Residentenfestival KIEM

De Grote Post gooit de deuren van alle zalen en studio’s wagenwijd open voor de vierde editie van het residentenfestival KIEM.

  

Meer dan 30 artiesten die hier vorig seizoen aan de slag gingen en door ons werden ondersteund, presenteren hun werk. Gespreid over drie dagen kun je genieten van work in progress, theatervoorstellingen, performances, concerten en rondleidingen.

Kom snuisteren in ons laboratorium en ervaar zelf wat er dagelijks in onze studio’s borrelt, knettert en uiteindelijk kiemt!

Hou er rekening mee dat de plaatsen voor (sommige) voorstellingen beperkt zijn. Best snel reserveren dus. Alle voorstellingen, behalve de rondleiding Tournee Gaston, komen in aanmerking voor een volumekorting.

Volumekorting

 • Aankoop 2 tot 4 tickets = 5% korting
 • Aankoop 5 tot 7 tickets = 10% korting
 • Vanaf 8 tickets =  20% korting

Je kunt de volumekorting enkel boeken via deze link. 

 • De volumekorting is persoonlijk en op naam. 
 • Tournee Gaston komt niet in aanmerking voor een volumekorting.

  

Timetable

Kom snuisteren in het laboratorium waar artiesten het jaar rond repeteren, repeteren, experimenteren, schrappen en opnieuw beginnen. Ervaar zelf eens wat dagelijks in onze studio's borrelt, knettert en uiteindelijk kiemt.

Binnenkort vind je hier de timetable. 

  

Programma

 • Catharsis

  Eva Binon & Jason Dousselaere
  vr 10 jun

  Twee spelers gaan op zoek naar de mogelijkheid tot emotionele zuivering.

  In een wereld waar tegenstellingen tussen mensen beladen zijn door het gewicht van geschiedenis, gaan twee spelers op zoek naar de mogelijkheid tot catharsis, a.k.a. emotionele zuivering. Wat is dit waanzinnig louterend feest voor het universum, het publiek en tenslotte voor deze twee eenzame figuren? Door een grillige stroom aan verhalen proberen ze voor het publiek en zichzelf een vrolijke wedergeboorte af te dwingen.

 • Folks&Fools

  Maxim Storms & Lobke Leirens
  vr 10 jun

  Folks&Fools is een raadselachtig brouwsel vol middeleeuws getred, kosmische schobbejakken en opgefokte bourgeoisie.

  In een tijdloos landschap camoufleren Maxim Storms en Lobke Leirens zich als twee onbezonnen gedaantes in rusteloze cadans. In de waan een noodlottige queeste te vervullen, volgt het duo elkaar via illusionaire vervalsingen naar een buitenaards universum.

 • Rondleiding

  Tournee Gaston
  za 11 jun
  -
  zo 12 jun

  Tijdens de rondleiding van een uur krijg je een unieke blik achter de schermen, onder meer op plekken die normaal niet toegankelijk zijn voor publiek.

  Onze bedreven gidsen laten je kennismaken met de architectuur en de geschiedenis van het iconische gebouw van De Grote Post, na de Tweede Wereldoorlog ontworpen door Gaston Eysselinck, een visionair die zijn tijd vooruit was. 

 • Collega’s er moet mij Niets van het hart + Vette kop

  Jorre Vandenbussche + Jurgen Delnaet en Aline Cornelissen
  za 11 jun

  Waar de journalist moet stoppen omdat ze zich aan de gecheckte feiten moet houden, kan de toneelschrijver door het prisma van de fictie een dieper inzicht bieden in de evolutie van de tijdsgeest.

  Jorre Vandenbussche gaat de komende jaren een theaterdrieluik schrijven en ensceneren. Hij onderzoekt hoe de verhouding tussen pers, politiek en poen zich de laatste decennia heeft ontwikkeld. Internet en sociale media hebben onze verhouding tot informatie ontworteld. Iedereen lijkt alles te weten en niemand meer te geloven. Overal ter wereld woedt een felle strijd over wie wat mag zeggen en wat niet, via welk kanaal dat mag, en wie daarover mag beslissen. 

  Hoe is het zo ver kunnen komen dat mensen overal ter wereld de media en journalisten als hun vijand zien?

  Jorre zoomt uit in drie stappen:

  • Deel 1 Collega’s, er moet mij Niets van het hart is een close up van een individu dat verbijsterd toekijkt hoe censuur zich voltrekt
  • Deel 2 Vette Kop is een two-shot van de complexe relatie tussen Politiek en Pers
  • Deel 3 Publiek Belang is een totaalshot waarin ook Poen mee in beeld komt

  De drie stukken functioneren ook los van elkaar. Op Kiem zullen Deel 1 en Deel 2 te zien zijn als geënsceneerde lezing / work in progress.

 • I think we need to talk

  Collectief Elan(d)
  za 11 jun

  I think we need to talk is een interactieve voorstelling met veel wol en weinig woorden.

  Je wordt uitgenodigd om een plek te zoeken in het roze wollen universum dat zich voor je ogen ontrolt. In deze collectieve ervaring brei je letterlijk mee aan een verhaal over verbinding. Door middel van een roze draad brengt Collectief Elan(d) generaties in beweging, verweeft en knoopt hen aan elkaar.

  Voorafgaand aan de voorstelling, vindt een open atelier plaats in de publieke ruimte of in een buurt- of cultuurhuis. Tijdens het atelier zal er samen gevingerhaakt worden aan kostuums, decor of draad. Deelnemers uit de open ateliers, kunnen een plek en rol in de performance krijgen.

