De Grote Post

VUURWERK

14 - 22 december 2023

10 dagen feest vol verbeelding en verbinding 

Tijdens de koudste maand van het jaar, maken we samen de warmste plek van de stad. VUURWERK is een tiendaags feest in de Lokettenzaal van De Grote Post.    
Met muziek die je benen doet bougeren,   
gesprekken die je hart vibreren,   
en mensen die je handen verwarmen.  
Een feest met de Langste Tafel en de Warmste Dansvloer.    
Een feest waar tijd is om nieuwe vrienden te maken, en plaats om ruimte te geven aan wie je mist.  
Een feest waar je je dansbenen kan losgooien. Je voeten onder tafel kan schuiven. Je handen uit de mouwen kan steken.   
Een feest waar je naar woorden mag zoeken en je zinnen kan verzetten.   
Een feest waar we nu eens stil staan, en dan weer vrolijk vieren.  
Een feest waar jij en jij en jij welkom bent. Met heel je hart, heel je lijf, heel je zijn.   
   
VUURWERK is een feest dat we samen maken,  
En nog lang zal nazinderen.

  

VUURWERK is een initiatief van De Grote Post  

in nauwe samenwerking met deze prachtige partners Arktos, FMDO, Campusatelier, BMLIKO, Vesaliusinstituut, kleinVerhaal, CultuurCafé, de ontmoetingscentra van Stad Oostende, SBSO Aan Zee, Petrus & Paulusinstituut SJO, Petrus & Paulusinstituut West VTI, Platform-K, BlinkOut, Ruimteveldwerk, woonzorgcentrum A. Lacourt, MSKK ModelSpoorKlub van de Kust...  

met artistieke interventies van deze mooie makers Fernando Amado, Bram Lattré, Els Heene, Saar Swinters, Martha Balthazar, Lieve Blancquaert, Ruben Mardulier, Tijs Vanneste, Elly Van Eeghem, Sarah Vanhee, Francesca Vanthielen, Gitte Haenen, Kurt Van Eeghem, Amen Lesmael, Zaki Dewaele, Barbara Jarqué, Simon De Winne, Lara Staal, Siham Lamrini, Isaac Van Weyenberg, De HOE, Peter De Graef,  Melody Makers, Use Knife (Stef Heeren en Saif Al-Qaissy)...  

met alle collega’s en vrijwilligers van Team De Grote Post

met steun van de Nationale Loterij

  

Programma

 • Living De Post

  De Grote Post i.s.m. OKAN Petrus & Paulusinstituut VTI & Ruimteveldwerk
  VUURWERK
  do 14 dec
  -
  vr 22 dec

  Wat maakt een feest tot een feest waar het goed voelt om te vieren? Wat maakt een plek tot een plek waar je je thuisvoelt?

  Samen met de architecten van Ruimteveldwerk gaan de jongeren van de OKAN-klas Petrus & Paulusinstituut VTI aan de slag. Hun interventies in de Lokettenzaal zullen je prikkelen, doen glimlachen, aan het denken zetten, bouleverseren, of op zijn minst even kietelen aan enkele onbewust vastgeroeste ideeën in onze hersenpan. 

  Wat het wordt? Geen idee. Of we er naar uit kijken? Helemaal!  Welkom, in Living De Post!  

 • Spelletjeskast & boekenhoek

  De Grote Post
  VUURWERK
  do 14 dec
  -
  vr 22 dec

  Zoek je wat rust tijdens de drukke feestgekte?

  Kom dan even langs in onze boekenhoek en lees er in stilte een verhaal. Of duik in de spellenkast en waag je aan een partijtje UNO, scrabble, schaken, manillen…

  Op zaterdag 16 december kan je er ook terecht om Speel je stad te spelen, het gezelschapsspel dat Elly Van Eeghem speciaal voor Oostende ontwierp en je aanwakkert je verbeelding te gebruiken voor de stad waar jij je thuis voelt.

 • Vlaggen voor iedereen

  De Grote Post
  VUURWERK
  do 14 dec
  -
  do 21 dec

  In aanloop naar VUURWERK verspreiden we 1000 witte stoffen vlaggetjes in de stad. Aan jou om ze kleur te geven!

  Stempelen, kleuren, schilderen, borduren, tekenen… alles kan. Zolang jij maar kleur brengt op ons feest. Breng je vlaggetjes binnen in De Grote Post, we rijgen ze aan een lange vrolijke vlaggenlijn. Zo maken we samen het feest. 

 • Mijn lieve lijf

  Els Heene in gesprek met Lieve Blancquaert en Martha Balthazar
  VUURWERK
  do 14 dec

  Fotografe en journaliste Lieve Blancquaert nodigt enkele bijzondere mensen uit voor een gesprek over thuiskomen in je lichaam.

