De Grote Post

De klas van mei 1968

Pieter De Buysser
di 18 okt - di 13 dec
18 okt
-
13 dec

In drie sessies spreekt Pieter De Buysser over mei ‘68, over de revolutie en de vrijheidsgedachte vandaag. Geen klassieke lezingen, eerder pogingen tot gesprek.

De klas van mei '68 is een reeks van gesprekken gemodereerd door filosoof, theater- en filmmaker Pieter De Buysser. Samen met een klein groepje spreken we over mei '68 en over hoe politiek verzet er vandaag kan uitzien. We bespreken teksten, ideeën, gedachtes én luisteren ook naar elkaar.

De klas van mei '68 start met een ontmoeting, tussen Pieter en publiek, tussen het publiek onderling. De klas van mei '68 is het begin van verzet zelf. Een groepje mensen dat bij elkaar komt om te spreken over dromen, wensen, frustraties en verlangens; een groepje mensen dat denkt en daarbij ook de verbeelding niet schuwt; een groepje mensen dat vanuit de verbeelding over een wereld fantaseert en nadenkt over hoe ze die wereld ook in het echt kunnen bouwen.

In de eerste sessie spreekt Pieter vanuit Michel De Certeau over de Revolutie.

De tweede avond kijken we samen naar de filmklassieker La Maman et La Putain van Jean Eustache

Op de derde avond ontvangen we Martha Balthazar in onze klas. Martha Balthazar is theatermaker en schrijver. In 2021 studeerde ze af aan de opleiding Drama aan KASK Gent met de voorstelling Boerenpsalm, een modern boerendrama gebaseerd op een onderzoek over de landbouwsector. Daarnaast werkte ze ook als choreograaf mee aan de voorstelling Birds, een coproductie met Seppe Baeyens en Yassin Mrabtifi, en is ze deel van de dansgemeenschap vzw Leon. Ze won de Emile Zola Prijs 2020 van het tijdschrift Sampol en werkt als columnist bij Knack. Het belooft dus een boeiende trip te worden op het snijpunt tussen kunst en verzet, tussen spreken en doen.

Praktisch

De drie sessies vormen één geheel, maar kunnen ook apart worden bijgewoond. Je kan tickets bestellen voor een specifieke sessie of je kan ze alledrie bijwonen aan het combitarief van €35. Een combiticket boeken kan via deze link.

De film die tijdens de tweede sessie vertoond zal worden, is Frans gesproken met Engelse ondertiteling.