 • Mannahatta

  Renée Goethijn
  za 11 jun

  Hoe ga je om met het gevoel van ontheemding en vervreemding wanneer je vertrouwde omgeving plots onvoorspelbaar handelt?

  Renée Goethijn transformeert samen met scenograaf Stefan Jakiela de scène in een magisch-realistisch en artificieel natuurtafereel. Drie figuren, voor wie de natuurlijke wereld slechts een vage herinnering is, zijn overgeleverd aan elkaar. Maar hoe reageren ze wanneer dat bizarre landschap aan een absurde rebellie begint? 

 • Please (don’t) let me be (mis)understood

  Geert Belpaeme
  za 11 jun

  Geert Belpaeme verkent het potentieel van de praktijk van de clownerie.

  Clownerie is een performatieve praktijk met het potentieel om bestaande verhoudingen te destabiliseren. Veel hedendaagse clownerie is dat potentieel verloren omdat ze blijven steken in gesedimenteerde vormen en figuren en de bijpassende psychologie, de melancholische fêtering van de falende mens voorop. In zijn nieuwe voorstelling wil Geert Belpaeme het potentieel van de praktijk van de clown verkennen in plaats van de normatieve figuur van de clown te (her)bevestigen.

 • Do My Mouth

  Davis Freeman / Random Scream
  za 11 jun

  Een viering van gebroken momenten en hoe we het verleden kunnen confronteren om vooruit te kijken naar de toekomst.

  Do My Mouth is een donkere en humoristische reflectie op leven, dood, #metoo en een grootvader in de KKK. Je kan de voorstelling zien als een tragische komedie die deels een TED-talk is en deels een motivational speaker die probeert te navigeren door het heden.

  We bevinden onszelf onder het juk van de duistere geschiedenis van onze voorouders, hoe kunnen we die voor hen en onszelf loslaten? Hoe gaan we verder als we worden geconfronteerd met een onverwacht overlijden van een vriend of familielid? 

  Do My Mouth wordt gespeeld in toegankelijk Engels zonder boventitels. 

 • Use Knife

  Stef Heeren, Kwinten Mordijck & Saif Al-Qaissy
  za 11 jun

  Use Knife staat voor donkere electronica, techno 2.0 beats, Arabische percussie en zang, samples, tape loops, rietblazerexperimenten en wervelende digitale beeldmanipulatie.

  Use Knife is het alter ego van Stef Heeren en Kwinten Mordijck van Kiss The Anus Of A Black Cat. Ze delen een liefde voor analoge modulaire synthesizers en elektronische outsider muziek. In maart 2020 bracht de band een eerste EP Tropentarn uit. Momenteel werken ze samen met de Irakese muzikant Saif Al-Qaissy en de Antwerpse beeldende kunstenaar Youniss Ahamad

  In september 2022 brengen ze hun debut album uit dat gemixed wordt door Radwan Ghazi Moumneh van Jerusalem in My Heart.

 • 60% Banaan: een blijde boodschap voor de burger

  Monki Business / Tent
  zo 12 jun

  60% Banaan is een energieke acrobatische lezing waarbij circus wordt ingezet als middel om een verhaal te vertellen. 

  Monki presenteert het publiek een optimistisch beeld over de mens. Hij wil het onderwijzen over de hoopvolle ontwikkelingen in de wereld. Met behulp van gekleurde elastieken vormt hij grafieken tussen een aantal metershoge palen waarin hij klimt. Met data over extreme armoede, kindersterfte en de ozonlaag zwaait Professor Monki tussen zijn palen heen en weer om zijn punt duidelijk te maken.

  Benjamin Kuitenbrouwer (1988, Amsterdam), heeft zijn bijnaam Monki te danken aan zijn voorliefde om als acrobaat tussen metershoge palen heen en weer te slingeren. Hij noemt zichzelf circusartiest en podiumkunstenaar. Hij maakt voorstellingen waarin hij circus inzet als bemiddeling tussen de dingen die hem dagelijks bezighouden, zoals ons mensbeeld en de overtuiging dat dat aan verandering toe is.

 • Nachtdieren

  Atelier GLIP (Gina Beuk, Iris Donders, Lucie Plasschaert, Patricia Kargbo)
  zo 12 jun

  Wanneer de nacht valt, ontluikt een andere wereld onder de verandering van het licht.

  Midden in de duisternis schiet een bordje met de neonletters ‘open’ aan: de nachtwinkel is klaar voor haar klanten. Ze is een microkosmos van onze samenleving. Telkens wanneer de deur opengaat, is het uitkijken naar wie binnenkomt. Naar die vele verborgen verlangens die ontpoppen in het felle licht van de nachtwinkel. Alles ligt in handbereik op deze plek, maar is dat ook werkelijk zo eenmaal terug buiten in de donkerte van de nacht?

  Deze eerste productie van Atelier GLIP komt tot stand dankzij Eigen Kweek, een initiatief van een reeks cultuurcentra in Antwerpen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen die jonge makers willen ondersteunen bij het begin van hun artistiek traject.

 • Double You

  Be Flat
  zo 12 jun

  Double You is een sociaal experiment rond grenzen en identiteit.

  Double You is twee voorstellingen die gelijktijdig plaatsvinden en die in dialoog gaan met elkaar. Vijf hybride artiesten delen 2 podia, gescheiden door één muur. Iedere toeschouwer beleeft deze circusvoorstelling op een andere manier. Iedereen drummer, iedereen acrobaat, iedereen welkom.

  Ben je klaar om jouw FOMO te overwinnen?