De Grote Post
© Kurt Van der Elst

Maxim Storms & Lobke Leirens: "We hebben een voorliefde voor personages op een kantelpunt"

Jaren nadat ze elkaar op het KASK in Gent ontmoetten, spelen acteurs en theatermakers Maxim Storms en Lobke Leirens nog even graag samen. Hun vaak absurde personages balanceren tussen tijdloze tragedie en hoopvolle komedie, een evenwichtsoefening waarin de acteurs steeds bedrevener worden.

door Phéline Thierens

Met net genoeg herkenbare aanwijzingen in de anders onbetrouwbare en bevreemdende werelden die ze scheppen, slaagden Maxim en Lobke er al meermaals in om toeschouwers in binnen- en buitenland een bijzondere theaterervaring te geven. Niet voor niets werden ze in 2017 door Circuit X geselecteerd voor een internationale tour en nadien in Schotland bekroond met de gegeerde Total Theatre Award.

In Folks&Fools blijven ze hun unieke speelstijl en beeldtaal verfijnen. "We vertrekken vanuit de figuur van de zondebok en leggen we de nadruk op het parcours dat die aflegt eenmaal hij of zij uit zijn of haar gemeenschap is verdreven. Waar moet die heen en wat staat die nog te wachten? De voorstelling is een eindeloze tocht, een queeste zonder doel."

Lobke "We creëren een tijdloos landschap dat voortdurend transformeert dankzij het lichtontwerp van Geert Vanoorlé. Het is zowel Middeleeuws als Sci-Fi. De personages zijn copieus aangekleed door Rachid Laachir (ook resident in De Grote Post en vorig jaar te zien op KIEM) en bieden een waaier aan mogelijke interpretaties van wie zij zijn. In al onze voorstellingen schrappen wij de wie-wat-waar-en-waaromenscenering en trachten we in te zoomen op de zielenroerselen van onze personages."

"Bevreemdend en luguber"

Waarin vinden jullie elkaar als performer?

Maxim "We zijn beiden groteske spelers en bouwen onze voorstellingen steeds op via talrijke improvisaties. Elkaar goed kunnen aanvoelen en op elkaar inspelen is dan een must. En we kunnen goed lachen samen. Tijdens onze repetities spelen we vaak dat een documentairemaker ons creatieproces filmt en praten dan uitvoerig lariekoek tegen ingebeelde camera’s. We spelen zelfs personages tijdens de lunch of aan de koffiemachine. Humor is echt wel de drijvende kracht."

Kunnen jullie één inspiratiebron met ons delen?

Lobke "Voor Folks&Fools lazen we verschillende mythen en Bijbelverhalen. Abel en Kaïn, Job en De Zondvloed passeerden de revue. Maar wij denken en creëren eigenlijk meer in beelden. Dit keer waren we bijvoorbeeld geïntrigeerd door de portretten van de Britse kunstenares Gillian Wearing. In haar videoinstallatie Secrets and Lies werkt ze met huidmaskers die haast onzichtbaar zijn. Eerder bevreemdend en luguber. We love it!"

Bouwen jullie met Folks&Fools verder op vorig werk of onderzoek?

Maxim "Tijdloosheid is een wederkerend thema, het was ook te bespeuren in onze vorige producties Krocht, Another One en Happy Hour. We hebben een voorliefde voor personages op een kantelpunt, uit balans of over de schreef. Folks&Fools past prima in ons prille oeuvre maar is naar onze mening unieker en meer gelaagd."

Lobke "Dankzij projectsubsidies kregen we ook de mogelijkheid om voor de eerste keer echt samenwerkingen aan te gaan. Het teamwork met coach Jan Steen, vormgever Rachid Laachir en lichtontwerper Geert Vanoorlé heeft deze voorstelling zeker tot een hoger niveau getild."

Folks&Fools is te zien op KIEM op vrijdag 10 juni om 20:30