De Grote Post

Push The Button
za 8 apr 18:00 - zo 9 apr 05:00
8 apr
-
9 apr
Vanaf 18:00
  • 8 apr
    -
    9 apr
    Vanaf 18:00
    De Grote Post, Oostende
    Volledig gebouw

Muziekclub De Zwerver, Kunstencentrum KAAP en De Grote Post organiseren de tweede editie van Push The Button met een line-up die sprankelt en evenwichtig is samengesteld uit hiphop, electronica, jazz en experiment.

Push The Button zoekt nieuwe wegen met als gemeenschappelijke deler: intensiteit en een warm kloppend hart. In totaal beklimmen 16 acts de podia van De Grote Post. 

Het tijdschema lees je op de website van Push The Button.

  • RIVAL CONSOLES (uk)

Ryan Lee West, beter bekend als Rival Consoles, staat erom bekend zijn synthesisers menselijk en atmosferisch te laten klinken. Alle releases van Rival Consoles kwamen uit via het befaamde Erased Tapes label (Ólafur Arnalds en Nils Frahm). Meer zelfs, het label werd opgericht om Wests eerste release, een CDR onder de naam Aparatec uit te brengen.

Rival Consoles maakte remixes voor Jon Hopkins, Max Cooper, Noisia en labelgenoten Ólafur Arnalds en Nils Frahm. Zijn recentste plaat is ‘Now Is’, de achtste op 13 jaar tijd. Ook hierop laat hij de akoestische elektronische klanken spontaan in elkaar overvloeien terwijl hij avontuur noch experiment schuwt. Tijdens Push The Button brengt hij een AV-show.

  • LANDER & ADRIAAN

Eén van de absolute dansvloersensaties van dit moment is zonder twijfel Lander & Adriaan, al is het maar omdat ze zelf midden op die dansvloer zitten. Drummer Lander Gyselinck (STUFF., BeraadGeslagen, LABtrio…) en toetsenist Adriaan Van de Velde (Pomrad, J. Bernard, Mauro Pawlowski…) ontmoetten elkaar in een Brusselse keldernet voor de lockdown van 2020 waar zij een alliantie vormden met stok en toets.

Heftige beats en muren van synths. Een schizo ontmoeting tussen een nachtje raven en jazz wine tasting. Dansmuziek voor gevorderden. Nacht bop.

  • N∆BOU

Met hun originele bezetting van trombone, elektrische gitaar, contrabas en drums dompelt N∆BOU de Belgische jazz onder in een verfrissend klankenbad.

Op haar trombone zoekt bandleider en componiste Nabou Claerhout naar een eigen geluid: door middel van allerlei effecten schept ze een dromerig muzikaal kader met een sterke atmosferische en melancholische weerklank, waarin het samenspel van haar kwartet perfect gedijt.

Ze wisten hun unieke geluid vast te leggen op hun eerste full album ‘You Know’. Weelderige en intieme klanken worden afgewisseld met sterk ritmische composities. Groovy basriffs, doordachte drumpatronen en virtuoos gitaarspel dragen bij aan dat muzikale avontuur vol hoogtepunten – steeds gecreëerd in combinatie met Claerhouts trombonespel “dat zingt, huilt, pulseert, vertelt en weet door goed opgebouwde eigentijdse stukken vele harten week te maken”. 

  • MANKIYAN

De Brusselse DJ Mankiyan is een parel uit de underground die keer op keer bevestigt dat ze een fenomenale selector is. Ze vult een leemte in het nachtleven op en heeft een heel eigen stijl ontwikkeld met als resultaat een mix van strakke ritmes en diepe bassen, flink wat geëxperimenteer, vette dancehall en verwijzingen naar de internetcultuur waarmee ze is opgegroeid. Kortom, een verslavende sound die je op een vreemde manier bedwelmt.

  • USE KNIFE

Use Knife is een gloednieuwe band waarin Stef Heeren, Kwinten Mordijck (beiden bekend van Kiss The Anus Of A Black Cat) en Saif Al-Qaissy (Babylon Trio) hun liefde voor analoge en modulaire machinerie kunnen botvieren. Daarbij laten ze groovy Arabische percussie en bezwerende vocals over je uitrollen. Via Use Knife kan het Belgisch-Iraakse drietal naar eigen zeggen hun vrijzinnige visie op het hedendaagse leven verkennen en uitdrukken.

De heren versmelten westerse undergroundmuziek met traditionele Arabische klanken, met als uniek en welklinkend resultaat: stuwende elektronische beats, gesequenteerde melodieën en samples, en levendige Arabische drumritmes. Voor de productie van hun debuutalbum 'The Shedding of Skin' werkt het trio samen met Radwan Ghazi Moumneh (Jerusalem in My Heart, Hotel2Tango). Youniss Ahamad neemt de live visuals en scenografie voor zijn rekening.

