Residenten

De Grote Post biedt residenties aan artiesten die in alle rust willen creëren. We verwelkomen zowel podiumkunstenaars als muzikanten en ondersteunen hen met hun onderzoek, montage, regie, technische repetities, opnames, ... 

Nieuwe residenten voor 21/22 

In november 2020 lanceerden we opnieuw een open call voor artiesten die hun ideeën en projecten willen ontwikkelen tijdens een residentie. Hier vind je de selectie van de residenten die we volgend jaar met open armen ontvangen: 

  

Residenten

Deze artiesten werk(t)en in residentie en komen terug met hun voorstellingen:

 • A crock of bull. At the crack of dawn.

  Rachid Laachir
  Work in progress
  do 30 sep

  Een verkenning van het licht en een onderzoek naar verlangen en vernietigen.

  Het licht valt en breekt net zo goed als ik. Het licht op en het licht uit, het licht aan en het buigt. Het licht danst en kruipt over de vloer, het straalt het verblindt, het schittert, het scheurt. Dat is volgens wetenschappelijke consensus al zeker 4,6 miljard jaar gebeurd.

  Rachid Laachir toont, net na een residentie van tien dagen in De Grote Post, work in progress voor A crock of Bull. At the crack of dawn. Hij is een acteur/performer en visual artist, geboren in Sint-Niklaas. 

 • A Number of Contradictions, Ignorances and Oddities

  Kim Snauwaert & Anyuta Wiazemsky Snauwaert
  Première
  do 30 sep

  Een speelse vertelling die meandert langs de sleutelmomenten uit hun huwelijk, de weg ernaartoe en de toekomst. 

  Op 3 augustus 2018 trouwden kunstenaars Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky in het stadhuis van Gent, onder meer met als doel een verblijfsvergunning voor Anyuta te verkrijgen. Toen ze de voorwaarden voor een wettelijk huwelijk onderzochten, bleek één ervan het creëren van een ‘duurzame levensgemeenschap’. Maar wat betekent dat precies? Die vraag staat sindsdien centraal in het leven en werk van Kim en Anyuta. Toen de twee met elkaar trouwden, besloten ze om elke stap in het proces, van aanzoek tot huwelijksreis, nauwkeurig vast te leggen.

  In A Number of Contradictions, Ignorances and Oddities kijken de twee kunstenaars terug op het traject dat ze de voorbije jaren samen hebben afgelegd. De voorstelling is een speelse vertelling die meandert langs de sleutelmomenten uit hun huwelijk, de weg ernaartoe en de toekomst. Zo laten de makers je binnenkijken in hun dagelijks leven en hun artistieke praktijk, die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn en de persoonlijke invulling vormen van hun duurzame levensgemeenschap.

  Podcast De Werkplek

  Samen met podcaster Luc de Groen maakt Etcetera de podcastreeks De Werkplek. Uit nieuwsgierigheid naar de plek waar makers werken en op ideeën broeden bezoeken ze een atelier, een thuis, een ruimte die inspireert.

  In de nieuwste aflevering gaat Natalie Gielen op bezoek in het huis waar Kim Snauwaert en Anyuta Wiazemsky Snauwaert wonen, werken én een duurzame levensgemeenschap ontwikkelen - de wettelijke voorwaarde in België voor een geldig huwelijk.

  "Zonder haar kon ik niet in het land blijven, maar zonder mij kon zij dit werk niet maken." 
  (Anyuta Wiazemsky Snauwaert)

 • BOY

  Kyoko Scholiers/ Operaballet Vlaanderen
  vr 1 okt

  Een actuele muziekvoorstelling met een ijzersterke cast. 

  De case van BOY is fictief maar gebaseerd op honderd waarheden. Kyoko Scholiers verdiepte zich in de wereld van de jeugdhulp, ze interviewde jeugdrechters, consulenten, pleeggezinnen, kinderpsychiaters, opvoeders, volwassenen die terugkijken op hun hulptraject, kinderen die in een voorziening verblijven en hun ouders. Ze woonde rechtszaken bij en werkte als vrijwilliger in een leefgroep voor geplaatste kinderen.