  Over de krassen op je ziel en de littekens op je lijf. Over milder oordelen over je eigen lichaam, en dat van anderen. Over hoe dansen je jong houdt en er tegelijk geen leeftijd op staat. Over dansen als een taal zonder woorden. Over botsen op de beperkingen van je lijf, en het omarmen van gehavende benen. Over topsport en je lichaam tot het uiterste forceren. Over een lijf dat alle ballast van zich afwerpt wanneer het danst. Over hoe dansen je verbindt met jezelf, maar ook met anderen. Over vallen en herstellen. Over zichtbare en onzichtbare littekens. Over de verschillende ‘ikken’ die huizen in een lichaam. Over de zin en onzin van schoonheidsreclames. Over hoe belangrijk het is jezelf weerspiegeld te zien in de schermen die ons omringen. Over de blik van de anderen. Over de bevestiging die we vaak zoeken online. Over thuiskomen in een lichaam dat schuurt, veroudert, je in de steek liet, herstelt …

  Afgelopen jaren werkte Lieve Blancquaert aan een drieluik over de wezenlijke momenten in het leven van de mens: Birth Day, Wedding Day en Last Days. Een intieme kijk in het leven van mensen op de drempel van het leven, of met de eindstreep in het gezichtsveld. In het voorjaar van 2023 liet ze samen met vriendin en regisseur Nathalie Basteyns de documentairereeks Mirakel nr. 71 op de wereld los. Een visueel verslag van hun roadtrip naar Lourdes.

  In 2021 studeerde Martha Balthazar – theatermaker, Knack-columniste en dochter van Lieve – af aan de opleiding Drama aan het KASK in Gent. Haar voorstelling Boerenpsalm gooide meteen hoge ogen. Een modern boerendrama gebaseerd op een onderzoek over de landbouwsector. In 2020 won ze met haar column Five chapters on wanting both ways de Emile Zola Prijs van het tijdschrift Sampol. In die column neemt ze je op sleeptouw langs overdenkingen en inzichten over vrijheid en machtsverhoudingen, verzet en zorg.

  “We hebben het allemaal zo aangeleerd gekregen: een vrouw die voor zichzelf kan zorgen, die niemand nodig heeft, die carrière maakt, die voor iets staat, dat is de vrouw die je wilt worden, dat is de vrouw waar je trots op kan zijn. Dat dit heel veel werk en energie vraagt, daar lijkt Beyoncé nergens over te zingen.”

   

  Klinisch psychologe en schrijver Els Heene gaat in gesprek met Lieve en Martha. Maak je op voor de slotavond van Mijn Lieve Lijf, waar ook jij je stem kan laten horen over thuiskomen in je lichaam. 

 • dienst woorden

  Sarah Vanhee
  VUURWERK
  vr 15 dec
  -
  zo 17 dec

  Is er iets dat je wil zeggen of schrijven  maar vind je de woorden niet? Kom dan langs bij dienst woorden.  

  Bij dienst woorden verleent de woordverleenster je een luisterend oor. dienst woorden helpt je graag met zaken van hoofd, hart en ziel waarvoor je woorden nodig hebt.  Communicatie is er kostbaar. Diverse schrijfsels worden met zorg en precisie, in samenspraak, gecreëerd, binnen een discrete, poëtische setting.

  Bijvoorbeeld

  een brief;

  iets wat je wil zeggen aan één of meerdere personen – live of via spraakbericht;

  een e-mail die je wil sturen;

  iets dat je publiek wil schrijven/zeggen;

  iets dat je wil opschrijven omdat je niet wil dat het verloren gaat;

  iets dat je (anders) geformuleerd wil zien;

  etc. 

   

  De inhoud kan alles zijn. Alle verzoeken zijn welkom. In Nederlands/Engels/andere talen op verzoek.

  gratis deelname - met of zonder afspraak

  Wil je zeker zijn van een afspraak bij dienst woorden? Schrijf je dan in via de inschrijfknop voor één van de tijdsblokjes. 

  Zijn alle tijdsblokken volzet? Kom zeker even langs, we houden ook plaatsen vrij voor consultaties zonder afspraak (doorlopend van 13u tot 18u30).

 • Vrolijke voeten & feestelijke kapsels

  De Grote Post i.s.m. Vesaliusinstituut, Sint-Jozefsinstituut Petrus & Paulus en SBSO Aan Zee
  VUURWERK
  vr 15 dec
  -
  vr 22 dec

  De leerlingen van het Vesaliusinstituut, Sint-Jozefsinstituut Petrus & Paulus en SBSO Aan Zee gooien alles in de strijd om je helemaal te laten stralen tijdens VUURWERK.

