E toont een wereld waarin chaos heuglijk wordt onthaald. 

  HOM(M)E is Theater der dingen, een bewegend beeldend werk voor kleuters én volwassenen. In een assosciatieve ketting van gebeurtenissen, zijn afbreken, omvallen en opbouwen even vrolijk en belanrijk.

  Wat blijft er staan, wat valt er om, wat verandert van vorm. 
  Wat laat ik vallen, wat hou ik vast, wat duw ik om. 
  Wat dragen we samen, wat bouwen we op, wat laten we los. 
  De wind waait over de prairie, het huisje valt en wordt iets anders. 

  Waar TATTARRATTAT! spelplezier vond in het ordenen en categoriseren, toont HOM(M)E een wereld waarin chaos heuglijk wordt onthaald.  

  • ma 28 mrt 13:30
   Geweest
  • ma 28 mrt 13:30
   Geweest
 • Over de Berg (8+)

  Blauwhuis
  do 24 mrt

  Samen met het publiek en de hulp van sprookjesraadselige wezens moet Wachter ervan overtuigd worden dat hij de enige is die meneer Berg kan redden. 

  Aan de voet van een mistige en troostige berg, midden in de sneeuw, staat een piepklein huisje. Daar woont de bekende Meneer Berg samen met Wachter. Altijd als Meneer Berg op avontuur gaat, blijft Wachter thuis om een oogje in het zeil te houden. Logisch: want met zijn joekels van ogen ziet hij van mijlenver alle Vreemde Vogels aankomen.

  Alleen blijft Meneer Berg deze keer wel erg lang weg. Wachter heeft streepjes gezet voor elke dag dat Meneer Berg weg blijft, maar nu er geen plaats meer is op het streepjesbord, maakt Wachter zich grote zorgen. En dan komt er een boodschap: Meneer Berg is in gevaar. Wachter moet in actie schieten. Maar dat is niet zijn sterkste kant... Hoe doe je dat, in actie schieten als je een Wachter bent? En dan nog wel een met een heel speciale ziekte: "Bergtevrees".

  Met simpele attributen, een suggestief decor en tomeloze verbeeldingskracht wekt Simon D’Huyvetter Over de Berg tot leven. 

  • do 24 mrt 10:30
   Geweest
  • do 24 mrt 13:30
   Geweest
  • do 24 mrt 10:30
   Geweest
  • do 24 mrt 13:30
   Geweest