De liveshow is een coproductie van Kunstencentrum VIERNULVIER, Wilde Westen, STUK, AB, Trix en De Grote Post.

  • YOUNISS

Onder de artiestennaam Corrupted draaide Antwerpenaar Youniss Ahamad al een tijdje mee in het Belgische muziekcircuit toen hij besloot om onder zijn eigen naam Youniss verder te gaan. Hij brengt een introspectieve electrosound die de dansbare beats van drum-‘n-bass, r&b en techno omarmt. Zijn debuutalbum was een intiem verslag van een zoektocht naar identiteit, waarbij zijn Arabische roots nadrukkelijk komen bovendrijven. Zijn nieuwe plaat ‘White Space’ komt in maart uit.

Youniss won de titel voor beste Belgische producer tijdens Champion Sound Beat Battle en schopte het al tot op het podium van Pukkelpop, De Vooruit en AB. Ook werd hij uitgenodigd op Theater aan Zee in de selectie Jong Muziek 2021 en is hij Artist in Residence in De Grote Post.

Op het podium brengt hij zijn werk samen met drummer Tim Caramin.

  • DENZEL HIMSELF (uk)

Denzel Himself, aka The Goth Cowboy uit Londen, is een interdisciplinair artiest die artistieke integriteit en DIY-ethos hoog in het vaandel voert. Hij is zowel rapper, producer, ex-filmschool student en visueel artiest. Hij creëerde zijn eigen stijl met elementen uit gothic, hiphop, grime en hardcore en timmert op die manier hard aan zijn eigen weg. Zijn debuut full length album ‘MTV’ dateert van 2021.

Voor fans van Tyler, the Creator, Odd Future en JPEGMAFFIA.

  • MONSIEUR DOUMANI (cy)

De multi-award winnende groep uit Cyprus, Mounsieur Doumani, werd door de Guardian omschreven als ‘one of the most entertaining, confident and inventive groups in the scene’.

Met de verschillende muzikale achtergronden, maar beïnvloed door de Cypriotische traditie op verschillende niveaus, componeert Monsieur Doumani muziek die zijn inspiratie haalt uit de hedendaagse Cypriotische samenleving en uit de wankele omstandigheden van onze tijd. De oorspronkelijke identiteit van het project werd bepaald door de bewerking van Cypriotische traditionele stukken, met een speciale eigentijdse kleur in geluid en sfeer, die een geheel eigen stijl vormden.

Met hun vierde plaat Pissourin (Glitterbeat, 2021) duwen ze hun kenmerkende mediterrane roots in een diepe psychedelische en avant-folk richting. De drie leden die allen zingen hanteren daarbij uiteenlopende instrumenten als trombone, fluit, gitaar, electronica, tzouras (bouzouki) en stompbox.

  • JAZZ BRAK

Die andere MC van Stikstof komt zijn solo-album voorstellen. Jazz Brak zagen we al vaker aan het werk naast Zwangere Guy, Astrofisiks en DJ Vega, maar na drie platen Stikstof is het hoogtijd voor zijn eigen ei. ‘Brak’ heet zijn plaat en op 23 maart ligt ze in de winkel.

Als Brusselaar toont Jasper De Ridder aka Jazz Brak een inkijk in zijn persoonlijke leven en zoekt hij de juiste woorden om de haat-liefdeverhouding met de hoofdstad te beschrijven. Verwacht van hem geen groteske woorden over blaffers en bijters maar een vergrootglas op zijn generatie, zijn omgeving en familie. 

“Brussel is de stad en we staan er, met liefde! Alles is hier echt! En da ziet ge!“

  • BLCK MAMBA

Blck Mamba, een Brusselse artieste met Nigeriaanse roots, streeft ernaar om een nieuwe vibe in het nachtleven te brengen met een mix van de nieuwste hiphop en club music zoals UK funky, amapiano, baltimore, grime, afrobeats, hard drum, perreo, dancehall, baile,... catchy raps en up-tempo drum heavy productions.

Behalve DJ is ze ook producer en radiohost bij Studio Brussel waar ze elke week de nieuwste tracks en genres voor de leeuwen gooit. Als DJ wil ze inspireren, zonder het plezier uit het oog te verliezen. Zelf kijkt ze op naar artiesten als Nina Las Vegas, Jamz Supernova, Kampire, Bambii, Jubilee en Mina. 