  De tienjarige BOY zit in de klas wanneer de politie hem plots komt halen. Hij weet niet waarom. Hij weet alleen dat hij niet meer naar huis mag omdat hij in een ‘verontrustende situatie’ woont. Wat doet het met iemand om op te groeien zonder de basis van een veilig nest? Waar ligt de grens van loyauteit aan de ouders? En kun je ontsnappen uit je eigen achtergrond?

  BOY is een actuele muziektheatervoorstelling met een ijzersterke cast. Joris Blanckaert componeerde een prachtige soundscape die live wordt gebracht door het kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen en HERMESensemble.

 • Zee Skirts
  Work in progress
  vr 1 okt

  “Een klassieke bio hebben we niet en gaan we ook niet snel hebben."

  "We blijven voorlopig (voor altijd?) mysterieus en incognito, dus onze namen niet vermelden aub.” 

  Dat is wat de bandleden van Zee Skirts ons vertelden. Intrigerend, niet? Net als hun muziek. Die klinkt als de band in je hoofd. Kom live ontdekken wie ze zijn.

 • Etude voor snaredrum en vier speakers

  Stijn Demuynck
  Work in progress
  za 2 okt

  Drummer en geluidskunstenaar Stijn Demuynck toont work in progress.

  Tijdens zijn residentie in De Grote Post creëerde hij een immersieve ritmische klanktrip op snaredrum en live electronics. Neem plaats middenin de drum en begeef je op de grens tussen klank en muziek.

 • Field of View

  Kevin Trappeniers
  Première
  za 2 okt

  Wat betekent het om samen te leven? 

  Keving Trappeniers houdt de vinger aan de pols van deze tijd. Field of view gaat over polarisatie, het innemen van tegengestelde perspectieven en de mogelijkheid tot het aanvaarden of verzoenen ervan. Kunnen we cohesie versterken in plaats van ze aan te vallen? En is dat wenselijk? In Field of View wordt de zaal of locatie een meerstemmig landschap waarin het perspectief van de toeschouwer in vraag wordt gesteld. Wat betekent het om samen te leven?

   Voor Field of View werkt Kevin Trappeniers (theater, performance) met andere kunstenaars uit uiteenlopende disciplines: tekst (Freek Mariën), geluidskunst (Stijn De Meulenaere) en video (Gertjan Biasino).

 • Orphan Club House | When I grow up I want to be a Baby Monkey

  Emma Berentsen
  Work in progress
  za 2 okt

  Als kind droomde Emma ervan om een baby-aapje te worden. Haar ouders vertelden haar dat dat niet kon.

  Toen ze in 2015 wees werd en het ouderlijk huis moest opruimen, vond ze een tekst terug die ze ooit op de basisschool had geschreven. Die tekst gaat over een baby-aapje dat de ouders verliest en opgroeit bij een pleegapenfamilie. Het startpunt van haar onderzoek.

  Emma onderzocht tijdens een residentie in De Grote Post in mei 2021 de kracht van verbeelding om alles te kunnen worden en kwam uit bij een Orphan Club House. Op KIEM toont ze work in progress tijdens een installatie-performance.

  Je kan het project van Emma volgen op Instagram via @orphanclubhouse

 • EINDELIJK

  Mitch Van Landeghem & Carine van Bruggen
  za 2 okt

  EINDELIJK is het relaas van een tocht tussen Las Vegas en New York.

  Één iemand vertelt over twee mensen die verschillende ideeën hebben over God en waarin te geloven. Nee, sorry, waaróm te geloven.

 • GNAB◊RRETN¡

  Dounia Mahammed & Alan Van Rompuy
  za 2 okt

  Een voorstelling over taal, muziek en de verbinding ertussen. 

