De Grote Post

Meet the Masters

'Chocolat' van Claire Denis met Jennifer Heylen
Filmfestival Oostende
di 21 mei 19:00
21 mei
19:00

Actrice Jennifer Heylen komt ‘Chocolat’ van Claire Denis voorstellen op dinsdag 21 mei.

In Meet the Masters brengt Filmfestival Oostende maandelijks het werk van markante makers in de filmgeschiedenis terug naar het witte doek met een hapklare omkadering door filmkenner Anke Brouwers en haar gast, een bekende Vlaamse filmprofessional.

France keert na twintig jaar terug naar Kameroen, haar geboorteland waar ze als kind opgroeide. Haar vader, een kringcommandant in Mindif, in het noorden van het land, probeert zo goed als hij kan de Franse koloniale aanwezigheid te organiseren. Zijn jonge vrouw heeft het moeilijker in Afrika, vooral met haar taken als huisvrouw, hoewel ze wordt geholpen door Protée, een goed opgeleide en intelligente jongen die in stilte lijdt onder de situatie van zijn volk. France, hun vijfjarige dochter, die erg close is met Protée, is gefascineerd door de wereld om haar heen. Terwijl France opgroeit, wordt ze geconfronteerd met de diepgewortelde ongelijkheden en vooroordelen die de koloniale samenleving doordringen. Haar relatie met Protée biedt haar een uniek perspectief op deze wereld, waarin persoonlijke loyaliteit botst met sociale verwachtingen en raciale verdeeldheid.

‘Chocolat’ (1988) is het adembenemende semi-autobiografische langspeeldebuut van Claire Denis, een vooraanstaande filmmaker uit Frankrijk. Met Isaach de Bankolé in de hoofdrol, onthult Denis in ‘Chocolat’ haar gevoeligheid voor familiale spanning, sensualiteit en verlangen te midden van de machtsdynamiek van het kolonialisme.

Voor actrice Jennifer Heylen is de keuze voor ‘Chocolat’ niet alleen gebaseerd op haar bewondering voor het werk van Claire Denis, maar ook op een diepere connectie met het verhaal. Ze ziet een sterke link tussen de thema's en de sfeer van ‘Chocolat’ en haar eigen scenario, waar ze momenteel intensief aan werkt. Met haar keuze wil ze het publiek laten kennismaken met de kracht en diepgang van deze bijzondere filmmaker, terwijl het ook haar eigen creatieve schrijfproces inspireert. Bovendien heeft Heylen onlangs nog een project gedraaid met de protagonist Isaach de Bankolé.