Bruegel

Lisaboa Houbrechts / Toneelhuis
do 16 apr 20:00
16 apr
20:00
  • 16 apr
    20:00
    zaal Grote Post
    geannuleerd

Lisaboa Houbrechts werkt in de stijl die haar kenmerkt: wild en groots, vol gevoel voor schoonheid en sensualiteit. 

Met evenveel aandacht voor de kracht van het detail als Bruegel de Oude, wekt ze zijn leefwereld op scène tot leven.

 

Na het gedurfde 1095 (2017) en het controversiële Hamlet (2018) neemt Lisaboa Houbrechts met Bruegel opnieuw een duik in de geschiedenis. De bekende figuur Dulle Griet, vaak als ‘manwijf’ beschimpt, neemt het publiek mee terug in te tijd.

 

Het originele verhaal achter haar rol op het gelijknamige doek van schilder Pieter Bruegel de Oude is verloren gegaan, al is de meest voorkomende interpretatie dat de Dulle Griet objecten voor de hel rooft. Maar wat als ze die voorwerpen net probeerde te redden?

 

“Verhalen uit de geschiedenis zitten achter gesloten deuren. Ze zijn gemanipuleerd, gewist, vergeten of tot een heldere gebeurtenis gereduceerd. Met Bruegel bouw ik daarom een groot web rond enkele denkbeeldige objecten. Die werden overgeleverd uit de Lage Landen, een gebied dat in die periode werd opgeschrikt door religieus conflict, hongersnood, en het traag uitbreken van de Kleine IJstijd. Zo probeer ik een specifieke blik te werpen op het ontstaan van Dulle Griet, het werk van Bruegel, de relatie tussen het persoonlijke, het politieke en de Gouden Eeuw –een tijdperk dat als een vloedgolf omhoogrijst en een dramatische val naar voren doet.”

 

Lisaboa Houbrechts over Bruegel

Credits

tekst/regie Lisaboa Houbrechts

met Rand Abou Fakher, Louise Bergez, Romy Louise Lauwers, Lobke Leirens, Andrew Van Ostade, Anne-Laure Vandeputte

regieassistentie, dramaturgie: Pauwel Hertmans

muziek Mostafa Taleb (kamancheh, compositie) en Harmonia Sacra: Jérôme Bertier (orgel, klavecimbel, arrangement), Florent Baffi (zang), Capucine Meens (zang), Stéphanie Révillion (zang)

scenografie Oscar van der Put

kostuum Kasia Mielczarek

productieleiding Celine van der Poel

technische productieleiding, licht Diederik Suykens

geluid Paul Van Caudenberg

productie Toneelhuis, Kuiperskaai

ontwikkeld in Colabo

coproductie Le Phénix Valenciennes, Needcompany, La Villette Parijs

met dank aan KMSKA, LLS Paleis

met de steun van Tax Shelter maatregel v/d Belgische Federale Overheid, Casa Kafka Pictures Tax Shelter empowered by Belfius, culturele samenwerking Vlaamse Gemeenschap en regio Hauts-de-France