De Grote Post

VR & zorg

Leon Rogissart
FOR REAL XR festival
zo 26 mrt 11:00 - 12:00
26 mrt
11:00 - 12:00
  • 26 mrt
    11:00 - 12:00
    De Grote Post, Oostende
    zaal Klas

Kunstenaar Leon Rogissart gaat in gesprek met twee VR-experten over zorg. 

Wordt bevallen écht minder pijnlijk door VR? Kan hypnose als alternatief voor narcose dienen? Hoe gaan tandartsen, revalidatieartsen, verloskundigen en brandwondenspecialisten aan de slag met VR in hun praktijk? Waarom voelen kustbewoners zich beter in hun vel dan binnenlanders? Schrijft jouw arts je binnenkort misschien een ‘VR-bril met zee op voorschrift’ voor? Veel VRagen, maar gelukkig ook veel antwoorden.

Tijdens VR & zorg laten we drie experten aan het woord. Zij zetten elk op hun manier VR in om ons een gezonder en gelukkiger leven te schenken. Minder pijn, meer verbeelding met bioloog Alexander Hooyberg en vroedvrouw Luka Van Leugenhaege.

Alexander Hooyberg

Bioloog Alexander Hooyberg onderzocht de invloed van de zee op onze gezondheid en mentaal welzijn, in opdracht van het VLIZ, Universiteit Gent en het European Centre for Environment and Human Health. Dankzij VR brengt hij zijn proefpersonen instant in een kustomgeving. Gaat hun hartslag omhoog? Ontspannen hun spieren? Valt er meer hersenactiviteit te meten? De resultaten van dat onderzoek zijn niet alleen interessant voor gezondheidswerkers, maar ook voor stadsplanners en beleidsmakers.  

Luka Van Leugenhaege

Vroedvrouw en lector-onderzoeker Luka Van Leugenhaege coördineert het Virtual Relief team dat onderzoek doet naar VR als pijnbestrijdingsmethode tijdens de ontsluitingsfase – de fase voor het persen, wanneer de moeder de weeën opvangt. Ze introduceerde VR ook echt als praktische tool in de opleiding vroedkunde (AP). Ontspannende beelden in de VR-bril kunnen een vrouw in arbeid helpen focussen op haar lichaam en ademhaling, en zo afleiden van de pijn.