  In een speelse (de)constructie van verschillende talen gaan Dounia en Alan op zoek naar betekenis en onzin, naar abstractie en taal schommelend tussen het verstaanbare en het louter voelbare. GNAB◊RRETN¡ is een voorstelling over taal, muziek en de verbinding ertussen. 

 • A Pair of Socks

  Laura Vroom & Mira Bryssinck
  zo 3 okt

  Laura Vroom en Mira Bryssinck onderzoeken de rekbaarheid van empathie.

  Hoe is het om zonder empathisch vermogen te leven? Of juist een teveel aan empathie te voelen? Waar begint de empathie voor een ander en waar stopt die?

  Tijdens het eerste KIEM-festival in september 2020 kon je hun work in progress zien. Nu stellen ze de afgewerkte voorstelling voor. 

 • North Sea

  Velma Spell/ Inne Eysermans & Liew Niyomkarn
  Work in progress
  zo 3 okt

  Hoe klinkt de Noordzee onder water? En hoe geluidsvervuild is ze? 

  Tijdens een residentie in De Grote Post interviewde Velma Spell wetenschappers van mariene organisaties die onderzoek doen naar geluid in de Noordzee. Samen met verhalen van vissers, geluidsarchieven en videobeelden van de woeste wateren vormen die een sound/film performance.

 • Honey I'm real I exist

  Barbara Claes/ Lucinda Ra
  zo 3 okt

  Liefde kent geen grenzen. 

  In de zomer van 2019 trouwde Barbara Claes in de Indische stad Thiruvananthapuram met haar Indische man. Op 12 maart 2020 arriveerde Barbara opnieuw in België. Zonder man.

  Het begin van een visumaanvraag voor gezinshereniging, maar administratie én corona gooiden roet in het eten. Meer dan een jaar later wacht Barbara nog altijd op haar man. Liefde kent grenzen.

 • The time of our singing (10+)

  Janni van Goor
  Première
  za 30 okt

  Een voorstelling over het lichaam als landschap en de schoonheid van ouder worden.

  We zien drie generaties circusvrouwen: een oude dame, een jonge vrouw en een meisje. Het zouden een oma, moeder en kind kunnen zijn. Als een bijzondere erfenis geven ze hun passie, circus, door aan de volgende generatie.

  Choreografe Janni van Goor was een aantal jaar geleden al te gast met het mooie Family Trees. Vorig seizoen maakte ze, als resident in De Grote Post, The Time of our Singing. Ook Camille Paycha, die vanuit Parijs in Oostende kwam wonen en haar werk al vaker bij ons presenteerde, maakt deel uit van dit team vrouwen. 

 • Double Bill: On the Road

  Adriaan Van Aken/Het Nieuwstedelijk + Mardulier & Deprez
  wo 10 nov

  Met deze double bill bundelen we twee bijzondere voorstellingen: circusperformancekunstenaars Mardulier & Deprez dompelen zich onder in de wereld van de truckchauffeurs en acteur Adriaan Van Aken neemt afscheid van zijn auto.

  Afscheid van een auto - Adriaan Van Aken/Het Nieuwstedelijk

  theater

  In 1982 reden romanschrijver Julio Cortazar en zijn geliefde Carol Dunlop via de vermaarde Autoroute du Soleil van Parijs naar Marseille in een Volkswagenbusje. Tot zover weinig bijzonders. Behalve dan dat het koppel iedere snelwegparking aan een grondig onderzoek onderwierp.

  In 2020 deed multimediakunste naar Adriaan Van Aken die reis in zijn eentje over. Anders dan Cortazar en Dunlop verpatste Adriaan zijn wagen bij aan komst in Marseille, om daarna per trein naar België te reizen. Zo wordt zijn terugblik op een maand langs de snelweg ook een verhaal over afscheid van auto bezit. En afscheid van zijn eigen auto in het bijzonder.

  Adriaan Van Aken doet je erva ren hoe het is om stil te staan daar waar alles en iedereen in beweging is.

