De Grote Post

Dit was 10 jaar De Grote Post // Iedereen is jarig

In december 2012 schoot Cultuurcentrum De Grote Post uit de startblokken. Het begin van een heerlijke rollercoaster. Tien jaar later schudt het eigenzinnige cultuurhuis het pioniersstof van haar schouders en schrijft vastberaden verder aan de toekomst. De Grote Post bindt en beweegt. In haar feestjaar zette ze dat meer dan ooit in de verf.

10 jaar De Grote Post was een feest van de Oostendenaar. Onze verjaardag vierden we dan ook samen. We zetten drie trajecten op, waarbij we de verbinding aangingen met de stad en haar bewoners. Op die manier schrijven we samen met de Oostendenaren verder aan het verhaal van De Grote Post.  

Op 15 april 2023 was iedereen jarig! 1400 Oostendenaars vormden van ’s morgensvroeg tot middernacht een eigenzinnige Levende Klok. Van verbonden de brandweerhelden van deze stad, met de toppers van de basketploeg, de vrijwilligers van kleinVerhaal, de vrienden van Samen Divers, de enthousiastelingen van FMDO, de fanfare van Willen is Kunnen … allemaal in één grote cijfer-choreografie. Zo werd het echt een klok van en met de stad. Het is die klok die ons wakker houdt. Je vindt ze op groot scherm in de Lokettenzaal van De Grote Post. 

Eind 2022 nodigden we je uit om de Geest van Gaston tot leven te wekken. Samen met GHOST, regisseur Tom Ternest en een 60-tal Oostendenaars deden we ons gebouw trillen van energie. Op die manier namen we ons publiek op sleeptouw doorheen de geschiedenis van dit historische telefonie- en postgebouw. Bezoekers werden uitgedaagd om grenzen te verleggen en actief de hoofdrol te spelen. 

We sloten ons feestjaar af in harmonie, met een extra grote Singalong. Samen zingen doet ieders ademhaling en hartslag op elkaar afstemmen. Kan het symbolischer, in dit huis waar verbinding centraal staat? 

Na ons feestjaar rest alleen dankbaarheid en nog meer zin om de tijd en toekomst verder vorm te geven met alle vrienden van Oostende. 

Wij wensen jou. En jou. En jou. En jou. Elke dag jarig zijn. Of toch elke dag een klein beetje van dat bijzondere gevoel. 

En weet. Dat iedereen rondom jou. Ook elke dag een beetje jarig is. 

Nagenieten van ons feestjaar? 

Dat kan! Eric De Mildt dwaalde op het parcours van de Geest van Gaston en goot dat alles in deze sfeervolle aftermovie.

Videomaker Barbara Jarqué zette haar camera op het Iedereen-is-jarig-feest en De Levende Klok. 

Barbara maakte ook een hartverwarmende mini-documentaire over de verhalenvertellers die zich opmaken voor hun optreden op Singalong XL. 

Fotograaf Yvan Mahieu (VIRAAL) vierde op 15 april zijn en jouw en onze verjaardag en bracht dat op een kleurrijke manier in beeld. Vier nog even mee, met zijn foto’s.