De Grote Post

De Duivels

Krapp & KVS
do 8 feb 20:00 - 21:35
8 feb
20:00 - 21:35
  • 8 feb
    20:00 - 21:35
    De Grote Post, Oostende
    zaal Grote Post

Na de ontstaansgeschiedenis van het horrorgenre in Weird tales neemt het jonge collectief Krapp, onder de vleugels van KVS, nu de heksenvervolging onder de loep.

Aan het begin van de 17de eeuw wordt het Franse provinciestadje Loudun opgeschrikt door een golf van hysterie. De non Jeanne des Anges wordt beschuldigd van duivelse bezetenheid. De lokale autoriteiten vrezen voor een demon die ‘s nachts met obscene motieven het klooster onveilig maakt. Al snel krijgt men de progressieve en seksueel promiscue priester Urbain Grandier in het vizier.

Met de aanklacht begint één van de meest beruchte heksenprocessen uit de geschiedenis. Loudun wordt omgetoverd tot een groots politiek theater en zowel de nonnen als Grandier worden acteurs in een juridisch spektakel dat zich buigt over gloednieuwe maatschappelijke vragen: is de bezetenheid van de zusters werkelijk een bovennatuurlijke interventie van het kwaad, of is het een collectieve aanklacht tegen hun eeuwenlange (seksuele) onderdrukking?

Krapp wil deze historische casus openbreken en gebruiken als grondstof voor een nieuwe theatervoorstelling. Mats Vandroogenbroeck schreef een nieuwe theatertekst op basis van historisch materiaal, gaande van romans en processtukken tot getuigenissen van toehoorders, duiveluitdrijvers, slachtoffers en beklaagden. Nona Demey Gallagher neemt de regie in handen en Timo Sterckx speelt de rol van Urbain Grandier. 

Schrijver en speler Mats Vandroogenbroeck komt op 21 februari 2024 terug naar De Grote Post voor een gesprek met Postscriptum, de leesclub van De Grote Post. Info & inschrijven via deze link.

Krapp legt slim de link tussen dat goed gedocumenteerde schijnproces van eeuwen geleden, en de gevallen van paranoia, complotdenken, religieuze retoriek, politieke framing en publieke processen waar we vandaag nog altijd mee geconfronteerd worden.

Bruzz

Credits

concept Mats Vandroogenbroeck, Nona Demey Gallagher, Timo Sterckx (KRAPP)

spel Mats Vandroogenbroeck, Timo Sterckx, Fleur Perneel, Matthias Van de brul, Maria Zandvliet, Fiene Zasada

tekst Mats Vandroogenbroeck

regie Nona Demey Gallagher

dramaturgie Dina Dooreman

kostuums Eleni Ellada Damianou

schildering Emiel Vandekerckhove

begeleiding Valentijn Dhaenens

affichebeeld Anton Claeys

boventiteling Inge Floré

vertaling Trevor Perri, Anne Vanderschueren

productieleiding Catherine Vervaecke

technische productie en toneelmeester Lieven Symaeys

spreiding Saskia Liénard

productie KRAPP & KVS

coproductie PerPodium, Reiefestival

met de steun van De Grote Post, de Belgische federale overheid via Cronos Invest