  Een brushke hier, een voetmassage daar, een schminksessie erbij. Want geef toe: om écht goed te kunnen shaken, sta je maar beter stevig op een paar vrolijke voeten. Om écht zorgeloos te kunnen dansen, straal je maar beter onder een fris geföhnd coupeke.

  Leun dus even achterover in aanloop naar ons dansfeest. En geniet van die onverdeelde aandacht voor jouw Lieve Lijf. De krulspelden, stijltangen, wasbekkens en zachte handdoeken liggen al op jou te wachten. Al die zijdezachte voeten, wilde haren en schone snoetjes op de dansvloer, dat zal vonken geven tijdens VUURWERK.

  Boek jouw gratis afspraak voor een specifieke sessie of beproef je geluk op den bots, als er nog vrije plekken zijn.

 • stil leven

  De Grote Post
  VUURWERK
  za 16 dec
  -
  do 21 dec

  Samen rijgen we kledingstukken vol herinneringen aan elkaar tot een lang tafelkleed. Zo geven we jouw afwezige geliefde een plek aan tafel.

  De feestperiode is bij uitstek een tijd waarin stil verdriet soms moeilijk kan ademen. Waar het vrolijke gerinkel soms schril afsteekt bij de pijn die je binnenin voelt.

  Op VUURWERK willen we ruimte geven aan dat stil leven. Een plek geven aan wie je mist. Letterlijk. Rouw je om de breuk met een geliefde? Nam je afscheid van een dierbare? Draag je altijd een stil verdriet met je mee omdat je jouw vriend, ouder, kind, partner… mist?

  Kom langs in De Grote Post op 16 en 17 december 2023. Breng een kledingstuk mee dat je doet denken aan jouw afwezige geliefde. Het lievelingshemd van je overleden papa, de vrolijke jurk van je dementerende oma, het haarlint van jouw liefste vriendin die naar het buitenland verhuisde, de kousen van je zus waarmee je jaren geleden het contact verbrak, het shirt dat je doet denken aan die zorgeloze versie van jezelf die je kwijtraakte… 

  Samen met textielkunstenaar Saar Swinters maken we jouw afwezige geliefde zichtbaar. We tekenen de contouren van jouw gekoesterde kledingstuk op een nieuw stuk stof, en driegen het op ons tafellaken. Je krijgt het kledingstuk ongeschonden terug mee naar huis. We maken er enkel samen een afdruk van. Alle patronen vormen samen een patchwork van herinneringen en verhalen. Zo krijgt jouw stille geliefde een plek aan onze feesttafel.

  Samen met de vrijwilligers van BlinkOut maken we tijd en ruimte voor jouw verhaal. En reiken je letterlijk de hand, om samen een plek te geven aan stil verdriet.

 • De Langste Tafel

  De Grote Post, CultuurCafé & Arktos
  VUURWERK
  za 16 dec

  We dekken De Langste Tafel en koken samen met het CultuurCafé voor 140 Oostendenaars een maaltijd vol hartverwarmende gerechten. 

  Schuif op zaterdag 16 december aan bij ons buffet en laat je verwarmen door de smaken die Laurence en haar team jou serveren. Vier het leven en maak nieuwe vrienden. 

  En er is meer. De Langste Tafel op VUURWERK is de start van een jaar vol gerechten waaruit liefde spreekt. ‘Voor wie zou jij graag eens koken, en wat zou je dan klaarmaken?’ Deze vraag stelden we aan 12 mooie mensen uit onze stad. Die gerechten vormen de basis voor ons groot buffet op VUURWERK 2024. Hun verhalen & recepten laten we mondjesmaat op je los. We delen ze vanaf januari 2024 maandelijks via de kanalen van De Grote Post – en je kan ze meteen ook proeven bij CultuurCafé waar ze als maandsuggestie op de kaart prijken.   
    
  Wil jij ook graag koken voor iemand en jouw recept delen? Doen! Haal je affiche op in De Grote Post, pen je persoonlijke recept neer en hang het achter je raam. Zo maken we samen al die mooie verhalen in de stad zichtbaar. Dat smaakt naar VUURWERK! 

  Kleur aan Tafel

  Samen met Griet Dobbelaere begeleidt Martine Decroos vier ateliers waarin ze samen met de kinderen van Arktos De Langste Tafel voorbereiden. En ook Ilja Van Autreve komt mee aan tafel schuiven. We willen nog niet te veel verklappen. Maar dat ze een vleugje magie zullen toevoegen aan De Langste Tafel, dat staat vast. De sprankel in hun ogen zal ook jou laten stralen, hun warme wensen zullen ook jouw handen verwarmen. Met een betoverend tafelkleed en moedige fluisterwoorden – kleurrijk bijeengetapet door dromen en wensen – voegen ze vrolijke vonkjes toe aan De Langste Tafel. Zij zorgen ervoor dat we elkaar alleen maar moois en liefs en licht tijdens deze duistere wintermaanden zullen wensen. En een feestmaaltijd nooit zo zacht verteerbaar zal zijn.   

