De Grote Post
D. Matvejev

In de voetsporen van Čiurlionis

Čiurlionis Quartet & Kurt Van Eeghem
ma 20 mrt 19:30 - 21:00
20 mrt
19:30 - 21:00
  • 20 mrt
    19:30 - 21:00
    De Grote Post, Oostende
    zaal Grote Post

Kurt Van Eeghem schreef een boek over de Litouwse kunstschilder en componist Mikalojus Konstantinas Čiurlionis. Samen met het Čiurlionis-strijkkwartet neemt hij ons mee op een reis door zijn leven en oeuvre. 

"Er zijn veel wonderen in de wereld, maar die zijn niet voor iedereen toegankelijk. Voor sommigen omdat je ze niet hoort, voor anderen omdat je ze niet begrijpt." – Čiurlionis

Het Čiurlionis-strijkkwartet werd in 1968 opgericht in de schoot van het Litouws Nationaal Filharmonisch Orkest. Sinds haar ontstaan koppelt het kwartet inventiviteit aan technische perfectie. Ze zijn graag geziene gasten op internationale festivals en bij internationale cultuurhuizen zoals Leipzig, Amsterdam, Parijs, China en de Verenigde Staten. De muzikanten spelen op unieke 18e-eeuwse Italiaanse instrumenten en brengen naast het klassieke repertoire ook muziek uit hun thuisland: Vytautas Barkauskas, Jurgis Juozapaitis en natuurlijk de muziek van dé Litouwse schilder-componist bij uitstek Mikalojus Konstantinas Čiurlionis.

In copresentatie met Conservatorium aan Zee.  

Credits

eerste viool Jonas Tankevičus

tweede viool Darius Dikšaitis

altviool Gediminas Dačinskas

cello Elena Daunytė

auteur/verteller Kurt Van Eeghem