  Dieselnation - Mardulier & Deprez

  performance/circus

  Voor Dieselnation lieten Mardulier & Deprez zich inspireren door het truckersleven met zijn eigen subcultuur en stijlen, denk bijvoorbeeld aan de gedecoreerde vrachtwagencabines en de gepersonaliseerde nummerplaten.

  Dieselnation toerde in mei 2021 op parkings langs snelwegen tussen Oostende en Warschau en speelde zo voor vrachtwagen chauffeurs en toevallige passanten. Filmmaker Marylka Börresen reisde mee met Mardulier & Deprez en maakte er een documentaire van. In De Grote Post – waar de voorstelling tijdens een residentie mee tot stand kwam – blikken ze terug op hun ronkende reis.

 • Double Bill: Dans voor circusartieste en actrice

  Camille Paycha + STAN/Jérôme Bel
  za 4 dec

  De ene is gepokt en gemazeld als actrice, de andere is een circusartieste. Beiden zoeken ze elk op hun eigen manier de grenzen van performance en dans op. Schoenmaker blijf bij je leest, maar niet tijdens deze avond!

  Ice skates and other cruelties - Camille Paycha

  première - circus

  In Ice skates and other cruelties zie je vloeiende bewegingen en scherp glas, of misschien zie je net het omgekeerde. Hopelijk zal het lichaam het glas snijden en niet andersom. De voorstelling speelt zich af op een synthetische ijsbaan en glijdt van brutale poëzie naar prachtige wreedheid. Achter lagen glas wil Camille Paycha onze verbeelding prik kelen door letterlijk en figuurlijk ruimte te maken. Ice skates and other cruelties is een choreografie voor lichaam en glas. De voorstelling kwam mee tot stand tijdens een residentie in De Grote Post.

  Dans voor actrice (Jolente De Keersmaeker) - STAN/Jérôme Bel

  dans

  De Franse choreograaf Jérôme Bel vroeg aan actrice Jolente de Keersmaeker niet om – zoals ge woonlijk – een rol uit het theaterrepertoire te spelen, maar wel stukken uit de moderne dans. Hij is er namelijk van overtuigd dat bepaalde 21e-eeuwse choreografieën even veelzeggend en belangrijk zijn als de meest betekenisvolle theaterteksten. Omdat Jolente De Keersmaeker geen danseres is, wordt alle vormelijkheid die gebruikelijk is in de dans overboord gegooid zodat de actrice haar verbeeldingskracht kan laten spreken. Zo ruimt vorm plaats voor bete kenis, uiterlijke kenmerken voor verinnerlijking, het spektakel voor de gebeurtenis. Dans voor actrice is een voorstel ling op het snijvlak van dans en theater.

 • PLOCK! (4+)

  Grensgeval
  di 7 dec

  Camiel probeert het schilderij van zijn grote voorbeeld Jackson Pollock na te maken. Maar hoe krijgt hij de juiste vlek op de juiste plek?

  Verf druipen, gieten, spatten, smijten. Met kwasten of stokken of potten. Zijn hele lichaam gooit hij in de strijd. Maar hoe hij ook draait, springt, rolt of zweeft, zijn schilderij lijkt niet op het origineel.

  Plock! is beeldend circus en geluidstheater dat alle zintuigen prikkelt. Een voorstelling met brommende verfpotten, gekleurde geluiden, dansende verf en een acrobatische schilder. Voor iedereen die wel eens buiten de lijntjes zou willen kleuren en zelf niet vies is van een spatje verf!

  action painting – acrobatie – buiten de lijntjes kleuren

 • Atelier Dieselnation

  Mardulier & Deprez
  wo 12 jan
  -
  vr 14 jan

  Workshop voor OKAN-klassen naar aanleiding van hun voorstelling over het truckersbestaan.

