De Grote Post

Nacht van de Razernij

FAAR
za 9 mrt 19:30
9 mrt
19:30
  • 9 mrt
    19:30
    De Grote Post, Oostende
    zaal Kleine Post

FAAR en Theater aan Zee slaan de handen in elkaar voor een 'festival in het festival' op zaterdagavond en -nacht, deze keer in het teken van een van onze basisemoties: boosheid. Enter: Nacht van de Razernij, over woede als scheppende kracht. Boosheid heeft vaak een negatieve connotatie: we zijn bang van boosheid. Hierdoor hebben we eigenlijk ook nooit echt geleerd deze levensnoodzakelijke emotie te uiten.

Maar wat is boosheid precies? Waar situeert deze emotie zich in het lichaam? Hoe kunnen we kwaadheid uiten op een positieve manier? Tijdens de Nacht van de Razernij gaan we aan de slag met de constructieve kracht van razernij: ‘rage against the dying of the light’, zoals de dichter Dylan Thomas wist. Verwacht je aan literaire gesprekken en voordrachten, afgewisseld met workshops boksen en extatisch dansen om de hoog opgelopen emoties te kanaliseren.

De avond bestaat uit verschillende delen, waaronder een plenair stuk (19:30 - 21:15) en de keuze uit verschillende workshops (21:30 - 22:30 à 23:00). Bij aankoop van je ticket maak je een keuze uit één van de vier opties (zie onder).

Nadien wordt er gedanst!

 

PROGRAMMA
 
19:30 - 21:15 Literaire talkshow

Batja Mesquita, professor sociale en culturele psychologie, opent de avond met een prikkelende lezing over woede. Wat is boosheid? Hoe ontstaat het? Hoe uiten we het? En kent boosheid ook een culturele laag?

Gastvrouw Dominique Collet gaat vervolgens de diepte in en ontleedt samen met verschillende gasten de diverse facetten van razernij. Psychiater Damiaan Denys beschrijft in zijn nieuwe boek Psychotherapie in beweging de helende kracht van boksen. Niemand minder dan Ismaïl Abdoul a.k.a. ‘Cool Abdoul’ komt vertellen over de levensveranderende impact van het boksen op zijn leven.

Boosheid wordt vaak gezien als een destructieve kracht, maar het kan ook een constructieve motor zijn die net onze scheppende kracht aanboort. Hoe zet je woede om in goede literatuur? Dominique praat erover met Lieke Marsman en Lisa Weeda.

Huispianist Neil Akenzua omkadert de avond.

  • 21:30 - 22:30 à 23.00 Verschillende workshopsessies

 


Workshop boksen door Melanie De Munck & Ismaïl Abdoul

Ontdek zelf de helende kracht van boksen in deze introductieworkshop door twee professionals.

 

Workshop extatisch dansen door Alexia Leysen & Jessy Bettio

Extatisch dansen werkt bevrijdend, ook voor wie het voor de allereerste keer doet. Jessy en Alexia nemen je mee op een louterende ervaring waarin vastgeraakte emoties zoals boosheid of tristesse mogen loskomen en ruimte maken voor vrolijkheid en verbinding. Het opzet is simpel: iedereen is nuchter. Schoenen, camera’s en telefoons liggen aan de kant.

Na een gezellige inleiding begint de muziek en wordt er niet meer gepraat. Een uur lang mag iedereen zich laten meevoeren door de muziek en zijn lichaam op eender welke manier bewegen. Iedereen danst zoals ie wil. Van rustig wiegend rond je eigen as tot samen door de ruimte zwierend: er is geen choreografie, er zijn geen goede of foute moves, er is geen oordeel. Er zijn hoogstens wat binnenpretjes om een plots gevoel van vrijheid. Wie aanvankelijk nog aarzelt, zal langzaamaan merken hoe de energie van het lichaam het wint van gedachten die ons tegenhouden.

Wat overblijft is een hoop mensen die schaamteloos de energie door hun lichaam laten stromen en elkaar aanwakkeren. We dansen doorheen onze frustraties, onze onzekerheden, onze verlamming. Als het goed is, gaan we elk met een constructievere kracht terug de wereld in.

Theaterworkshop 'De ruimte to be pissed' door Els Heene & Jan Sobrie

Veel mensen zijn boos. Meestal op zichzelf, maar dat zullen ze niet altijd toegeven. Een heleboel van die woede gaat over een verlangen naar controle. En in een wereld die oncontroleerbaar is, zijn we soms liever boos dan bang. Maar als we blijven vermijden wat we diep van binnen vrezen, dan wordt onze wereld kleiner en ons ontploffingsgevaar groter. Nochtans is boosheid op zich geen verkeerde emotie. Het uiten is soms minder stresserend dan het onderdrukken ervan. En niets blokkeert ons vermogen om te genieten meer dan chronisch onderdrukte woede.

In deze workshop geven we ruimte aan onze colère, net omdat we er niet vanaf willen maar het zien als één van de belangrijkste manieren om voor onszelf op te komen. Waar wringt het in jouw leven? Wat ga je uit de weg, en hoe groot is de prijs die je daarvoor betaalt? Wat doet je systeem als het onder druk komt te staan? Laat ons samen een snood plannetje maken en op zoek gaan naar de kracht van onze Gezonde Kwaadheid. Dan kunnen we die actieve stroomstoot van energie wat vaker laten doen wat ze wil doen, met het oog op een meer vitaal, bezield en authentiek vervolg.

 

Literaire voorleessessies

Als je geen zin hebt om met je eigen boosheid aan de slag te gaan, kan je ervoor kiezen om te blijven zitten en de boosheid van vier indrukwekkende schrijvers te ondergaan: Lindah Leah Nyirenda, Arno Van Vlierberghe, Ibe Rossel en Heleen Debruyne komen langs.

  • 23.00 - 01.00 Dansen!