Very VR

Joren Vandenbroucke & Lucas Dewulf
FOR REAL XR festival
vr 24 mrt - zo 26 mrt
24 mrt
-
26 mrt

Stap De Grote Post binnen, zet een VR-bril op en ontdek een onontgonnen artistieke wereld, een staalkaart van wat VR-kunst kan zijn.

Very VR loopt als een rode draad doorheen het festival en is samengesteld door VR-kunstenaars Lucas Dewulf en Joren Vandenbroucke (zie ook de voorstelling Drie geraniums op een vensterbank). 

Je ontdekt er werk van jonge beloftevolle makers van eigen bodem, maar evenzeer van internationaal toptalent. Duik in het wondere universum van o.a. Antonin Niclas, Megna Singh & Simon Wood, Pedro Harres, Weronika Lewandowska, Davide Rapp, …

VR Nightsss - Weronika Lewandowska & Sandra Frydrysiak

VR Nightsss is een artistieke animatie met ASMR en interactieve elementen die de kijker onderdompelt in de sensuele ervaring van poëzie, dans en natuur. Het script is gebaseerd op het gesproken woordgedicht "Nightsss", waarin de geluiden die kenmerkend zijn voor de Poolse taal onomatopeïsche landschappen creëren die taalbarrières overschrijden.

Wat hoor en zie je in de Nightsss-omgeving als je kunt spelen met de ruimte? En wat als de ruimte begint te spelen met je verbeelding en geheugen?

NOCCC / NIGHTSSS / VR / TRAILER / scenariusz i reżyseria / script and directed by Weronika Lewandowska, Sandra Frydrysiak from Lodz Film School on Vimeo.

Container - Meghna Singh, Simon Wood

Container geeft een inkijk in de donkere onderzijde van de globale consumptiemaatschappij. De kijker bevindt zich in een scheepscontainer, van het soort zoals er ons land elke dag binnenkomen van overzee, maar wat vervoeren deze containers werkelijk? Container drukt ons in 360° met de neus op de waarheid achter onze producten. Een treffend en helaas actueel verhaal over moderne slavernij.

Midnight Story - Antonin Niclass

Een vrouw zit ‘s nachts te wachten in een busstation en laat haar blik ronddwalen. Ontmoet samen met haar de rusteloze duiven en de verveelde reizigers die dit nachtelijke busstation bevolken. Haar Britse stem vertelt je haar ongezouten mening over het kleurrijke gezelschap dat zich daar verzameld heeft. Droom de nacht weg in Midnight Story een fijne combinatie van 2D en stop motion animatie in VR.

Midnight Story (trailer) from Antonin Niclass on Vimeo.

From The Main Square - Pedro Harres

From The Main Square plaatst zijn kijker in het midden van een dorpsplein. Aanvankelijk is dit plein een leeg veld in de wildernis, maar stapsgewijs komen mensen er de ruimte innemen en vormgeven. Je ervaart de evolutie van een plek doorheen de geschiedenis van een menselijke vestiging. De eenvoudige, vrolijke animatiefiguurtjes bedriegen je als je hierdoor een eenvoudige, vrolijke VR ervaring verwacht.

Montegelato - Davide Rapp

De prachtige Montegelato watervallen zijn ontzettend vaak gefilmd en komen voor in meer dan 180 films; van thrillers, komedies en westerns, over sci-fi en erotische films, tot documentaires en reclamefilmpjes. In Montegelato gebruikte Davide Rapp het medium van de 360°-video om al deze filmbeelden in lagen over elkaar te plaatsen.

We bevinden ons de hele zittijd op dezelfde plek, maar de tijdsdimensie wordt voor onze ogen gecondenseerd in de vele filmbeelden die ooit op deze plek werden geschoten. Een amuserende montage van cinematische clichés, pittoreske tableaus en panoramisch drama.

Rebirth - Andreas Baert, Bavo Debraekeleer, Sonia Gupta, George Kvartskhava, Miks Vigniand, Paula Padilla

In Antwerpen bestaat sinds een aantal jaren een postgraduaat in Immersive Storytelling In Virtual Reality aan de AP Hogeschool. Zes van hun studenten studeerden vorig jaar af met dit gezamenlijk project. Rebirth is een een mooi staaltje van toegepaste spatial storytelling en experiential design. Je maakt als immersant een reis van het eind van een leven, naar het begin van een nieuw.

Antigone in Molenbeek - Guy Cassiers 

Antigone in Molenbeek is het prangende relaas van een jonge vrouw die op zoek gaat naar haar dode broer. Zij wil niets liever dan hem kunnen begraven, maar dat blijkt onmogelijk. Verwijzend naar de bekende tragedie van Sophocles schreef Stefan Hertmans een uiterst actuele, beklemmende en poëtische tekst over medeleven met iemand die helemaal alleen is komen te staan: de zus van een zelfmoordterrorist. Na het boek en de toneelvoorstelling is er nu ook de VR ervaring. 

 

Credits

curatie Joren Vandenbroucke & Lucas Dewulf i.s.m. Tank Station