De Grote Post

Mijn lieve lijf

Lieve Blancquaert en Francesca Vanthielen
do 9 nov 19:00 - 20:30
9 nov
19:00 - 20:30
  • 9 nov
    19:00 - 20:30
    OC De Schelpe, Oostende
    Op locatie - OC De Schelpe (Elisabethlaan 32, 8400 Oostende)

Fotografe en journaliste Lieve Blancquaert nodigt enkele bijzondere mensen uit voor een gesprek over thuiskomen in je lichaam.

Over de krassen op je ziel en de littekens op je lijf. Over milder oordelen over je eigen lichaam, en dat van anderen. Over hoe dansen je jong houdt en er tegelijk geen leeftijd op staat. Over dansen als een taal zonder woorden. Over botsen op de beperkingen van je lijf, en het omarmen van gehavende benen. Over topsport en je lichaam tot het uiterste forceren. Over een lijf dat alle ballast van zich afwerpt wanneer het danst. Over hoe dansen je verbindt met jezelf, maar ook met anderen. Over vallen en herstellen. Over zichtbare en onzichtbare littekens. Over de verschillende ‘ikken’ die huizen in een lichaam. Over de zin en onzin van schoonheidsreclames. Over hoe belangrijk het is jezelf weerspiegeld te zien in de schermen die ons omringen. Over de blik van de anderen. Over de bevestiging die we vaak zoeken online. Over thuiskomen in een lichaam dat schuurt, veroudert, je in de steek liet, herstelt …

Afgelopen jaren werkte Lieve Blancquaert aan een drieluik over de wezenlijke momenten in het leven van de mens: Birth Day, Wedding Day en Last Days. Een intieme kijk in het leven van mensen op de drempel van het leven, of met de eindstreep in het gezichtsveld. In het voorjaar van 2023 liet ze samen met vriendin en regisseur Nathalie Basteyns de documentairereeks Mirakel nr. 71 op de wereld los. Een visueel verslag van hun roadtrip naar Lourdes.

Francesca Vanthielen is presentatrice, nieuwsanker, actrice, Klimaatzaakbezieler en zo veel meer. Ze danst de hokjes overboord. Moeiteloos laveert ze tussen ondernemers en politici, tussen radio en tv, op tangohakken en loopschoenen. “Als twintiger besef je niet dat het vuur dat je in jezelf voelt niet verdwijnt met ouder worden. Hoeveel rimpels ik ook krijg, vanbinnen zal ik altijd dezelfde vrouw blijven. Leeftijd verandert en definieert mij niet fundamenteel. Persoonlijkheid en ervaring maken mij tot wie ik ben.”

Mijn lieve lijf - Lieve Blancquaert en Francesca Vanthielen
Lieve Blancquaert