   

  Het VUURWERK-buffet van CultuurCafé

  WARM
  Shakshuka (no egg - vegan)
  Kip
  Gebakken rijst

  KOUD
  SALADES
  Lorres Koolsalade
  Fattoush (Midden-Oosterse salade met sumac en granaatappel)
  Feta-paprikasalade

  SIDES Soft Taco
  Koriander
  Ingelegde ajuin
  Gedroogde ajuintjes 
  Krokante kikkererwten
  Hummus

  DESSERT
  Chocomousse (vegan)
  Panna Cotta
  Lorres kaastaart

 • Geschenkenmarkt ten voordele van De Warmste Week

  Vrijwilligersploeg De Grote Post
  VUURWERK
  za 16 dec

  Kom langs op de geschenkenmarkt en steun met je aankoop De Warmste Week.  

  Niet alleen zorgt de vrijwilligersfamilie van De Grote Post er dag in dag uit voor dat deze plek een warme zorgzame thuis is voor velen. Tijdens VUURWERK steken ze eens te meer de handen uit de mouwen en slaan ze aan het haken, bakken, stekken, naaien, upcyclen, pimpen… om gloedvolle geschenkjes te maken.

  Elke dag tijdens VUURWERK kan je ook de kaartjesmolen in de Lokettenzaal ontdekken. Zoek een wenskaartje uit en steun met een vrije bijdrage de projecten van De Warmste Week. Zo draag je concreet bij aan meer veilige plekken voor kinderen en jongeren, thuis, op school, in hun vrije tijd en online. Want iedereen verdient het om op te groeien zonder zorgen. 

 • Het kabinet van Simon

  Simon De Winne
  VUURWERK
  za 16 dec

  Theatermaker en acteur Simon De Winne zoekt het thuisgevoel van Oostende. En hij zoekt mensen die hem daarbij willen helpen.

  Via kleine probeersels en ontmoetingen bouwt hij aan een collage van acties en verhalen. Die verbinden hem stap voor stap met zijn nieuwe thuisstad Oostende, en de mensen die er wonen.

  Help jij hem verder op weg in zijn zoektocht naar meer thuis? Kom dan even langs in zijn kabinet. 

 • Open dance jam

  De Grote Post i.s.m. Platform-K en special guest Fernando Amado 
  VUURWERK
  za 16 dec

  Geen feest zonder dansen!

  En dus nodigt Platform-K jou én special guest Fernando Amado – Oostendenaar en Argentijn, tangotalent en danser vol expressie - uit voor een open dance jam.

  Jong, oud, elegante ballerina of stuntelend met twee linkervoeten: iedereen die het voelt kriebelen, is welkom op onze dansvloer. Samen maken we een safe(r) space voor alle vormen van bewegingsexpressie.

  We starten met een introductie en geleide warm-up, waarna we de teugels loslaten om voluit te improviseren. De dance jam wordt live begeleid door de funky tegendraadse maar oh zo dansbare ritmes van Use Knife (Stef Heeren en Saif Al-Qaissy).   

 • De HOE onderbreekt De Dissidenten

  De HOE & De Grote Post
  VUURWERK
  zo 17 dec

  Onderwijs is als een keurslijf dat iedereen aan moet. Maar wat als je je niet thuis voelt in dat adembenemende systeem? Als je het gevoel hebt dat je jezelf niet kan zijn? Als je motivatie verliest, voor dat wat je interesseert, in plaats van aangewakkerd wordt?

  Voor deze bijzondere VUURWERK-editie van De HOE onderbreekt nodigden we Siham Lamrini en Isaac Van Weyenberg uit. Twee jongeren die o.a. met Lara Staal de voorstelling Dissident maakten over dat strakke schoolsysteem. De tournee van de voorstelling is intussen voorbij, hun middelbare schoolcarrière sinds kort ook, maar hun betoog is dat nog lang niet. 

  Zoals steeds worden ze in hun betoog vakkundig onderbroken door leden van De HOE - deze keer in de persoon van Willem de Wolf - die zich maximaal zal uitsloven om de twee sprekers zoveel mogelijk te begrijpen. Eén ding staat vast – het betoog zal uitmonden in een dialoog – tussen Sihaam, Isaac en Willem, tussen jong en ouder, tussen zoveel mogelijk willen begrijpen en net niet ver genoeg kunnen springen. Tussen dat wat spontaan lijkt maar geschreven is en dat wat echt daar op dat moment ontspruit. 

   

van 2