De Grote Post

Residentenwerking

De Grote Post biedt residenties aan artiesten die in alle rust willen creëren.

  

Sinds zeven jaar zet De Grote Post in op een intense residentenwerking voor zowel podiumkunstenaars als artiesten.  We bieden een stimulerende wendbare werkplek aan met een genereus team dat meedenkt met de kunstenaar en een artiestenkeuken die ook als ontmoetingsplek fungeert.

We faciliteren niet enkel een ruimte, maar ook een beweging die iets in gang zet voor de makers, de stad en ver daarbuiten. Want residenten die in hun ontwikkelingsfase zitten, hebben een zo breed mogelijke ondersteuning en ontmoetingen nodig om hun creaties te maken. Per artiest en per project in wording, gaan we samen met hen op zoek naar de juiste constellatie of combinatie. 

De structuur of context waarin artiesten werken, is bepalend voor het artistieke proces en resultaat. Daarom zijn we zeer waakzaam voor een permanente verankering van het onderzoek en het werk van de residenten. Die verankering zit hem in de inhoud, de langdurige samenwerking en telkens weer de zoektocht naar de juiste verbinding tussen makers, het huis, het publiek, de stad en ver daarbuiten. Dit alles komt mooi samen in ons residentenfestival KIEM.

Elk jaar lanceren we een open call voor makers die hun ideeën en projecten willen ontwikkelen tijdens een residentie in De Grote Post. De open call voor seizoen 2024-2025 is intussen afgelopen.

  

  

Residenten 23/24

Deze residenten gaan dit seizoen aan de slag in onze ateliers en studio’s:  

 

CIRCUS/PERFORMANCE

Ruben Mardulier, Milan Van Bortel

Cresson

Een week lang plooit Ruben zich naar de noden van een kiemend bosje tuinkers dat langzaam in zijn hand groet. Milan zorgt voor Ruben en legt het proces vast op camera.

___

THEATER

Jonas Vermeulen

Walden

Een tirade die flirt met de muzikaliteit van slam poetry. Een grillige monoloog die uitmondt in een beeldende performance geïnspireerd op Walden, van Henry David Thoreau.

___

CIRCUS/MUZIEK

Kurt Demey, Hans Beckers

Ritselingen

Een wonderlijke combinatie van de magie van Kurt Demey en de muziek van Hans Beckers. De wereld van illusie en mentalisme wordt verweven met die van beeldend werk en performance.

___

CIRCUS

Grensgeval i.s.m. aifoon

KORROL

Bruisend circus-geluidstheater -met drummende blokken, een versteende acrobaat en dansend beton.

___

THEATER

Jozefien Mombaerts, Johan Heldenbergh

Gij zijt het

Een pleidooi voor de irrationele liefde, voor het grenzeloos liefhebben tegenover de efficiënte zoektocht naar de meest doeltreffende relatie.

 

  

Residenten vorige seizoenen

Een overzicht van de residenten van de voorbije seizoenen vind je hieronder.

Voorjaar 23

 

Najaar 22

 

Seizoen 21/22