  Voor Dieselnation lieten circusartiesten Mardulier & Deprez zich inspireren door het truckersleven met zijn eigen subcultuur en stijlen, denk bijvoorbeeld aan de gedecoreerde vrachtwagencabines en de gepersonaliseerde nummerplaten.

  Mardulier & Deprez toerden met Dieselnation in mei 2021 op parkings langs snelwegen tussen Oostende en Warschau en speelde zo voor vrachtwagenchauffeurs en toevallige passanten. Filmmaker Marylka Börresen reisde mee en maakte er een documentaire van. 

  Tijdens Atelier Dieselnation gaan Mardulier & Deprez aan de slag met jongeren uit OKAN-klassen (allen nieuwkomers uit verschillende landen, allen met een eigen verhaal en achtergrond). Deze workshop loopt in het kader van Europalia Trains & Tracks, in samenwerking met mus-e Belgium.

  Dieselnation is een coproductie van De Grote Post en kwam mee tot stand tijdens een residentie.

  

Word Kornuit 

Zit jij graag op de eerste rij tijdens een concert of theatervoorstelling? Zou je graag betrokken zijn bij het creatieproces van een artiest? Word dan Kornuit.

 Als Kornuit maak je deel uit van een testpubliek. Maandelijks nodigen we je uit om het werk van de artiest die op dat moment in residentie is, voor te proeven. Dat kan een try out zijn, een tussentijds toonmoment maar evengoed een workshop, een lezing, een enquête of de vraag om te figureren.

 De toonmomenten zijn gratis, in ruil hiervoor, hengelen we naar jouw mening. Het is voor artiesten in een creatiefase immers van belang dat zij hun werk kunnen aftoetsen en eventueel afhankelijk van jouw feedback kunnen bijsturen.

Iets voor jou?

 • Hou je van (vernieuwend) theater, dans, circus ...
 • Heb je een muzikaal oor?
 • Vind je het fijn om na een voorstelling van gedachten te wisselen?

Wat krijg je ervoor terug?

 • Een exclusieve sneak peek.
 • Je bent getuige van the making of.
 • Je hebt een klein aandeel in de voorstelling.
 • Je krijgt de kans interessante artiesten te ontmoeten en bovendien maak je deel uit van een select groepje fijnproevers.

Inschrijven

is gratis, het enige dat we van je vragen is je engagement en je mening.

Inschrijven kan via benieuwd[at]degrotepost.be.

  

Leg een artiest te slaap 

Heb jij een bed of een slaapkamer op overschot? Wij hebben de geschikte logeergast voor jou. De residenten die in De Grote Post aan de slag zijn, hebben na een zware werkdag nood aan een plek waar ze tot rust kunnen komen en kunnen overnachten. Het enige dat ze wensen is een bed, een ontbijt en af en toe een luisterend oor.

Interesse? Neem contact op via benieuwd[at]degrotepost.be.

Cookies

We maken gebruik van cookies en vergelijkbare technieken om het gebruik van de website te analyseren, om het mogelijk te maken content van derden af te beelden, zoals ook video’s, en voor verschillende andere toepassingen. Deze cookies worden ook geplaatst door derden. Door ‘akkoord’ te klikken, stemt u hiermee in. Als u niet akkoord bent, kunt u via de knop ‘Instellingen aanpassen’ uw voorkeuren opgeven. Meer informatie…

Cookies zijn nodig om de website goed te laten functioneren. Zo wordt uw winkelmandje onthouden tijdens de bestelling en kunt u inloggen op de website.

Maar cookies zijn ook nodig om de ervaring op de website te verrijken. Bijvoorbeeld media van derde partijen, zoals video's, gaan vaak gepaard met cookies. Ook houden we statistieken bij om de site doorlopend te verbeteren.

Als laatste worden cookies ook gebruikt om informatie rond onze marketing-activiteiten, zoals nieuwsbrieven en advertenties, zo efficiënt en persoonlijk mogelijk uit te kunnen uitvoeren.

Cookie instellingen