  • TSAR B

Justine Bourgeus is een muzikant, producer en componist die onder het pseudoniem Tsar B vooruitstrevende popmuziek maakt. Haar werk overbrugt vaak meerdere disciplines, waaronder film, dans en mode.

In de nasleep van haar debuut ‘The Games I Play‘ vinkt Bourgeus spraakmakende samenwerkingen af met onder meer Alexander Chung, Oscar and The Wolf en Nova Twins. Intussen ontpopt Bourgeus zich als een veelgevraagd filmcomponist en producer voor opkomende artiesten. Haar komende album to the stars versmelt elementen van clubmuziek, moderne pop en klassieke muziek op onconventionele wijze samen.

  • Schroothoop

Met Schroothoop brengen multi-instrumentalisten Rik Staelens, Margo Maex en Timo Vantyghem een hypnotiserend, zinderende en dansbare trip door de Brusselse melting pot. De dag voor Push The Button komt hun tweede album Macadam uit.

Ook nu bestaat het instrumentarium van de band uit alles wat ze op straat kunnen vinden: werfemmers, pvc-buizen, conservenblikken, wasdraad, potten, pannen en wat meer. De homemade instrumenten van Schroothoop zorgen voor een unieke, scheurende en toch zwoele sound die helemaal tot zijn recht kwam dankzij de productie van Dijf Sanders.

Op het podium zorgt hun bezwerende, heerlijke mix van jazz, oosterse muziek en cubaans-afrikaanse ritmes altijd voor een feest.

  • Karen Willems - Terre Sol Four

Drumster en percussioniste Karen Willems speelde jarenlang vooral in dienst van anderen. Zo exploreerde ze de meest uiteenlopende genres, van pop en rock tot experimentele muziek en vrije improvisatie. Met ‘Terre Sol Four’, een kwartet met saxofonisten Vincent Brijs, Marc De Maeseneer en John Snauwaert verkent ze het terrein tussen knoestige jazz en potige rock, met daverende herhalingen, extatische kreten en een onstuitbare stuwing.

Hier laat Willems een breed en avontuurlijk geluid horen waarmee ze alweer nieuw terrein verkent: open, spannend, afwisselend subtiel en krachtig. Tegelijk past het perfect in die missie van zoeken, voelen en weer loslaten, het spontane spel met avontuur en verbinding als rode draad.   

  • Aroh

Brussels DJ wiens speelveld heel breed gaat maar als het is om de dansvloer te beroeren, zoekt hij het vooral in de richting van wave, techno en rave. Hij maakt deel uit van de Contact Group en is vaak terug te vinden bij Crevette Records.

Op zijn maandelijkse Kiosk Radio show hoor je ook heel veel niet-elektronische muziek. Aroh is dan ook een veelvraat die voortdurend op zoek is naar nieuwe en wonderbaarlijke muziek, of het nu op plaat of op mp3 is, het maakt hem niet uit, zolang hij mag graven in de underground.

  • Kleine Crack & Slagter

Evil, boos, kwaad, niet prettig en onaardig. Het duo Kleine Crack & Slagter komen uit de anna (Antwerpen) en representeren alles wat met donker en duisterheid te maken heeft. Kleine Crack rapt, Slagter verzorgt de beats.

De twee Trix residenten zitten bij het Nederlandse label Burning Fik (Faberyayo & Abel) en steken ook zelf dingen in gang met het collectief VHS. VHS - ofwel Very Hard Songs - verzamelt een bende Antwerps talent die graag hard gaat. Maar ook in duo formatie gaan Kleine Crack & Slagter lekker stevig. Met een reeks EP’s “CRACK SLAGTER” die op 19 februari aan volume 9 zit, vestigden de twee zich onomkeerbaar in de Belgische scene. 

  • DORIAN DUMONT | APHEXionS

We starten met een akoestisch concert van de Brusselse pianist Dorian Dumont, die de rave klassiekers van Aphix Twin stript tot de kern. Op "APHEXions" (WERF Records) drukt hij zijn liefde uit voor een van zijn grootste muzikale helden. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, komt er geen elektronica aan te pas, maar transcribeert hij zorgvuldig een ruime selectie van Richard D. James' muziek naar vleugel, waardoor de nummers een geheel nieuwe dimensie krijgen. 

Als volleerd jazzpianist improviseert hij op de verschillende thema's en injecteert die hier en daar met een vleugje blues. Het resultaat is een hommage die zowel de simpele schoonheid als de weerbarstige complexiteit van Aphex Twin weet te vangen. Maar bovenal klinkt het als verfrissende nieuwe muziek die Dorian Dumont meteen op de kaart zet als solopianist!

 

Credits

Een samenwerking tussen Muziekclub De Zwerver, Kunstencentrum KAAP en De Grote Post.