De Grote Post
Danny Willems

INVITED

+10 jaar | Seppe Baeyens, Ultima Vez
zo 18 mrt 17:00
18 mrt
17:00

Seppe Baeyens gaat opnieuw aan de slag met een groep diverse en intergenerationele performers.

Hoe laat je het publiek meeschrijven aan een choreografie? Met de dansvoorstelling INVITED probeert Seppe Baeyens hier een antwoord op te formuleren. Met dans als gemeenschappelijke taal wil hij naar een alternatieve manier van samenleven zoeken en zo een gemeenschap stichten met dansers en publiek.

INVITED bestaat uit een diverse en intergenerationele groep performers die een weerspiegeling vormt van de samenleving. Dankzij het decor, een blauw geweven touw van 60 meter dat over de scène slingert, krijgt het publiek een belangrijke rol. Samen maken ze deel uit van één duidelijke (democratische) vorm waardoor de afstand tussen publiek en spelers verkleint.

INVITED is een uitnodiging om samen te zijn en naar elkaar te kijken. Dit beeld van diversiteit en solidariteit ontroert volgens De Standaard diep, alsook het besef dat je fundamenteel deel uitmaakt van deze minisamenleving – of je nu behoedzaam observeert of gretig deelneemt. De krant besluit haar recensie met de conclusie dat INVITED een meeslepende, ontwapende ervaring is.

 

Ook voor Tom Peeters van De Tijd maakt het mengen van toeschouwers en spelers  deze voorstelling zo sterk:

"Door de grens tussen spelers en toeschouwers te doorprikken, worden we in 'Invited' gestimuleerd om wél te kijken, ja zelfs elkaar aan te raken. Mensen krijgen een kans om binnen een veilige ruimte ontmoetingen aan te gaan met anderen die ze 'buiten' misschien zouden negeren.

Het sterke aan de voorstelling is dat Baeyens, zijn performers en muzikanten iedereen zichzelf laat zijn. Je hoeft niet per se deel te nemen aan de voorstelling. Wie liever vanop de zijlijn toekijkt hoe de 100 andere 'acteurs' elkaar op sleeptouw nemen, mag dat. Voor hem of haar ontvouwt zich een fascinerend schouwtoneel."
 

De vrt ging alvast een kijkje nemen tijdens de generale repetitie. Bekijk de reportage hier.

Danser en Choreograaf Seppe Baeyens is sinds 2011 nauw verbonden aan Ultima Vez. Onder de vleugels van het gezelschap van Wim Vandekeybus creëerde hij in 2015 zijn eerste grootschalige dansvoorstelling Tornar met een intergenerationele cast van niet-professionele en professionele dansers. Tornar oogstte veel lof in binnen- en buitenland en werd geselecteerd voor Het Theaterfestival 2015.

"Ik beschouw mezelf als iemand die verbindingen legt tussen generaties met dans als taal. Ik denk dat daar een grote kracht in zit." (Seppe Baeyens)

Credits

REGIE & CHOREOGRAFIE Seppe Baeyens | GECREËERD MET Emile Van Puymbroeck, Luke De Bolle, Chisom Onyebueke Chinaedu, Leonie Van Begin, Rosa Boateng, Oihana Azpillaga, Ischa Beernaert, Esther Motvanya, Roel Faes, Trui De Mulder, Adnane Lamarti, Seppe Baeyens, Frank Brichau, Stephan Verlinden, Elisabeth Wolfs, Leon Gyselynck | ORIGINELE MUZIEK LIVE Stef Heeren, Kwinten Mordijck, Karen Willems | DRAMATURGIE Kristin Rogghe | SCENOGRAFIE & LICHTONTWERP Ief Spincemaille |  KOSTUUMS Lieve Meeussen | BEWEGINGSASSISTENT German Jauregui  | ARTISTIEK ADVIES Wim Vandekeybus  | TECHNISCHE COORDINATIE Tom De With | PRODUCTIE Seppe Baeyens / Ultima Vez | COPRODUCTIE Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel) | MET DE STEUN VAN Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius

Ultima Vez wordt gesteund door de Vlaamse Regering & de Vlaamse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.