De Grote Post
© Bart Wierinckx

Monki: “Een vier meter hoge, analoge powerpoint”

Benjamin Kuitenbrouwer heeft zijn bijnaam Monki te danken aan zijn voorliefde om als acrobaat tussen metershoge palen heen en weer te slingeren. Hij maakt voorstellingen waarin hij circus inzet als bemiddeling tussen de dingen die hem dagelijks bezighouden. In zijn nieuwe voorstelling 60% Banaan presenteert hij een optimistisch beeld van de mens en een blijde boodschap voor de boze burger.

door Ronald Verhaegen

Wat is je blijde boodschap?

Monki “Dat het beter gaat met de wereld dan we denken. Dat is het korte antwoord. Wil je ook de langere versie? Ik vind het belangrijk dat we elkaar niet alleen slecht maar ook goed nieuws blijven vertellen. En zeker in een periode als vandaag waarin veel misloopt: klimaatverandering, oorlog, extreme armoede, inflatie … Dan is het makkelijk om pessimistisch te worden. Begrijpelijk ook. Maar mij geeft het hoop en kracht om te kijken naar wat we in de afgelopen zeventig jaar hebben bereikt als mensheid. En mijn eerste stap is dan om dat überhaupt te vertellen. Want voor veel mensen is dat op zich al nieuws. Ons wereldbeeld is negatiever dan het zou mogen zijn. Ik denk dat het belangrijk is dat we dat aanpassen.”

Hoe breng je de boodschap?

Monki “In de vorm van een acrobatische lezing. Ik ben opgeleid als acrobaat, maar ik werk ook graag met teksten omdat ik zo een andere laag kan toevoegen aan mijn voorstelling. Het is een lezing met feitelijke informatie waarbij ik drie Chinese palen gebruik om een soort van analoge powerpoint weer te geven. Ik klim in de palen en beeld daar grafieken uit. De palen zijn vier meter hoog, dus het wordt een vier meter hoge analoge powerpoint.”

"Ik geloof dat we nog iets te redden hebben"

Wat is er voor 60% Banaan?

Monki “De mens. We delen voor 60% ons dna met een banaan. Een nederig makende ontdekking. Het is me daarbij vooral om het perspectief te doen.”

Waar komt het idee vandaan?

Monki “Twee jaar geleden ben ik begonnen met een missie voor mezelf: werken rond het thema optimisme. Ik vond onder meer inspiratie bij het boek De meeste mensen deugen van Rutger Bregman. Hij verkondigt dat ons beeld van de mens als soort te negatief is. We denken te vaak dat de mens van nature slecht is en tegen zichzelf moet worden beschermd. Dat is een achterhaald idee. Het is integendeel goed om met meer vertrouwen samen te leven. Maar dat soort van optimisme wordt als naïef gezien. Het is makkelijker om cynisch te zijn dan optimistisch. Maar van dat laatste word ik wel gelukkiger. Dat lijkt me ook belangrijk. En ik geloof dat we nog iets te redden hebben.”


© Bart Wierinckx

Je slingert tussen twee Chinese palen. Hoe ben je daar beland?

Monki “Door de circusschool in Rotterdam. Ik studeerde er tussen 2010 en 2014. Ik had er een docent die ook Chinese pole deed, hij was een beetje een held van mij. Hij stelde voor dat ik de palen zou proberen en dat werkte meteen goed. Hij was heel motiverend en zo is het gegroeid. De palen zijn echt mijn discipline. Het is dat of niks. Qua circus, bedoel ik. Want ik zie me niet alleen als circusartiest, eerder als maker, of podiumkunstenaar. Maar dus wat circus betreft: als de palen niet meer kunnen, dan alleen performance of theater.”

Je bijnaam Monki, komt die ook van op school?

Monki “Ja, maar ik heb ‘m niet gekregen of zo. Ik heb ‘m mezelf toegeëigend (lacht).”

"Lekker veel wandelen op het strand"

Heb je je nomadenbestaan van voor de lockdown alweer opgepikt?

Monki “Ik sta op dit moment in mijn moestuin in Rotterdam, dus nee (lacht). Het werk komt wel terug, dus ik ben weer meer onderweg. Maar zoals je merkt heb ik dus ook een vaste stek ondertussen. Ik hou van rondreizen, maar zo’n stek heeft ook waarde. En het heeft ook te maken met de levensfase zeker?”

Wat deed je tijdens je residentie in DGP?

Monki “Het was de eerste residentie nadat het concept voor de voorstelling was bedacht. Een schrijfresidentie, samen met dramaturg Bas van Rijnsoever. Veel improviseren en informatie zoeken. 60% Banaan is een heel onderzoekszware voorstelling, eindeloos veel data en feiten heb ik opgezocht. Maar gelukkig konden we ook lekker veel wandelen op het strand. Veel gefilosofeerd.”

60% Banaan van Monki is te zien op KIEM op zondag 12 juni om 14u en om 17u45