Ilse Philips

Double Bill: I need an Island

Lize Pede & Roberth Fuentes en Silke Huysmans & Hannes Dereere
za 26 okt 19:30
26 okt
19:30

Twee residenten van vorig seizoen spoelen na creatieve omzwervingen opnieuw aan op eiland De Grote Post. 

Beiden brengen een sterke performance, geïnspireerd op eldorado’s die hun goud werden ontnomen. Duik samen met Lize Pede, Silke Huysmans en Hannes Dereere in een Stille Oceaan van Plastiek Soep.

 

'Island of Slow' - Lize Pede & Roberth Fuentes

 

Island of Slow is een surreële visuele performance. In een boeiend spel van licht en beweging verkennen beeldend actrice en regisseur Lize Pede en de Filippijnse videokunstenaar Roberth Fuentes de vormelijke mogelijkheden van objecten uit alledaags materiaal. Ze willen weten of we ons met die levenloze voorwerpen verbonden kunnen voelen. De performer in dit geval? Een gigantische prop plastiek.

 

 

Inspiratie haalden Lize en Roberth op het Filipijnse eiland Boracay, een paradijs dat door extreme vervuiling van idylle naar beerput ging en daarom zes maanden per jaar voor toeristen wordt afgeschermd. Met veel gevoel voor ontroering, humor, verwondering en speelsheid laten ze de beelden vrijuit spreken. Traag en duidelijk. Net in tijden van overprikkeling is verstilling hun streefdoel.

 

'Pleasant Island' - Silke Huysmans & Hannes Dereere

 

Verborgen boven Australië ligt Nauru, ooit ‘Pleasant Island’ genoemd door Europese ontdekkingsreizigers. De geschiedenis van deze plek lijkt een parabel van onze moderne tijd. Na de ontdekking van een enorme fosfaatvoorraad, werd het eiland in razend tempo omgespit en leeg gegraven.

 

In dit verwoeste maanlandschap houdt Nauru vandaag, tegen forse betaling van Australië, vluchtelingenkampen open. Tegelijk wordt het eiland van buitenaf bedreigd door een stijgende zeespiegel. De situatie ter plekke is uitzichtloos.

 

Aan de hand van interviews en gesprekken gingen theatermakers Silke Huysmans en Hannes Dereere op zoek naar een perspectief op het eiland. Welke uitzichten blijven over op een plek die ecologisch en economisch ten gronde werd gericht?

Credits

Island of slow

van/met Lize Pede, Roberth Fuentes, Niko Himschoot

lichtontwerp Maarten Snoeck

coaching Annelies Van Hullebusch

met steun van de Vlaamse Overheid, De Grote Post, de Brakke Grond, Vooruit, campo

met dank aan Ruth Marien, Tiemen Van Haver, Menzo Kircz, Martha Atienza, Simon Vanheukelom, mofa Indonesia

 

Pleasant Island

productie CAMPO

met steun van de Vlaamse Gemeenschap

met dank aan alle gesprekspartners in Nauru, De Grote Post